ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος κατάθλιψη: Ο ακανόνιστος ύπνος συνδέεται με την κακή διάθεση

Ύπνος κατάθλιψη: Ο ακανόνιστος ύπνος συνδέεται με την κακή διάθεση

Ύπνος κατάθλιψη: Ένα ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης ενός ατόμου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ακόμα και όταν πρόκειται μόνο για τη διάθεσή τους την επόμενη μέρα, οι άνθρωποι των οποίων ο χρόνος αφύπνισης ποικίλλει από μέρα σε μέρα μπορεί να βρεθούν σε τόσο κακή διάθεση όσο εκείνοι που έμειναν ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά το προηγούμενο βράδυ ή σηκώθηκαν πολύ νωρίς το πρωί.

Η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα του Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, χρησιμοποιεί δεδομένα από άμεσες μετρήσεις του ύπνου και της διάθεσης περισσότερων από 2.100 γιατρών πρώιμης σταδιοδρομίας σε διάστημα ενός έτους. Εκδίδεται στην Ψηφιακή Ιατρική npj.

Οι ασκούμενοι, όπως ονομάζονται στο πρώτο έτος της εκπαίδευσης ειδικότητας μετά την ιατρική σχολή, όλοι βίωσαν τις μεγάλες έντονες εργάσιμες ημέρες και τα ακανόνιστα προγράμματα εργασίας που αποτελούν το σήμα κατατεθέν αυτής της περιόδου στην ιατρική εκπαίδευση. Αυτοί οι παράγοντες, που αλλάζουν από μέρα σε μέρα, άλλαξαν την ικανότητά τους να έχουν τακτικά προγράμματα ύπνου.

Το νέο έγγραφο βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται παρακολουθώντας τον ύπνο και άλλες δραστηριότητες των ασκούμενων μέσω εμπορικών συσκευών που φοριούνται στους καρπούς τους και ζητώντας τους να αναφέρουν την καθημερινή τους διάθεση σε μια εφαρμογή smartphone και να κάνουν τριμηνιαίες δοκιμές για σημάδια κατάθλιψης.

Εκείνοι των οποίων οι συσκευές έδειξαν ότι είχαν μεταβλητά προγράμματα ύπνου ήταν πιο πιθανό να βαθμολογήσουν υψηλότερα σε τυποποιημένα ερωτηματολόγια συμπτωμάτων κατάθλιψης και να έχουν χαμηλότερες ημερήσιες βαθμολογίες διάθεσης. Εκείνοι που έμειναν τακτικά μέχρι αργά, ή είχαν τις λιγότερες ώρες ύπνου, σημείωσαν επίσης υψηλότερη σε συμπτώματα κατάθλιψη και χαμηλότερα στην καθημερινή διάθεση. Τα ευρήματα προσθέτουν σε αυτό που είναι ήδη γνωστό για τη σχέση μεταξύ ύπνου, καθημερινής διάθεσης και μακροπρόθεσμου κινδύνου κατάθλιψης.

“Η προηγμένη φορητή τεχνολογία μας επιτρέπει να μελετήσουμε τους συμπεριφορικούς και φυσιολογικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν, ανοίγοντας ένα συναρπαστικό πεδίο για να εξερευνήσουμε”, λέει ο Yu Fang, M.S.E.,επικεφαλής συγγραφέας της νέας εργασίας και ειδικός έρευνας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Μίσιγκαν. “Τα ευρήματά μας αποσκοπούν όχι μόνο στην καθοδήγηση της αυτοδιαχείρισης σχετικά με τις συνήθειες ύπνου αλλά και στην ενημέρωση των θεσμικών δομών προγραμματισμού”.

Ο Φανγκ είναι μέλος της ομάδας από την Ειδικευόμενη Μελέτη Υγείας, με επικεφαλής τον Srijan Sen, M.D., Ph.D.,ο οποίος μελετά τον κίνδυνο διάθεσης και κατάθλιψης των πρωτοετών ειδικευόμενων ιατρών για περισσότερο από μια δεκαετία. Η μελέτη συγκέντρωσε κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες δεδομένων από πριν από την έναρξη των ασκούμενων ετών των γιατρών και κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερις μήνες παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του έτους πρακτικής άσκησης.

Ο Φανγκ, για παράδειγμα, σημειώνει ότι οι γονείς των μικρών παιδιών μπορεί να είναι μια άλλη σημαντική ομάδα για μελέτη. “Εύχομαι επίσης το ενός έτους παιδί μου να μπορούσε να μάθει για αυτά τα ευρήματα και να με ξυπνάει μόνο στις 8:21 το πρωί κάθε μέρα”, λέει αστειευόμενος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι καλύτερα να κοιμάσαι με μαξιλάρι

Συμβουλές για έναν ποιοτικότερο ύπνο σε γυναίκες άνω των 40 ετών

Ο ύπνος με έναν σύντροφο βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες

Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD): Πρόκειται για μια διαφορετική ομάδα 20 παθήσεων που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, βακτηρίων, παρασίτων, μυκήτων και τοξινών.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.