ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρουτίνα ύπνου: Οι στρατηγικές ύπνου βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό

Ρουτίνα ύπνου: Οι στρατηγικές ύπνου βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό

Ρουτίνα ύπνου: Οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις ήταν ένας πρακτικός τρόπος διαχείρισης προβλημάτων ύπνου σε αυτιστικά παιδιά και θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν στο αυστραλιανό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. 

Οι στρατηγικές ύπνου και οι απλές ρουτίνες πριν τον ύπνο μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο σε αυτιστικά παιδιά, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας την οικογενειακή ευημερία, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της για προβλήματα ύπνου σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με επικεφαλής την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Monash Nicole Rinehart, διαπίστωσε ότι οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που ηγούνται από κλινικούς ιατρούς βοήθησαν τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα. Και η ροή των επιπτώσεων ήταν σημαντική, με αποτέλεσμα καλύτερη κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή λειτουργία στα παιδιά και λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ψυχική υγεία στους γονείς τους.

Εκτιμάται ότι ένας στους 70 Αυστραλούς ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, με το 50 έως 80% των αυτιστικών παιδιών να υποφέρουν επίσης από σημαντικά προβλήματα ύπνου. Η μελέτη Sleeping Sound, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, διαπίστωσε ότι οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις ήταν ένας πρακτικός τρόπος διαχείρισης προβλημάτων ύπνου σε αυτιστικά παιδιά και θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν στο αυστραλιανό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η ομάδα του καθηγητή Rinehart προσέλαβε 245 αυτιστικά παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 13 ετών με μέτρια έως σοβαρά προβλήματα ύπνου. Τα παιδιά και οι γονείς τους συμμετείχαν σε δύο 50λεπτες, πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρίες με παιδίατρο ή ψυχολόγο, ο οποίος συνταγογραφούσε εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτίωση του ύπνου.

Οι στρατηγικές περιλάμβαναν πράγματα όπως:

  • Ξεθώριασμα ώρας ύπνου—προσαρμόζοντας προσωρινά την «ώρα ύπνου» στην ώρα που συνήθως το παιδί αποκοιμιέται και φέρνοντας τον χρόνο μπροστά σε βήματα των 15 λεπτών.
  • Σταδιακή εξαφάνιση—απογαλακτίζοντας το παιδί από την ανάγκη να έχει έναν γονέα στο δωμάτιο ενώ κοιμάται, αντ’ αυτού, πραγματοποιώντας check-in σε τακτά, μειούμενα διαστήματα.
  • Πάσο ώρας ύπνου—χορηγώντας στο παιδί ένα «δωρεάν» πάσο για να βγαίνει από το δωμάτιό του κάθε βράδυ.
    Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά συμμετείχαν στην επιλογή και την εφαρμογή των στρατηγικών, βοηθώντας τα να ασχοληθούν με την εργασία και να ξεπεράσουν την αντίστασή τους στην αλλαγή.

Οι δύο συνεδρίες ακολουθήθηκαν από τηλεφωνικό check-in δύο εβδομάδες αργότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερα προβλήματα ύπνου τρεις και έξι μήνες μετά τις συνεδρίες και επίσης σημείωσαν μικρές βελτιώσεις στα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και την ποιότητα ζωής του παιδιού, μαζί με το άγχος των γονέων και την ψυχική υγεία. Το πρόγραμμα βασίστηκε στην προηγούμενη επιτυχημένη παρέμβαση Sleeping Sound, που αναπτύχθηκε από συναδέλφους ερευνητές στο Παιδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Murdoch. Στην τελευταία μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Monash Health.

Ο καθηγητής Rinehart, διευθυντής έρευνας στην κλινική Krongold του Monash, είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις ύπνου θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά και τις οικογένειές τους. “Η έρευνα έδειξε βελτίωση όχι μόνο στα προβλήματα ύπνου, αλλά και στη δυνατότητα μείωσης του άγχους της παιδικής ηλικίας. Αυτό ήταν ένα σημαντικό εύρημα δεδομένης της τεράστιας επίδρασης που έχει το άγχος στην ικανότητα του παιδιού να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή”, δήλωσε ο καθηγητής Rinehart. “Βλέπουμε ιδιαίτερα μια απότομη αύξηση των διαταραχών ύπνου και άγχους και της σχολικής άρνησης μετά την πανδημία, και έτσι αυτή η σύντομη παρέμβαση έχει τη δυνατότητα για ευρείες θετικές επιπτώσεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους”.

Μια περαιτέρω μελέτη, στην οποία θα συμμετέχουν 60 οικογένειες, πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο μέσω τηλευγείας. Η μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ευρύτερη ένταξη των παρεμβάσεων στον ύπνο στην τηλευγεία, μετά την τετραετή παράταση της επιδοτούμενης από το Medicare πρόσβασης σε ψυχολογικές υπηρεσίες τηλευγείας, λόγω της πανδημίας. «Οι κλινικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της τηλευγείας ήταν σωτήρια για πολλά παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού κατά τη διάρκεια του lockdown στη Μελβούρνη», δήλωσε ο καθηγητής Rinehart.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άτομα με αυτισμό είναι πιθανό να πάσχουν από ψυχιατρικές παθήσεις

Ο αυτισμός προκαλεί κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Η έκταση των αναπτυξιακών καθυστερήσεων ποικίλλει ανάλογα με τον φάσμα του αυτισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.