ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Οι μύθοι της επιτυχημένης δίαιτας

Οι μύθοι της επιτυχημένης δίαιτας

 

Τους μύθους για την επιτυχία της δίαιτας καταρρίπτει στο www.Life2day.gr ο Διονύσης-Άδωνις Πάνος,Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Για να χάσω κιλά πρέπει να μετράω θερμίδες;

Μύθος
Πολλοί ακόμα βασανίζονται μετρώντας τις θερμίδες που καταναλώνουν, υπολογίζοντας μάλιστα ακόμα και τον τελευταίο δεκαδικό αριθμό. Κατά καιρούς διάφορα ινστιτούτα χρησιμοποιούσαν μεθόδους, οι οποίες δεν έδιναν βάση σε θρεπτικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και συνδυασμούς, παρά μόνο στις ημερήσιες θερμίδες που έπρεπε κάποιος να καταναλώνει ανεξαρτήτως κατηγορίας τροφίμων. Μία τέτοια μέθοδος δεν είναι τίποτα περισσότερο απο μία αποτυχημένη μέθοδος. Καλό θα είναι λοιπόν να μην έχουμε τόσο έντονα τους αριθμούς και τις θερμίδες, αλλά να προσπαθούμε να καταναλώνουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων στη σωστή ποσότητα και συχνότητα. Πετυχαίνοντας αυτό, θα λαμβάνουμε και τις σωστές θερμίδες, χωρίς να «κολλάμε» με το μέτρημά τους.

Όσο λιγότερα γεύματα κάνουμε τόσο πιο γρήγορα χάνουμε βάρος;
Μύθος
Όταν η προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος υιοθετεί την αντίληψη ότι η μείωση των γευμάτων αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο να πετύχουμε τον στόχο μας τότε… υπάρχει πρόβλημα! Στην πραγματικότητα προσπαθώντας κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας για 2-3 μέρες και έπειτα να φτάσουμε σε επεισόδια λαιμαργίας. Οπότε τα άστατα γεύματα προκαλούν μείωση του μεταβολισμού μας και στη συνέχεια τα επεισόδια υπερφαγίας μας οδηγούν σε πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και θερμίδων, τις οποίες ο μεταβολισμός αδυνατεί να επεξεργαστεί, με αποτέλεσμα να τις αποθηκεύει με τη μορφή λίπους. Και ένα βασικό μυστικό… Λαμβάνετε καθημερινά πρωινό γεύμα, το οποί σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την καταναλωθείσα ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.

Δεν μεταβολίζω κάποια τρόφιμα άρα δεν μπορώ να χάσω βάρος;
Μύθος
«Δεν χάνω βάρος γιατί τρώω γαλακτοκομικά και σιτάρι και το σώμα μου δεν μπορεί να τα μεταβολίσει». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν και αδυνατίζουν. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα.

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν το λίπος
Μύθος
Δίαιτες όπως η Ντουκάν και η Ατκινς υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα εξαιτίας του υψηλού ποσοστού πρωτεΐνης και της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Αρκετός κόσμος έχει την εντύπωση πως αν καταναλώσει τρόφιμα με υδατάνθρακες θα τα κάνει λίπος ή δεν θα τον αφήσουν να αδυνατίσει.

Πρίν αρχίσουμε να μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία και να μην καταναλώνουμε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατανθράκες για να «στεγνώσουμε» καλό θα ήταν να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω. «Δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει τους υδατάνθρακες με το πάχος», λέει ο Jean Harvey-Berino, Ph.D., RD, πρόεδρος του τμήματος διατροφής και των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας του βιβλίου The EatingWell (Countryman, 2007). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, με τη χαμηλή πρόσληψη τροφίμων πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πλιγούρι, χάνουμε την κύρια πηγή καυσίμου του σώματος καθώς και ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά. Πολλές έρευνες που συγκρίνουν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες σε σχέση με ένα πιο ισσοροπημένο ποσοστό υδατανθράκων – πρωτεΐνης – λιπαρών, δείχνουν ότι τους πρώτους μήνες στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων χάνουμε λίγο περισσότερο βάρος αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω μεγαλύτερου περιορισμού σε τροφές και πώς μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η διαφορά εξομαλύνεται. Εδώ υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά». Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αν και παρατηρείται στην αρχή μια μεγαλύτερη απώλεια κιλών σε αυτούς που ακολουθούν τη συγκεκριμένη δίαιτα, μετά την διακοπή της τείνουν να ανακτούν περισσότερο βάρος σε σχέση με την ισορροπημένη διατροφή.

Μην ξεχνάμε λοιπόν πως μια πετυχημένη δίαιτα δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα απώλειας κιλών αλλά με την ικανότητα διατήρησής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.