Fitness

Διατροφή για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά

Διατροφή για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά

 

Η επίπεδη κοιλιά αποτελεί διακαή πόθο ανδρών και γυναικών με αποτέλεσμα να περνούν ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη διατροφή. Ποια τρόφιμα βοηθούν στην απόκτηση επίπεδης κοιλιάς;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Στη διατροφή σας θα πρέπει να εντάξετε τα ακόλουθα τρόφιμα:

Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους. Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθει από τους Tomonori et al και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity (2007), καθώς οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους. Καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 2-4 ποτηριών.

 Τρόφιμα ολικής αλέσεως: η συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης των δεικτών παχυσαρκίας (περίμετρος κοιλιάς και δείκτης μάζας σώματος-ΔΜΣ) προκύπτει και από τα πορίσματα δύο μεγάλων μελετών: τη Μελέτη των Νοσοκόμων και τη Μελέτη Παρακολούθησης των Επαγγελματιών Υγείας. Συγκεκριμένα, η μείωση που αναφέρθηκε μετά από ημερήσια κατανάλωση τριών περίπου μερίδων τροφών ολικής αλέσεως ήταν 0,58kg/m2 για το ΔΜΣ και η περιφέρεια μέσης ήταν περίπου 2,7cm μικρότερη, που ισοδυναμεί με μείωση περίπου 3% θεωρώντας ως μέσο όρο περιφέρειας μέσης τα 90cm. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης. Καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 4-6 μερίδων τροφίμων ολικής αλέσεως (ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι).

 Φρούτα& λαχανικά: το πλούσιο περιεχόμενο τους σε φυτικές ίνες αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, η οποία αποτελεί «εχθρό» της επίπεδης κοιλιάς. Καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 5 μερίδων.

Πουλερικά, αυγά, κρέας: η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη: δεν προκαλεί φούσκωμα στην κοιλιά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 3-4 μερίδων (1 μερίδα = 30γρ).

Ψάρι & Ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορο): Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η συνδυαστική δράση της πρωτεΐνης με τα ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε 30 γραμμάρια (1-2 κουταλιές σούπας) ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι έχει ιδιότητες που μειώνουν το λίπος στην κοιλιά. Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υποθερμιδική δίαιτα, η οποία περιλάμβανε άπαχο γιαούρτι, έχασαν 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος από όσους τηρούσαν παρόμοιο πρόγραμμα χωρίς να καταναλώνουν γιαούρτι, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Επιπλέον η κατανάλωση γιαουρτιού με προβιοτικά βελτιώνει την εντερική λειτουργία και μειώνει το φούσκωμα στην κοιλιά. Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε 2 γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά.

Καρυκεύματα/μπαχαρικά: δίνουν μια μικρή ώθηση στο μεταβολισμό, αυξάνοντας την παραγωγή θερμότητας του σώματος και ανεβάζοντας τις καύσεις του για περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους. Εύκολοι τρόποι για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας είναι να προσθέτουμε κανέλα στα ροφήματα και στα γαλακτοκομικά, πιπέρι στο κρέας/ψάρι/πουλερικά και μυρωδικά στη σαλάτα και στο μαγείρεμα.

Συμβουλές:

  • Μη μένετε πολλές ώρες νηστικοί, εφόσον η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας φαγητού προκαλεί τυμπανισμό στην κοιλιά.
  •  Μην καταναλώνετε τρόφιμα, τα οποία έχετε διαπιστώσει ότι σας φουσκώνουν.
  • Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού, το οποίο είναι το κατεξοχήν τρόφιμο που κάνει κατακράτηση.
  • Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (γλυκά, Junk food, αλμυρά σνακ), τα οποία αυξάνουν την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.