Επιστημονικά Νέα

IBS: Η βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

IBS: Η βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

IBS: Μια νέα θεωρία υποδηλώνει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή, μπορεί να προκαλείται από τη βαρύτητα. 

Μια νέα θεωρία υποδηλώνει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή, μπορεί να προκαλείται από τη βαρύτητα. Ο Brennan Spiegel, MD, MSHS, διευθυντής της Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στο Cedars-Sinai και συγγραφέας της υπόθεσης, εξηγεί ότι το IBS – και πολλές άλλες καταστάσεις – μπορεί να προκύψουν από την αδυναμία του σώματος να διαχειριστεί τη βαρύτητα. “Όσο υπάρχει ζωή στη Γη, από τους πρώτους οργανισμούς μέχρι τον Homo sapiens, η βαρύτητα έχει αδυσώπητα διαμορφώσει τα πάντα στον πλανήτη”, δήλωσε ο Spiegel, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Ιατρικής. “Το σώμα μας επηρεάζεται από τη βαρύτητα από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι την ημέρα που πεθαίνουμε. Είναι μια δύναμη τόσο θεμελιώδης που σπάνια παρατηρούμε τη συνεχή επιρροή της στην υγεία μας.”

Η υπόθεση, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology, περιγράφει πώς τα έντερα, η σπονδυλική στήλη, η καρδιά, τα νεύρα και ο εγκέφαλος εξελίχθηκαν για να διαχειριστούν τη βαρύτητα. “Τα συστήματα του σώματός μας τραβούν συνεχώς προς τα κάτω”, σημείωσε ο Spiegel. “Εάν αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να διαχειριστούν την έλξη της βαρύτητας, τότε μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως πόνο, κράμπες, ζαλάδα, εφίδρωση, γρήγορους παλμούς και προβλήματα στην πλάτη—όλα τα συμπτώματα που παρατηρούνται με το IBS. Μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην υπερανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο, ένα πρόβλημα συνδέεται επίσης με το IBS.”

Ο υποκείμενος μηχανισμός του IBS έχει προβληματίσει τους ερευνητές από τότε που περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα. Ενώ η διαταραχή επηρεάζει έως και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ακριβώς πώς και γιατί αναπτύσσεται. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές αντικρουόμενες θεωρίες που εξηγούν τα κλινικά χαρακτηριστικά του. Το ένα είναι ότι το IBS είναι μια διαταραχή αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νευροτροποποιητές και οι συμπεριφορικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το IBS προκαλείται από ανωμαλίες στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή δίαιτες χαμηλής ζύμωσης.

Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι οι ανωμαλίες στην κινητικότητα, η υπερευαισθησία του εντέρου, τα μη φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης ή ένα δυσρυθμισμένο αυτόνομο νευρικό σύστημα προκαλούν IBS. “Υπάρχει τέτοια ποικιλία εξηγήσεων που αναρωτήθηκα αν θα μπορούσαν να είναι όλες ταυτόχρονα αληθινές”, είπε ο Spiegel. “Καθώς σκεφτόμουν για κάθε θεωρία, από αυτές που αφορούν την κινητικότητα, τα βακτήρια, τη νευροψυχολογία του IBS, συνειδητοποίησα ότι όλες θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τη βαρύτητα ως ενοποιητικό παράγοντα. Φαινόταν αρκετά περίεργο στην αρχή, αναμφίβολα, αλλά καθώς ανέπτυξα την ιδέα και την έτρεξαν οι συνάδελφοι, άρχισε να βγάζει νόημα”.

Η βαρύτητα μπορεί να συμπιέσει τη σπονδυλική στήλη και να μειώσει την ευλυγισία κάποιου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μετατόπιση οργάνων προς τα κάτω, μετακινώντας από τη σωστή θέση τους. Το περιεχόμενο της κοιλιάς είναι βαρύ, σαν ένα σακί με πατάτες που προορίζονται να κουβαλάμε όλη μας τη ζωή, εξήγησε ο Spiegel. “Το σώμα εξελίχθηκε για να ανυψώνει αυτό το φορτίο με ένα σύνολο δομών στήριξης. Εάν αυτά τα συστήματα αποτύχουν, τότε μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα IBS μαζί με μυοσκελετικά προβλήματα”, είπε ο Spiegel.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στη ΔΑΦ

IBS-Βακτήρια του εντέρου "ένοχα" για το χρόνιο κοιλιακό άλγος

Πώς το άγχος και τα γαστρεντερικά προβλήματα επηρεάζουν τα παιδιά με αυτισμό

Τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.