Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Οι πολυκυστικές έχουν κάποια συμπτώματα που είναι τα πιο συχνά, αλλά υπάρχουν και κάποια ακόμη πιο σπάνια. Εδώ θα δείτε ποια είναι αυτά.

ADMAN

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι ένα πρόβλημα με τις ορμόνες που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών. Εάν έχετε PCOS , μπορεί να μην έχετε περίοδο πολύ συχνά. Ή μπορεί να έχετε περιόδους που διαρκούν πολλές ημέρες. Μπορεί επίσης να έχετε υπερβολική ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται ανδρογόνο στο σώμα σας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του PCOS συχνά ξεκινούν γύρω από την πρώτη έμμηνο ρύση. Μερικές φορές τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργότερα αφού είχατε περίοδο για λίγο.Τα συμπτώματα του PCOS ποικίλλουν. Η διάγνωση του PCOS τίθεται όταν έχετε τουλάχιστον δύο από αυτά:

  • Ακανόνιστες περιόδους. Το να έχετε λίγες εμμηνορροϊκές περιόδους ή να έχετε περιόδους που δεν είναι τακτικές είναι κοινά σημάδια PCOS . Το ίδιο συμβαίνει και με τις περιόδους που διαρκούν πολλές ημέρες ή περισσότερο από ό,τι είναι τυπικό για μια περίοδο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε λιγότερες από εννέα περιόδους το χρόνο. Και αυτές οι περίοδοι μπορεί να εμφανιστούν με διαφορά μεγαλύτερη από 35 ημέρες. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος.
  • Πάρα πολύ ανδρογόνο. Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης ανδρογόνου μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα. Αυτό ονομάζεται υπερτρίχωση. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να συμβεί σοβαρή ακμή και φαλάκρα ανδρικού τύπου.
  • Πολυκυστικές ωοθήκες. Οι ωοθήκες σας μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Πολλά ωοθυλάκια που περιέχουν ανώριμα ωάρια μπορεί να αναπτυχθούν γύρω από την άκρη της ωοθήκης. Οι ωοθήκες μπορεί να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Αιτίες

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας. Επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν ζάχαρη, το πρωταρχικό ενεργειακό τροφοδοτικό του σώματός σας. Εάν τα κύτταρα γίνουν ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης, τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Αυτό μπορεί να κάνει το σώμα σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει υπερβολική ποσότητα της ανδρικής ορμόνης ανδρογόνο. Μπορεί να έχετε πρόβλημα με την ωορρηξία, τη διαδικασία όπου τα ωάρια απελευθερώνονται από την ωοθήκη.Ένα σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη είναι σκούρες, βελούδινες κηλίδες δέρματος στο κάτω μέρος του λαιμού, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα ή κάτω από το στήθος. Η μεγαλύτερη όρεξη και η αύξηση βάρους μπορεί να είναι άλλα σημάδια.

  • Χαμηλού βαθμού φλεγμονή. Τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν ουσίες ως απόκριση σε μόλυνση ή τραυματισμό. Αυτή η απόκριση ονομάζεται φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με PCOS έχουν έναν τύπο μακροχρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής που οδηγεί τις πολυκυστικές ωοθήκες να παράγουν ανδρογόνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων.
  • Κληρονομικότητα. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με το PCOS . Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού PCOS μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης.
  • Περίσσεια ανδρογόνων. Με το PCOS , οι ωοθήκες μπορεί να παράγουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. Η υπερβολική ποσότητα ανδρογόνων παρεμποδίζει την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι τα ωάρια δεν αναπτύσσονται σε τακτική βάση και δεν απελευθερώνονται από τα ωοθυλάκια όπου αναπτύσσονται. Η περίσσεια ανδρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερτρίχωση και ακμή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

Μπορεί το σεξ να χτίσει ή να γκρεμίσει μια σχέση;

Τι συνιστά μια κακή σεξουαλική συμπεριφορά;

Συμβουλές κολπικής υγιεινής που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

4 Στάσεις για να ικανοποιήστε και οι δύο

Σεξουαλική ζωή: Εδώ είναι μια ποικιλία από σεξουαλικές στάσεις που μπορείτε να σκεφτείτε για να περάσετε περισσότερο και πιο ευχάριστο χρόνο στο κρεβάτι.

Είναι κακό για την σχέση σας να κοιμάστε σε χωριστά κρεβάτια;

Σεξουαλική υγεία: Δεν υπάρχει μια στρατηγική ύπνου που να ταιριάζει σε όλα τα ζευγάρια. Όλα τα ζευγάρια πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο. Άλλωστε, ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας.

Πόσο καλό κάνει το casual sex;

Σεξ: Οι άνθρωποι μπορεί να ορίσουν το περιστασιακό σεξ ως σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα εκτός μιας σχέσης.

Πόσο καλό κάνει το σεξ στην υγεία μας;

Σεξουαλική επαφή: Το σεξ όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεών μας, αλλά η επιστήμη μας δείχνει ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε υγιείς τόσο από συναισθηματική όσο και από σωματική άποψη.