Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους

Η επαρκής κατανάλωση ενός θρεπτικού συστατικού που λέγεται χολίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, του ήπατος και άλλων οργάνων. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Η χορτοφαγία μπορεί να στερεί από τους θιασώτες της ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζει μία βρετανίδα διατροφολόγος. Το συστατικό λέγεται χολίνη και υπάρχει κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health, η Dr Emma Derbyshire αναφέρει ότι ο πλήρης αποκλεισμός όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή ίσως έχει «απρόβλεπτες συνέπειες». Όπως εξηγεί, η χολίνη είναι ένα συστατικό καθοριστικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του ήπατος, τις κινήσεις των μυών, το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό.

Η χολίνη ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα. Μόλις το 1998 εντάχθηκε στην λίστα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (πρώην IOM).

Ποια τρόφιμα περιέχουν χολίνη

Ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το ήπαρ παράγει μικρή ποσότητα από την ουσία αυτή, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Όση λείπει πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, ειδάλλως από διατροφικά συμπληρώματα.

Οι κύριες φυσικές πηγές χολίνης είναι:

  • • Το μοσχαρίσιο κρέας
  • • Τα αυγά
  • • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • • Τα ψάρια
  • • Το κοτόπουλο

Η Dr Derbyshire σημειώνει στο άρθρο της πως η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να οδηγεί σε ανεπαρκή κατανάλωση χολίνης. Ωστόσο την ουσία περιέχουν (σε μικρότερες ποσότητες) και φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως:

  • • Καρύδια
  • • Φασόλια
  • • Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
  • • Μανιτάρια
  • • Κινόα
  • • Φιστίκια

Για να μπορέσει όμως ένα άτομο να προσλάβει αρκετή χολίνη από αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά τα διαιτολόγιά του, λέει η ειδικός.

Πόση πρέπει να τρώμε

Η ποσότητα της χολίνης που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι τα 425 mg για τις γυναίκες και τα 550 mg για τους άνδρες.

Αυτές όμως είναι οι αμερικανικές συστάσεις, λέει η Dr Derbyshire. Αντίστοιχες βρετανικές δεν υπάρχουν, ούτε ελέγχονται τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα. Εντούτοις, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, κυρίως στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, επειδή μπορεί να επηρεαστεί η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. «Οι επαγγελματίες της Υγείας και οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε χολίνη», γράφει. «Και ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων».

Και προσθέτει: «Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία της χολίνης. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο να πάψουμε να την παραβλέπουμε. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ, δεδομένου ότι η ταχεία εξάπλωση της χορτοφαγίας μπορεί να έχει συνέπειες στην πρόσληψη χολίνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων ΦΜΑ στην ΑΑΔΕ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλκοόλ Ακμή: Συνδέονται περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Αλκοόλ Ακμή: Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και ακμής είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Αν και δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι το αλκοόλ προκαλεί ακμή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που υποδεικνύουν ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Βήχας: Γιατί επιδεινώνεται την νύχτα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύει ένα απλό κρυολόγημα, αλλεργίες ή πιο σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού. Πολλοί παρατηρούν ότι ο βήχας γίνεται εντονότερος τις βραδινές ώρες

Αυτοεκτίμηση: Έτσι επηρεάζει τις σκέψεις μας

Αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας, και έχει σημαντική επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Μια θετική ή αρνητική αυτοεκτίμηση

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Ανασφαλής προσκόλληση: 3 Σημάδια ανασφαλούς προσκόλλησης

Ανασφαλής Προσκόλληση: Η ανασφαλής συναισθηματική προσκόλληση (insecure attachment) αναπτύσσεται συνήθως από τα πρώτα χρόνια της ζωής και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους στην ενήλικη ζωή.

Close Icon