Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Self care: Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του εαυτού σας;

Self care: Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του εαυτού σας;

Self care: Η ενασχόληση με μια ρουτίνα αυτοφροντίδας έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνει ή εξαλείφει το άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνει την ευτυχία και πολλά άλλα. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις αλλαγές, να δημιουργήσετε ισχυρές σχέσεις και να ανακάμψετε από τις αναποδιές.

Με τις προκλήσεις ψυχικής υγείας να αυξάνονται – τα ποσοστά μόνο της κατάθλιψης έχουν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 – είναι πιθανό να βρείτε τον εαυτό σας ή κάποιον που γνωρίζετε να χρειάζεται υποστήριξη. Για να είστε εξοπλισμένοι και να προσφέρετε αυτή την υποστήριξη, πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας. Τα σκαμπανεβάσματα στη συνεργασία με ανθρώπους μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε εσάς. Η πρακτική της αυτοφροντίδας μπορεί να σας εξοπλίσει καλύτερα για να αντιμετωπίσετε μια κρίση και τη δυσκολία να βοηθήσετε κάποιον με πρόκληση ψυχικής υγείας ή χρήσης ουσιών.

Η σημασία της αυτοφροντίδας

Η ενασχόληση με μια ρουτίνα αυτοφροντίδας έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνει ή εξαλείφει το άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνει την ευτυχία και πολλά άλλα. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις αλλαγές, να δημιουργήσετε ισχυρές σχέσεις και να ανακάμψετε από τις αναποδιές. Σε μια έρευνα, οι Αμερικανοί ανέφεραν τα οφέλη της αυτοφροντίδας όπως: ενισχυμένη αυτοπεποίθηση (64%), αυξημένη παραγωγικότητα (67%), ευτυχία (71%). Από την άποψη της σωματικής υγείας, η αυτοφροντίδα μειώνει επίσης τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο.

Οι στόχοι αυτοεξυπηρέτησης μπορεί να περιλαμβάνουν: Φροντίστε τη σωματική και ψυχολογική σας υγεία. Διαχειριστείτε και μειώστε το άγχος. Αναγνωρίστε τις συναισθηματικές και πνευματικές σας ανάγκες. Προωθήστε και διατηρήστε τις σχέσεις. Επιτύχετε ισορροπία σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Οι δραστηριότητες στις οποίες επιλέξατε να συμμετάσχετε για τη φροντίδα του εαυτού σας θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ισορροπία σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σας για να προωθήσετε τη συνολική ευεξία σας. Έχουν οριστεί οκτώ διαστάσεις της ευεξίας για να σας βοηθήσει να εστιάσετε στη βελτιστοποίηση της υγείας σας: συναισθηματική, πνευματική, διανοητική, σωματική, περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική, κοινωνική. Όταν σκέφτεστε να δοκιμάσετε διαφορετικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας, σκεφτείτε αυτές τις διαστάσεις στη ζωή σας και πώς μπορείτε να τις βελτιώσετε. Η αυτοφροντίδα δεν πρέπει να είναι κάτι που αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει. Οι πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης θα σας τροφοδοτήσουν με καύσιμα, βοηθώντας σας να φροντίζετε τον εαυτό σας και να υποστηρίζετε τους γύρω σας.

Μετακινηθείτε περισσότερο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες, καθιστώντας τον ευεργετικό στη θεραπεία της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων άγχους. Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς συνεχίζουμε την καταπολέμηση του COVID-19. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε τη ρουτίνα άσκησής σας περνώντας περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι περίπατοι, οι πεζοπορίες ή το τρέξιμο μπορεί να ενταχθούν ευκολότερα στο πρόγραμμά σας.

Τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αυτό που τρώμε και πίνουμε μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός μας να προλαμβάνει, να καταπολεμά και να αναρρώνει από λοιμώξεις και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματά σας. Άλλες υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σταματά για φαγητό πολύ συχνά ή να τρώει πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, δοκιμάστε να μαγειρέψετε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου και θα αυξήσετε την ενέργειά σας για να αντιμετωπίσετε την ημέρα. Λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι ξεκουράζετε το σώμα σας πηγαίνοντας για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης ή διαλογισμό. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να αποσυνδεθείτε από το τηλέφωνό σας. Ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης και ζάχαρης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου σας. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, προσπαθήστε να κρατήσετε τον χώρο εργασίας και τον χώρο ύπνου χωριστά ο ένας από τον άλλο.

Σχεδιάστε την αυτοφροντίδα και βάλτε όρια. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις καλύτερες μεθόδους για να προχωρήσετε στη ζωή σας και να παραμείνετε προσγειωμένοι. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικό χρόνο αυτοφροντίδας – προγραμματίστε χρόνο για να κάνετε κάτι που σας δίνει χαρά και σας βοηθά να ανανεωθείτε. Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι, ο καθορισμός ορίων μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ασφαλείς και άνετα στο περιβάλλον σας, ειδικά εάν έχετε ανησυχίες που σχετίζονται με την πανδημία. Τα όρια μπορεί να περιλαμβάνουν τον καθορισμό προσδοκιών σχετικά με μέτρα σωματικής ασφάλειας με την οικογένεια και τους φίλους ή τον περιορισμό σε ορισμένες δραστηριότητες. Άλλη μέθοδος; Δημιουργήστε μια «χωρίς λίστα», με πράγματα που ξέρετε ότι δεν σας αρέσουν ή που δεν θέλετε πλέον να κάνετε. Τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν το να μην ελέγχετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το βράδυ ή να μην απαντάτε στο τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το να μάθετε να λέτε όχι σε πράγματα που προκαλούν περιττό άγχος θα επηρεάσει θετικά την ψυχική σας ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων παραγωγικά;

Επωφελείται ο οργανισμός μας με τη δίαιτα κέτο;

Σημαντικά tips αυτοφροντίδας μετά από κακοποίηση

Tα καλύτερα applications αυτοφροντίδας για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητάς σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 απροσδόκητες αιτίες απώλειας μνήμης 

Μνήμη: Όταν βρίσκεστε υπό στρες, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει και να ανακτά αναμνήσεις.

Ποια ροφήματα δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης;

Διαχείριση βάρους: Ενώ ο καφές και το νερό με ανθρακικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε ρούχα που κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους;

Ρούχα συναισθήματα: Το να απαλλαγείτε από ρούχα που έχουν συναισθηματική αξία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στοχαστικοί τρόποι να τα αποχωριστείτε διατηρώντας τις αναμνήσεις τους.

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Close Icon