Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους

Η επαρκής κατανάλωση ενός θρεπτικού συστατικού που λέγεται χολίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, του ήπατος και άλλων οργάνων. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Η χορτοφαγία μπορεί να στερεί από τους θιασώτες της ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζει μία βρετανίδα διατροφολόγος. Το συστατικό λέγεται χολίνη και υπάρχει κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.


Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health, η Dr Emma Derbyshire αναφέρει ότι ο πλήρης αποκλεισμός όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή ίσως έχει «απρόβλεπτες συνέπειες». Όπως εξηγεί, η χολίνη είναι ένα συστατικό καθοριστικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του ήπατος, τις κινήσεις των μυών, το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό.

Η χολίνη ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα. Μόλις το 1998 εντάχθηκε στην λίστα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (πρώην IOM).

Ποια τρόφιμα περιέχουν χολίνη

Ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το ήπαρ παράγει μικρή ποσότητα από την ουσία αυτή, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Όση λείπει πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, ειδάλλως από διατροφικά συμπληρώματα.

Οι κύριες φυσικές πηγές χολίνης είναι:

  • • Το μοσχαρίσιο κρέας
  • • Τα αυγά
  • • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • • Τα ψάρια
  • • Το κοτόπουλο

Η Dr Derbyshire σημειώνει στο άρθρο της πως η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να οδηγεί σε ανεπαρκή κατανάλωση χολίνης. Ωστόσο την ουσία περιέχουν (σε μικρότερες ποσότητες) και φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως:

  • • Καρύδια
  • • Φασόλια
  • • Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
  • • Μανιτάρια
  • • Κινόα
  • • Φιστίκια

Για να μπορέσει όμως ένα άτομο να προσλάβει αρκετή χολίνη από αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά τα διαιτολόγιά του, λέει η ειδικός.

Πόση πρέπει να τρώμε

Η ποσότητα της χολίνης που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι τα 425 mg για τις γυναίκες και τα 550 mg για τους άνδρες.

Αυτές όμως είναι οι αμερικανικές συστάσεις, λέει η Dr Derbyshire. Αντίστοιχες βρετανικές δεν υπάρχουν, ούτε ελέγχονται τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα. Εντούτοις, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, κυρίως στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, επειδή μπορεί να επηρεαστεί η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. «Οι επαγγελματίες της Υγείας και οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε χολίνη», γράφει. «Και ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων».

Και προσθέτει: «Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία της χολίνης. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο να πάψουμε να την παραβλέπουμε. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ, δεδομένου ότι η ταχεία εξάπλωση της χορτοφαγίας μπορεί να έχει συνέπειες στην πρόσληψη χολίνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon