Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδρομο ξένης προφοράς: Τι είναι αυτό το σύνδρομο και πότε ήταν η πρώτη εμφάνισή του;

Σύνδρομο ξένης προφοράς: Τι είναι αυτό το σύνδρομο και πότε ήταν η πρώτη εμφάνισή του;

Σύνδρομο ξένης προφοράς: Είναι μια σπάνια κινητική διαταραχή της ομιλίας που αναγκάζει τους ασθενείς να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα με προφορά.

Το σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS) είναι μια σπάνια κινητική διαταραχή της ομιλίας που αναγκάζει τους ασθενείς να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα με μια προφορά που γίνεται αντιληπτή ως μη μητρική από τους ομιλητές της ίδιας κοινότητας ομιλίας. Αυτή η «μη ιθαγένεια» είναι το αποτέλεσμα υπερτμηματικών ή και τμηματικών αλλαγών, οι οποίες σύμφωνα με τα κριτήρια που προτείνει ο Whitaker (1982) είναι συνέπεια βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Συχνά, η αιτιολογία είναι εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό τραύμα που επηρεάζει τις κυρίαρχες γλωσσικές περιοχές του εγκεφάλου.

Ωστόσο, το FAS έχει επίσης συσχετιστεί με άλλες αιτιολογίες συμπεριλαμβανομένης της FAS, νεοπλάσματα και αγγειακή άνοια που υποστηρίζουν ότι το FAS δεν προκαλείται μόνο από οξεία νευρολογική βλάβη, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από ψυχογενή ζητήματα. Στην ψυχογενή FAS, η προφορά συνδέεται με μια ψυχολογική/ψυχιατρική διαταραχή. Επιπλέον, οι Verhoeven και Mariën (2010) εντόπισαν επίσης έναν μικτό τύπο στον οποίο το FAS αναπτύσσεται αρχικά με βάση μια νευρολογική διαταραχή. Αυτό επηρεάζει τους ασθενείς τόσο βαθιά που αναπτύσσουν περαιτέρω την προφορά προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση μιας πιο αυθεντικής προσωπικότητας.

Για τις περισσότερες από τις ψυχογενείς περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, θεωρήθηκε ψυχογενές αίτιο επειδή δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί με σαφήνεια μια νευρολογική διαταραχή. Μερικοί συγγραφείς έχουν απορρίψει την ιδέα του ψυχογενούς FAS λόγω διαγνωστικών δυσκολιών για την αντικειμενοποίηση αυτής της κατάστασης. Σε ορισμένους ασθενείς που διαγνώστηκαν με ψυχογενή FAS επαναλαμβανόμενη, η απεικόνιση του εγκεφάλου με CT ή MRI αποκάλυψε δομική βλάβη, αλλά τα προβλήματα ομιλίας ήταν δυσανάλογα σε σχέση με τη βλάβη.

Επιπλέον, στην πλειονότητα των ψυχογενών περιπτώσεων FAS τα συμπτώματα κυμαίνονταν, αυξάνονταν σε ορισμένα κοινωνικά και συναισθηματικά πλαίσια, μειώνονταν ή ακόμη και υποχωρούσαν πλήρως σε άλλα. Μια τέτοια άτυπη κυμαινόμενη πορεία συμπτωμάτων είναι τυπική για διαταραχές λόγου και φωνής ψυχογενούς προέλευσης. Όταν το FAS χαρακτηρίζεται από αυτά τα φαινόμενα και σχετίζεται με αναγνωρίσιμα ψυχολογικά προβλήματα, για παράδειγμα κατάθλιψη, οικογενειακό ιστορικό ή και αυτοκτονικός ιδεασμός μπορεί να αναμένεται μια μη οργανική προέλευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τέσσερα από τα πιο σπάνια σύνδρομα στον κόσμο

Τι είναι το σύνδρομο κλεψύδρας και τι συμπτώματα έχει;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύνδρομα καταπόνησης δρομέων: Πώς μας ειδοποιεί το σώμα μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

Tropical Sunset Spritzer: Ένα υπέροχο καλοκαιρινό κοκτέιλ

Tropical Sunset Spritzer: Απολαύστε αυτό το κοκτέιλ καθώς παρακολουθείτε τον ήλιο να βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα και αφήστε την απολαυστική του γεύση να σας μεταφέρει σε έναν τροπικό παράδεισο.

Κορυφαίες επιλογές πρωινού για απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα πρωινό: Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να ξεκινήσει τον μεταβολισμό σας, να σας κρατήσει χορτάτους περισσότερο και να δώσει έναν υγιή τόνο για την υπόλοιπη ημέρα.

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Πώς η άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή;

Εγκέφαλος άσκηση: Κατανοώντας πώς η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά όργανα σε μοριακό επίπεδο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις συστάσεις άσκησης.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Close Icon