Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο κλεψύδρας: Τι είναι το σύνδρομο κλεψύδρας και τι συμπτώματα έχει;

Σύνδρομο κλεψύδρας: Τι είναι το σύνδρομο κλεψύδρας και τι συμπτώματα έχει;

Σύνδρομο κλεψύδρας: Το HS είναι ο ιατρικός όρος για το πιάσιμο του στομάχου ή στους κοιλιακούς μύες. Αυτό εμποδίζει το διάφραγμα να διασταλεί πλήρως και μπορεί να οδηγήσει σε ρηχή αναπνοή.

Το σύνδρομο της κλεψύδρας (HS) δεν είναι επίσημη διάγνωση, αλλά ένας όρος που περιγράφει τη δράση της συνήθους συγκράτησης ή «ρουφήγματος» της περιοχής του στομάχου. Αυτή η δράση τραβάει τα κάτω πλευρά και δίνει στη μέση ένα μικρότερο σχήμα κλεψύδρας. Το HS μπορεί να εμφανιστεί λόγω μιας υποκείμενης κατάστασης πόνου ή ως αποτέλεσμα κακής στάσης του σώματος. Εναλλακτικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν HS ως αποτέλεσμα της προσπάθειας να κάνουν τη μέση τους να φαίνεται μικρότερη. Το τράβηγμα των κοιλιακών μυών ή το «πιάσιμο του στομάχου» μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως παλινδρόμηση οξέος, πόνος στη μέση και πονοκεφάλους. Αυτό το άρθρο συζητά τι είναι το HS, καθώς και τα αίτια, τη θεραπεία και την πρόληψή του. Τέλος, απαντάμε σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το HS.

Συμπτώματα

Το HS είναι ο ιατρικός όρος για το πιάσιμο του στομάχου ή το πιπίλισμα ρουτίνας στους κοιλιακούς μύες. Αυτό εμποδίζει το διάφραγμα να διασταλεί πλήρως και μπορεί να οδηγήσει σε ρηχή αναπνοή. Άλλα πιθανά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του διαφράγματος περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στη μέση: Το διάφραγμα βοηθά στη σταθεροποίηση του κάτω μέρους της πλάτης. Στο HS, οι μύες της κάτω πλάτης πρέπει να εργάζονται σκληρότερα για να αντισταθμίσουν τη δυσλειτουργία του διαφράγματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο μυϊκό σφίξιμο και πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Πόνος στον αυχένα και πονοκέφαλοι: Κατά την αναπνοή, το διάφραγμα κινείται προς τα κάτω για να επεκτείνει την κοιλιά και να φουσκώσει τους πνεύμονες. Στο HS, η κανονική καθοδική δράση του διαφράγματος δεν συμβαίνει και ο λαιμός και οι ώμοι μπορεί να κινηθούν προς τα πάνω για να αντισταθμίσουν. Αυτό ασκεί πίεση στους μύες του λαιμού, προκαλώντας πόνο στον αυχένα και πονοκεφάλους.
 • Παλινδρόμηση οξέος: Το διάφραγμα βοηθά στο να σταματήσει το περιεχόμενο του στομάχου να ταξιδέψει πίσω στον οισοφάγο. Η μειωμένη δράση του διαφράγματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ).

Αιτίες

 • Κοιλιακό άλγος
  Ο επίμονος κοιλιακός πόνος μπορεί να αναγκάσει ένα άτομο να σφίξει τους κοιλιακούς μύες του, με αποτέλεσμα πιθανώς HS. Οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος και HS περιλαμβάνουν:
 • βλάβη
 • γαστρεντερικές (GI) λοιμώξεις ή φλεγμονές
 • ασθένειες που επηρεάζουν το λεπτό ή παχύ έντερο
 • Κακή στάση του σώματος


Το HS περιλαμβάνει μια υπερβολική σύσφιξη των άνω κοιλιακών μυών, η οποία μειώνει σταδιακά την ένταση και τη δύναμη των μυών στους κάτω κοιλιακούς μυς. Αυτή η ανισορροπία στη δύναμη των κοιλιακών μυών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στάσης. Με τον καιρό, τα προβλήματα στάσης που σχετίζονται με το HS μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό στο κάτω μέρος της πλάτης ή της λεκάνης.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει άλλους τύπους μακροχρόνιας βλάβης, όπως:

 • δυσλειτουργία των αρθρώσεων
 • πεπτικά προβλήματα
 • αναπνευστικές δυσκολίες
 • Πίεση για να είναι λεπτό

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν HS σε μια προσπάθεια να φαίνονται πιο αδύνατοι. Αυτό μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας αρνητικής εικόνας του σώματος ή της κοινωνικής πίεσης να είναι λεπτή. Οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος εμφανίζονται ιδιαίτερα διαδεδομένες μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός συμπεριφορών ελέγχου βάρους στους Βρετανούς εφήβους είχε αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από τρεις κοόρτες εφήβων που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ της κοόρτης του 2005, το 28,6% των εφήβων προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, σε σύγκριση με το 42,2% της κοόρτης του 2015. Οι συμπεριφορές απώλειας βάρους είχαν επίσης σχέση με υψηλότερο επίπεδο καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συμπεριφορές ελέγχου βάρους μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανακάλυψη από μελέτη που αφορά τον κορωνοϊό

Πώς μπορούμε να γυμναστούμε αν έχουμε παραπάνω κιλά;

Η βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πώς ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.