Αυτοφροντίδα

Μάσκες ύπνου: 7 λόγοι για να τις εντάξετε στη ρουτίνα του ύπνου σας

Μάσκες ύπνου: 7 λόγοι για να τις εντάξετε στη ρουτίνα του ύπνου σας

Μάσκες ύπνου: Μια μάσκα ύπνου είναι μια προσιτή και φορητή λύση που θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε το επιπλέον φως, να αποκοιμηθείτε γρήγορα και ακόμη και να απολαύσετε έναν πιο ποιοτικό νυχτερινό ύπνο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε έναν καλό ύπνο είναι να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας είναι εντελώς σκοτεινό, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Ίσως δεν είστε έτοιμοι να επενδύσετε σε κουρτίνες συσκότισης ή ταξιδεύετε και δεν έχετε έναν εφικτό τρόπο να ελέγξετε πόσο σκοτεινό είναι το περιβάλλον σας. Όποια κι αν είναι η κατάσταση, μια μάσκα ύπνου είναι μια προσιτή και φορητή λύση που θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε το επιπλέον φως, να αποκοιμηθείτε γρήγορα και ακόμη και να απολαύσετε έναν πιο ποιοτικό νυχτερινό ύπνο. Ποια είναι όμως τα οφέλη που σας προσφέρει μια μάσκα ύπνου;

Μπορεί να μπλοκάρει το φως

Ένας από τους λιγότερο επεμβατικούς τρόπους για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι να ελέγχετε τον φωτισμό στο περιβάλλον σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κιρκάδιος ρυθμός μας επηρεάζεται από το φως, καθιστώντας μια μάσκα ύπνου χρήσιμη για μια καλή ξεκούραση όταν ο φωτισμός είναι εκτός ελέγχου. Επιπλέον, με την άνοδο της σύγχρονης τεχνολογίας, οι άνθρωποι εκτίθενται σε περισσότερο τεχνητό μπλε φως από ποτέ — αυτή η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα το βράδυ, όταν μπορεί να κάνετε κύλιση στο τηλέφωνό σας ή να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά πριν τον ύπνο.

Μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των περισπασμών

Η τεχνολογία στο σπίτι σας δεν σας κρατά μόνο ενήμερους με το μπλε φως – μπορεί επίσης να αποσπά την προσοχή. Όταν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, μπορεί να είναι δελεαστικό να ελέγξετε το τηλέφωνό σας για να δείτε τι ώρα είναι, μόνο για να χρονοτριβείτε και να βρεθείτε να κάνετε κύλιση στη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάντε μια μάσκα ύπνου μέρος της ρουτίνας σας – όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν τον ύπνο. Όταν φοράτε τη μάσκα ύπνου σας, είναι λιγότερο εύκολο να γυρίσετε και να ελέγξετε γρήγορα το τηλέφωνό σας ή ακόμα και να ξυπνήσετε και να αρχίσετε να κάνετε κάτι άλλο όλοι μαζί.

Μπορεί να βοηθήσει με την αϋπνία

Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε κάθε τόσο ή εάν είναι συχνός αγώνας, μια μάσκα ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε κάθε επιπλέον «θόρυβο» που προέρχεται από τον εγκέφαλό σας. Ακόμη και με τα μάτια σας κλειστά, μπορείτε συχνά να βλέπετε ή να αισθάνεστε τη δραστηριότητα γύρω από την περιοχή σας. Μια μάσκα ύπνου μπορεί να προσφέρει αισθητηριακή στέρηση, εξαλείφοντας επιπλέον περισπασμούς που μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα, όπως η ποσότητα φωτός που εισέρχεται στα μάτια σας.

Ίσως βοηθήσει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους

Η ευαισθησία στο φως, ή φωτοφοβία, είναι ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά των χρόνιων ημικρανιών. Οποιοσδήποτε με ημικρανίες γνωρίζει ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικός όταν χτυπάει στη μέση της ημέρας, όταν το φως του ήλιου καθιστά δύσκολο να βρει κανείς ένα σκοτεινό δωμάτιο για να αναρρώσει. Μια μάσκα ύπνου μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ανακούφιση, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Εάν δεν έχετε σκιές συσκότισης ή ακόμα και χρειάζεται να κάνετε ένα διάλειμμα στη δουλειά όταν είστε εν κινήσει, μια μάσκα ύπνου σας επιτρέπει να ανακουφίσετε γρήγορα μια επερχόμενη ημικρανία.

Μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ξηροφθαλμίας

Οι μάσκες ύπνου μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ξηροφθαλμία. Εάν ξυπνάτε με ερεθισμένα, γρατζουνισμένα μάτια, τότε μια μάσκα ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να τα ανακουφίσετε — σύμφωνα με το BMJ Open Ophthalmology. Όταν έχετε έναν θερμαντήρα ή έναν καθαριστή αέρα που λειτουργεί ενώ κοιμάστε, μπορείτε να στεγνώσετε τον αέρα, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε με ξηρά, ερεθισμένα μάτια. Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του χώρου σας επαναφέροντας την υγρασία. Αλλά οι υγραντήρες είναι συχνά ακριβοί και μπορεί να απαιτούν υψηλή συντήρηση προκειμένου να διατηρηθεί ο ατμός φιλτραρισμένος και απολυμανμένος.

Πιθανόν να βοηθήσει στην πρόληψη των ρυτίδων

Μια πρόσφατη μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου διαπίστωσε ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με περισσότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές γύρω από το πρόσωπο. Αλλά η έλλειψη ύπνου δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να εμφανίσετε ρυτίδες – σύμφωνα με το Aesthetic Surgery Journal, μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε ρυτίδες από τις εκφράσεις του προσώπου ενώ κοιμόμαστε. Όταν κοιμόμαστε στο στομάχι ή στο πλάι, συμπιέζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες ρυτίδες.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Οι μάσκες ύπνου διεγείρουν το ακραίο σκοτάδι, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να αποκοιμηθείτε αλλά και να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας. Χρειαζόμαστε βαθύ ύπνο – τα τρία και τέσσερα στάδια του κύκλου του ύπνου μας – για να αποκαταστήσουμε το σώμα μας, να επισκευάσουμε τους ιστούς και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Χωρίς να αφιερώσετε χρόνο στα στάδια τρία και τέσσερα, μπορεί να αισθανθείτε άρρωστοι, κατάθλιψη ή δυσκολία συγκέντρωσης, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων.

Αποκλείοντας εξωτερικά ερεθίσματα και περισπασμούς, το σώμα σας μπορεί να επικεντρωθεί πιο αποτελεσματικά στο να αποκοιμηθεί και να φτάσει στον ύπνο REM. Μια μελέτη προσομοίωσε ένα περιβάλλον ΜΕΘ όπου ο θόρυβος και το φως ήταν σταθεροί διακόπτες και διαπίστωσε ότι οι μάσκες ματιών και οι ωτοασπίδες βοηθούσαν τα άτομα να φτάσουν στον ύπνο REM πιο γρήγορα. Αυτό κάνει τις μάσκες ύπνου με καλύμματα αυτιών ακόμα πιο αποτελεσματικές, καθώς θα μπλοκάρουν το φως και τον ήχο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωινές συνήθειες που θα κάνουν όλη τη μέρα σας καλύτερη

Πρέπει να κοιμάστε στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά;

Πώς σχετίζεται η ώρα που κοιμάστε με προβλήματα συμπεριφοράς και γνωστικής ανάπτυξης;

Οι στρατηγικές ύπνου βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για την υγεία

Υγεία selfcare: Ο ΠΟΥ συνιστά παρεμβάσεις αυτοφροντίδας για κάθε χώρα και οικονομικό περιβάλλον, ως κρίσιμο μονοπάτι για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση της ασφάλειας του κόσμου και την εξυπηρέτηση των ευάλωτων.

Μπορεί η ζώνη πλούτου Feng Shui πραγματικά να σας κάνει πλούσιους;

Ζώνη πλούτου Feng shui: Εδώ μπαίνει ο Νόμος της Έλξης. Επομένως, όσο περισσότερο εστιάζετε στους στόχους σας και οραματίζεστε ενεργά τον εαυτό σας να τους πετυχαίνει, τόσο πιο πιθανό είναι να το κάνετε.

Πώς να είστε πιο αυθεντικοί στη ζωή σας;

Self care tips: Τις περισσότερες φορές κρυβόμαστε πίσω από «μάσκες» ή «φίλτρα» για να κάνουμε τη ζωή μας να φαίνεται τέλεια, επειδή αυτό είναι το «cool» ή το «δημοφιλές».