Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Τέσσερις τρόποι για να είστε στο παρόν

Αυτοφροντίδα: Τέσσερις τρόποι για να είστε στο παρόν

Αυτοφροντίδα: Τι σημαίνει «απλά να είσαι»;

Όταν σκέφτομαι το «απλώς να είμαι», σκέφτομαι να είμαι εδώ τώρα, στην παρούσα στιγμή. Σκέφτομαι να κάθομαι με τα συναισθήματά μου, να συνδέομαι με τον εσωτερικό μου εαυτό και να βιώνω τον κόσμο όπως συμβαίνει τώρα. Δεν σκέφτομαι το παρελθόν, αύριο ή το επόμενο πρότζεκτ ή το επόμενο άτομο με το οποίο θα συνδεθώ. Απλώς εστιάζω εντελώς στο τώρα.

Αντίκτυπος της παρουσίας

Στο «Master Class της Oprah», ο ηθοποιός Jeff Bridges θυμήθηκε τον αντίκτυπο του «Χρόνου» της μητέρας του που πέρασαν μαζί.

Είπε: «Κάθε μέρα, για μια ώρα μπορούσα να βασίζομαι στη μαμά μου να έχει «Χρόνο» μαζί μου. Ο «χρόνος» ήταν κάτι που ήθελα να κάνω μαζί της. Δε θα απαντούσε κλήσεις από τους φίλους της.

Σκεφτείτε μια στιγμή που θα μπορούσατε να είστε πιο παρών. Ίσως ήταν με τα δικά σας παιδιά, ή ίσως ήταν στη δουλειά με έναν πελάτη ή σε ένα πρότζεκτ. Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να είχε η αφοσιωμένη σας παρουσία εκείνη την στιγμή; Ποιος ή τι θα μπορούσε να ωφεληθεί από την αδιαίρετη προσοχή σας;

Απλά να είσαι στο παρόν

Η έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη του να είσαι στο παρόν είναι πολυάριθμα. Εκτός από την καλύτερη συγκέντρωση, εστίαση και προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ το να είσαι στο παρόν θα βελτιώσει επίσης τη μνήμη, τις κοινωνικές δεξιότητες και τις σχέσεις σας.

Ακολουθούν τέσσερις εύκολοι τρόποι για να είστε παρόντες:

  1. Παρατηρήστε συνειδητά τις σκέψεις και τις δραστηριότητές σας. Σταματήστε και προσέξτε τι κάνετε.
  2. Προσδιορίστε πού βρίσκεστε. Ρωτήστε τον εαυτό σας, “Πού είναι τα πόδια μου τώρα;” Όπου τα πόδια σας μπορεί να μην είναι εκεί που βρίσκεστε.
  3. Δέσμευση για την κατάργηση των περισπασμών. Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα 10 λεπτών από την οθόνη του υπολογιστή σας. Ρυθμίστε το τηλέφωνό σας. Οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής που αναιρείτε δε χρειάζεται να είναι για πολύ. Μπορείτε να ορίσετε εύλογους στόχους για τον εαυτό σας που είναι κατάλληλοι για εσάς.
  4. Αναπνεύστε. Για ένα λεπτό, εστιάστε μόνο στην αναπνοή σας. Το Breathwork μπορεί να σας κεντράρει και να σας κάνει να επιστρέψετε στο τώρα, να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα σας και να σας βοηθήσει να εστιάσετε.

Όντας αντί κάνοντας

Μόλις γειώσετε τον εαυτό σας φυσικά, βοηθήστε τον να βρεθεί εκεί και ψυχικά. Να είστε πλήρως παρόντες με όποιον είστε ή όπου κι αν είστε. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να σταματήσετε το «να κάνετε» και να μείνετε με το «να είστε» για να δημιουργήσετε και να ενισχύσετε πραγματικά τις σχέσεις με τον εαυτό σας και τους άλλους στον κόσμο γύρω σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Απλές συμβουλές για να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου

Είναι καλύτερα να κοιμάσαι με μαξιλάρι

Δραστηριότητες για να νιώθεις καλύτερα όσο μένεις σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εξημερώστε την κατάθλιψη, στρέφοντας την προσοχή σας προς τα μέσα

Αυτοφροντίδα Ψυχική υγεία: Όταν προσπαθείτε να εξημερώσετε την κατάθλιψη, μερικές φορές βοηθά να στρέψετε την προσοχή σας προς τα μέσα. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ήδη θεραπεία με φάρμακα και λαμβάνετε υποστήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας, η φροντίδα του εσωτερικού σας εαυτού μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα σας και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Τα πάντα, από το διαλογισμό μέχρι την απλή διασκέδαση μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου.

Οφέλη της Yoga στην εγκυμοσύνη και τις παθήσεις υγείας

Αθλητισμός Yoga: Εάν εγκυμονείτε ή έχετε προβλήματα υγείας, μιλήστε με το γιατρό σας προτού δοκιμάσετε γιόγκα. Μπορείτε ακόμη να αναζητήστε έναν εκπαιδευτή που έχει εμπειρία στη διδασκαλία της προγεννητικής γιόγκα. Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές, καθώς το μωρό και η κοιλιά σας μεγαλώνουν και το κέντρο βάρους σας αλλάζει. Μετά το πρώτο σας τρίμηνο, μην κάνετε πόζες που απαιτείται να είστε μπρούμυτα στο πάτωμα, και μην προσπαθήσετε να τεντώσετε το σώμα σας περισσότερο από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Tips αυτοφροντίδας για εργαζόμενες μαμάδες

Αυτοφροντίδα εργαζόμενες μαμάδες: Νιώθετε συχνά πως τρέχετε, αλλά δε φτάνετε, κι όσο κι αν προσπαθείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αυτό απλώς δεν είναι εφικτό; Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές εργαζόμενες μαμάδες, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από το καθημερινό ή εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα για να αφιερώσετε σε εσάς. Η αυτο-φροντίδα για τις μητέρες είναι πολύ σημαντική, εξίσου όσο και ο χρόνος μιας καλής ξεκούρασης. Αυτό, κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα πρέπει στην πραγματικότητα να μάθετε να λέτε όχι σε κάποια πράγματα, αντί να ανησυχείτε για το πως θα βρείτε χρόνο να προσθέσετε νέες δραστηριότητες ή πρακτικές αυτοφροντίδας στη ζωή σας.

Τα σημαντικά οφέλη των διαλογιστικών περιπάτων

Περίπατος: Πόσο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία μας ένας απλός περίπατος; Όταν συνδυάζεται με το είδος της συγκέντρωσης και της συνειδητότητας που μας προσφέρει ο διαλογισμός, η απάντηση είναι περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Ασκήστε φαντασία και σώμα παίζοντας με τα παιδιά στο σπίτι

Άθλητισμός lockdown παιδιά: Μετατρέψτε το καθιστικό ή το σαλόνι του σπιτιού σας σε φανταστικό τόπο παραμυθιού. Μπορείτε να δοκιμάστε ασκήσεις εξισορρόπησης, υποδυόμενοι τους ακροβάτες ή ζογκλέρ. Γιατί όχι, βάλτε ακόμη και το κατοικίδιο ζώο σας στη δράση, αν φυσικά απολαμβάνει να πηδά από στεφάνι σε στεφάνι ή να συνοδεύει τους μικρούς σας "μάγους" την ώρα των παραστάσεων. Εάν μάλιστα το πάρετε στα σοβαρά, μπορείτε να το κάνετε μια εβδομαδιαία δραστηριότητα ποιοτικής συνεύρεσης με την οικογένειά σας. Αφήστε τη φαντασία σας να πάρει τα ηνία της δράσης και εξασκηθείτε στα κόλπα σας κάθε φορά που έχετε λίγο χρόνο, προσκαλώντας και τα υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού "τσίρκου" να ακονίζουν τα ταλέντα τους τακτικά.