Αυτοφροντίδα

Μεσημεριανός ύπνος: Ποια πάθηση μπορεί να σχετίζεται με τους συχνούς μεσημεριανούς ύπνους

Μεσημεριανός ύπνος: Ποια πάθηση μπορεί να σχετίζεται με τους συχνούς μεσημεριανούς ύπνους

Μεσημεριανός ύπνος: Ο μεσημεριανός ύπνος σε τακτική βάση σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους για υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα (25/7) στο περιοδικό Hypertension, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ερευνητές στην Κίνα εξέτασαν εάν ο συχνός μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και εγκεφαλικό. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν έναν τακτικό ή ακόμα και καθημερινό υπνάκο», λέει ο E Wang, Ph.D., M.D., καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αναισθησιολογίας στο Xiangya Hospital Central South University και συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικό πόρο που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες γενετικής, τρόπου ζωής και υγείας από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 500.000 συμμετέχοντες μεταξύ 40 και 69 ετών, που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2006 και 2010, παρείχαν τακτικά δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους. Η έρευνα για τη συχνότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε 4 φορές από το 2006 έως το 2019 σε ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ομάδα του Wang απέκλεισε αρχεία ατόμων που είχαν ήδη υποστεί εγκεφαλικό ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την έναρξη της μελέτης. Έτσι στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 360.000 άτομα, με μέση παρακολούθηση τα 11 χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τη συχνότητα μεσημβρινού ύπνου που αναφέρθηκε από τους ίδιους: «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές» ή «συνήθως».

Η μελέτη διαπίστωσε:

  • Ένα υψηλότερο ποσοστό όσον κοιμούνταν το μεσημέρι ήταν άνδρες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος και ανέφεραν κάπνισμα, καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, αϋπνία, ροχαλητό.
  • Σε σύγκριση με άτομα που ανέφεραν ότι δεν κοιμόντουσαν ποτέ το μεσημέρι, τα άτομα που συνήθως κοιμόντουσαν είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 24% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό.
  • Οι συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών που συνήθως κοιμόντουσαν είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας, που δεν συνήθιζαν τα naps. Μετά την ηλικία των 60 ετών, ο συνήθης μεσημεριανός ύπνος συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Η υψηλότερη συχνότητα ύπνου σχετιζόταν με τη γενετική τάση για κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι, αν και ο ύπνος από μόνος του δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται το μεσημέρι μπορεί να το κάνουν λόγω κακού ύπνου τη νύχτα. Ο κακός ύπνος τη νύχτα σχετίζεται με προβλήματα στην υγεία και ο μεσημεριανός ύπνος δεν αρκεί για να αναπληρώσει [τον χαμένο νυκτερινό]», δήλωσε ο Michael A. Grandner, Ph.D., MTR, ειδικός στον ύπνο και συνεργάτης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Power naps στα νοσοκομεία για την ασφάλεια γιατρών & ασθενών

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα βότανα στην προαγωγή του ύπνου

Tips για αναζωογονητικά power naps

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αποκτάται η ευημερία στη ζωή μας;

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας.

Συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Self care: Υπάρχουν μερικές συμβουλές που λειτουργούν για την πλειοψηφία των ανθρώπων και θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Οι πολλές ώρες εργασίας είναι συναισθηματικά ανθυγιεινές

Υγεία ευεξία: Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία αργά συμβάλλει στην εξάντληση, τη χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις κακές διατροφικές συνήθειες, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κατάθλιψη και συχνότητα εμφάνισης διαβήτη.