ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία: Πόσα βήματα κάνετε την ημέρα;

Υγεία: Πόσα βήματα κάνετε την ημέρα;

Υγεία: Το να κάνετε αυτά τα συχνά αναφερόμενα 10.000 βήματα την ημέρα, ή ακόμα και λίγο λιγότερα, μπορεί πράγματι να είναι αρκετά για να βελτιώσετε την υγεία σας, προτείνει μια νέα μελέτη.

Το να κάνετε αυτά τα συχνά αναφερόμενα 10.000 βήματα την ημέρα – ή ακόμα και λίγο λιγότερα – μπορεί πράγματι να είναι αρκετά για να βελτιώσετε την υγεία σας, προτείνει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 6.000 μεσήλικων και ηλικιωμένων ενηλίκων, εκείνοι που έκαναν τουλάχιστον 8.000 έως 9.000 βήματα καθημερινά είχαν μειωμένους κινδύνους εμφάνισης μιας σειράς παθήσεων σε διάστημα επτά ετών. Η λίστα περιελάμβανε την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την υπνική άπνοια, την παλινδρόμηση οξέος και την κλινική κατάθλιψη.

Περπάτημα

Αυτός ο αριθμός βημάτων ισοδυναμεί με περπάτημα περίπου τεσσάρων μιλίων, ανάλογα με τον ρυθμό. Ωστόσο, οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη προειδοποίησαν να μην παρασυρθείτε υπερβολικά σε έναν μαγικό αριθμό καθημερινών βημάτων: Εάν μπορείτε να είστε πιο δραστήριοι, κάντε το. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν πρόκειται για την αποτροπή της παχυσαρκίας και ορισμένων άλλων παθήσεων υγείας, όσο περισσότερα βήματα τόσο το καλύτερο. Είναι μια απλή συνταγή, είπε ο Δρ Chip Lavie, ιατρικός διευθυντής καρδιακής αποκατάστασης και πρόληψης στο John Ochsner Heart and Vascular Institute στη Νέα Ορλεάνη.

Εάν ο στόχος είναι ο έλεγχος του βάρους, είπε, όσο περισσότερο περπατάτε ή τρέχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. «Γενικά, λέμε ότι καίγονται 100 θερμίδες ανά μίλι περπάτημα ή τρέξιμο», είπε η Lavie, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Φυσικά, σημείωσε, εάν οι άνθρωποι αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, μπορεί να τρώνε περισσότερο. Αλλά το «καθαρό αποτέλεσμα» της έντονης δραστηριότητας θα εξακολουθεί να μεταφράζεται σε απώλεια βάρους, είπε ο Lavie. Και αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και μιας σειράς άλλων ασθενειών.

Η Lavie επεσήμανε επίσης έναν παράγοντα που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με τον αριθμό των βημάτων: την ταχύτητα βηματισμού, η οποία είναι το κλειδί για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης. «Η φυσική κατάσταση», είπε η Lavie, «είναι ένας από τους ισχυρότερους προστάτες ενάντια στις περισσότερες ασθένειες». Με όλα αυτά, το κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι καλό, είπε η Lavie: Κινηθείτε και μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο για μια σειρά από χρόνιες παθήσεις υγείας.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου στο Nature Medicine, συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 6.000 ενήλικες ηλικίας 41 έως 67 ετών που χρησιμοποιούσαν συσκευές Fitbit για να παρακολουθούν τα καθημερινά τους βήματα. Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενν., είχαν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά τους αρχεία υγείας, για να δουν πώς συσχετίζεται ο αριθμός των καθημερινών βημάτων τους με τον κίνδυνο να διαγνωστούν με διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Τα επίπεδα δραστηριότητας των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο τεσσάρων ετών. Ο διάμεσος αριθμός καθημερινών βημάτων για την ομάδα ήταν περίπου 7.700 (περίπου 3,5 μίλια) – που σημαίνει ότι τα μισά έκαναν περισσότερα και τα μισά λιγότερα. Σε διάστημα επτά ετών, σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που έκαναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 8.200 βήματα την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία. Είχαν επίσης χαμηλότερους κινδύνους για δύο καταστάσεις που συχνά σχετίζονται με την παχυσαρκία: υπνική άπνοια, διαταραχή της νυχτερινής αναπνοής. και παλινδρόμηση οξέος. Οι πιθανότητες να διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη μειώθηκαν επίσης. Αλλά περισσότερα βήματα ήταν ακόμα καλύτερα.

Τα άτομα στο κορυφαίο 25% για τον αριθμό των βημάτων – που συνήθως έκαναν κοντά στα 11.000 βήματα την ημέρα – είχαν περίπου 30% έως 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτές τις καταστάσεις, σε σύγκριση με άτομα στο χαμηλότερο 25%, των οποίων ο αριθμός βημάτων κυμαινόταν γύρω στα 6.000. Οι ερευνητές επεσήμαναν ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα: Εάν ένα υπέρβαρο άτομο αύξησε τον ημερήσιο αριθμό βημάτων του από 6.000 σε 11.000, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος κατά 64%.

Όσον αφορά τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση, η μελέτη βρήκε ένα φαινόμενο «πλατό» – όπου οι κίνδυνοι αυτών των καταστάσεων μειώθηκαν όταν οι άνθρωποι έκαναν μεταξύ 8.000 και 9.000 βήματα την ημέρα. Αλλά η μετακίνηση περισσότερο δεν προσέφερε πρόσθετη προστασία. Ωστόσο, η Lavie προειδοποίησε να μην διαβάσει υπερβολικά αυτό το εύρημα. «Το να πιστεύει κανείς ότι λαμβάνει το μέγιστο όφελος στα 9.000 βήματα είναι αρκετά αφελές», είπε.

Ο Δρ Andrew Freeman είναι διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ. Συμφώνησε ότι η μελέτη δεν ορίζει έναν «μαγικό αριθμό» βημάτων για το ανθρώπινο σώμα. «Πριν από τα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι περπατούσαν εύκολα 10 μίλια την ημέρα», σημείωσε ο Φρίμαν, ο οποίος δεν είχε κανένα ρόλο στη νέα έρευνα. Από εκεί και πέρα, η άσκηση είναι μόνο ένα συστατικό για να παραμείνετε υγιείς σωματικά και ψυχικά. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές τροφές, επαρκής ύπνος και κοινωνική σύνδεση είναι επίσης κρίσιμα, είπε ο Freeman.

Αυτή η μελέτη δεν είχε πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους παράγοντες. Είχε επίσης άλλους περιορισμούς, είπαν οι Freeman και Lavie: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ένα Fitbit είναι πιθανό να έχουν επίγνωση της υγείας τους και να έχουν κίνητρα και σχετικά υψηλότερο εισόδημα. Επομένως, δεν είναι σαφές πόσο καλά αυτά τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν. Ωστόσο, το κεντρικό μήνυμα – κινηθείτε – είναι υγιές, είπαν και οι δύο γιατροί. Οι ιχνηλάτες γυμναστικής δεν είναι απαραίτητοι, είπε ο Freeman, αλλά αν οι συσκευές σας κρατούν κίνητρο, αυτό είναι υπέροχο. Πράγματι, συνέστησε να κρατάτε καρτέλες με κάποιο τρόπο, όπως να περπατάτε μια συγκεκριμένη απόσταση ή χρόνο κάθε μέρα, για λόγους συνέπειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 Τρόποι για να ζήσετε ακόμα περισσότερο!

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε δραστηριότητες εκτός σπιτιού;

Πώς θα μάθετε να νοιάζεστε για τον εαυτό σας;

Καρύδια: Μια υπερτροφή που τονώνει την υγεία καθώς μεγαλώνουμε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Βαριατρική χειρουργική: Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, με τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.