ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους

Η επαρκής κατανάλωση ενός θρεπτικού συστατικού που λέγεται χολίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, του ήπατος και άλλων οργάνων. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Η χορτοφαγία μπορεί να στερεί από τους θιασώτες της ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζει μία βρετανίδα διατροφολόγος. Το συστατικό λέγεται χολίνη και υπάρχει κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health, η Dr Emma Derbyshire αναφέρει ότι ο πλήρης αποκλεισμός όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή ίσως έχει «απρόβλεπτες συνέπειες». Όπως εξηγεί, η χολίνη είναι ένα συστατικό καθοριστικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του ήπατος, τις κινήσεις των μυών, το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό.

Η χολίνη ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα. Μόλις το 1998 εντάχθηκε στην λίστα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (πρώην IOM).

Ποια τρόφιμα περιέχουν χολίνη

Ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το ήπαρ παράγει μικρή ποσότητα από την ουσία αυτή, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Όση λείπει πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, ειδάλλως από διατροφικά συμπληρώματα.

Οι κύριες φυσικές πηγές χολίνης είναι:

 • • Το μοσχαρίσιο κρέας
 • • Τα αυγά
 • • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • • Τα ψάρια
 • • Το κοτόπουλο

Η Dr Derbyshire σημειώνει στο άρθρο της πως η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να οδηγεί σε ανεπαρκή κατανάλωση χολίνης. Ωστόσο την ουσία περιέχουν (σε μικρότερες ποσότητες) και φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως:

 • • Καρύδια
 • • Φασόλια
 • • Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
 • • Μανιτάρια
 • • Κινόα
 • • Φιστίκια

Για να μπορέσει όμως ένα άτομο να προσλάβει αρκετή χολίνη από αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά τα διαιτολόγιά του, λέει η ειδικός.

Πόση πρέπει να τρώμε

Η ποσότητα της χολίνης που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι τα 425 mg για τις γυναίκες και τα 550 mg για τους άνδρες.

Αυτές όμως είναι οι αμερικανικές συστάσεις, λέει η Dr Derbyshire. Αντίστοιχες βρετανικές δεν υπάρχουν, ούτε ελέγχονται τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα. Εντούτοις, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, κυρίως στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, επειδή μπορεί να επηρεαστεί η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. «Οι επαγγελματίες της Υγείας και οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε χολίνη», γράφει. «Και ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων».

Και προσθέτει: «Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία της χολίνης. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο να πάψουμε να την παραβλέπουμε. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ, δεδομένου ότι η ταχεία εξάπλωση της χορτοφαγίας μπορεί να έχει συνέπειες στην πρόσληψη χολίνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το σεξ με παιδιά - εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Εσείς ποια χρησιμοποιείτε

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, σύμβουλο γάμου και συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου "Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Τα μυστικά για μια αγάπη που διαρκεί", το κλειδί για μια υγιή και μακρά σχέση είναι η εκμάθηση των γλωσσών αγάπης. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης που ο καθένας από εμάς "ομιλεί" προκειμένου να περιγράψει και να εκφράσει  - μαντέψατε τι- αγάπη.

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Μάρτυρας σε δίκη: Η ποιότητα της μνήμης.Το περιεχόμενό του, οι αναμνήσεις, απέχουν πολύ από το να είναι μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε διαφορετικά κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, στην ιατροδικαστική ψυχολογία, οι μάρτυρες καλούνται να μην πουν τα γεγονότα σε κανέναν, σε μια προσπάθεια να μην μολύνουν τις μνήμες. Είναι αστείο πώς λειτουργεί το μυαλό μας, και ιδίως η μνήμη των μαρτύρων.

Γιατί η περιέργεια είναι μία από τις γλώσσες της αγάπης

Η περιέργεια στον έρωτα: Όταν κάποιος θέλει να μάθει για εσένα... Οι πέντε ερωτικές γλώσσες—ένα πλαίσιο για το πώς δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Γκάρι Τσάπμαν το 1992 ⁠—περιλαμβάνουν ποιοτικό χρόνο, δώρα, πράξεις υπηρεσίας, λέξεις επιβεβαίωσης και σωματική αφή.  Όσο κι αν μου αρέσει να λαμβάνω και τις πέντε επιδείξεις φροντίδας, πάντα ένιωθα ότι η πιο αληθινή μου ερωτική γλώσσα έλειπε από αυτή τη λίστα.

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι . Γιατί αποφασίζουμε να μην βοηθήσουμε όταν ξέρουμε ότι ο άλλος περνάει άσχημα; Γιατί μερικές φορές αποφασίζουμε να απέχουμε; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οι συμπεριφορές βοήθειας είναι ενστικτώδεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην βοηθήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Σε χαλάρωση των μέτρων προχωρά η Δανία

Κορωνοϊός Δανία: Η Δανία σχεδιάζει να επιτρέψει σε καταστήματα και κάποια σχολεία να ανοίξουν και πάλι τον Μάρτιο, σε μια πολυαναμενόμενη κίνηση που μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε άλμα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες.

Εφαρμογή σε κινητό για απόδειξη εμβολιασμού εξετάζουν βρετανικό σύστημα υγείας

Βρετανία κορωνοϊός: Το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας εξετάζει την παροχή πιστοποίησης εμβολιασμού ή πρόσφατου τεστ κορωνοϊού μέσω κινητών τηλεφώνων ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και θεαμάτων.

Εντυπωσιακή η μείωση του καπνίσματος την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα

Κάπνισμα: Εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος σε ποσοστό 52,4% καταγράφηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα στους νέους καπνιστές ηλικίας 16 με 24 χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πως μπορείς να βρεις ξανά τη σεξουαλική σου επιθυμία;

Ερωτική επιθυμία: Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να μετρηθεί ή να οριοθετηθεί, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν η φάση της ζωής στην οποία βρίσκεσαι αλλά και άλλοι παράπλευροι παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας και το στρες. Οι προαναφερθέντες λόγοι καθιστούν αδιευκρίνιστο μεγάλο αριθμό πτυχών της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας.