vegetarian
Pin It

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες βγάζοντας το κρέας από τη διατροφή τους και οτιδήποτε ζωικό και να γίνουν vegetarian .


Οι λόγοι που μπορεί να προχωρήσει κανείς σε αυτές τις αλλαγές είναι πολλοί, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτούς, όσοι αποφασίσουν να γίνουν vegetarian θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια πράγματα έτσι ώστε να μη χάσουν την απαραίτητη ισορροπία που προσφέρει η διατροφή.


1) Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά μόνο στα ζωικά τρόφιμα και γι’ αυτό όσοι γίνουν vegan θα πρέπει να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα της βιταμίνης. Η Β12 κρατά υγιές το νευρικό σύστημα και τα κύτταρα στο αίμα. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, νευρικά προβλήματα αλλά και κατάθλιψη. Για να μάθετε αν χρειάζεστε ενίσχυση της βιταμίνης δεν έχετε παρά να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος.
2) Για να μην κινδυνέψετε από έλλειψη σιδήρου καλό θα ήταν να εντάξετε στο νέο πλάνο της διατροφής σας πολλά όσπρια, ηλιόσπορους, σταφίδες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η Βιταμίνη C που είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως οι κόκκινες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή κ.α βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
3) Πρέπει να βρείτε νέες πηγές πρωτεϊνης. Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής: διασπώνται σε αμινοξέα που προωθούν την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων. Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης vegan είναι η φυσική σόγια, οι φακές, τα φασόλια και το κινόα.
4) Στην προσπάθεια σας να γίνετε χορτοφάγοι υπάρχει ο κίνδυνος να «πέσετε» σε διατροφικές παγίδες καταναλώνοντας συχνά είδη αρτοποιίας ζυμαρικά και άλλα τυποποιημένα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην ικανοποιείτε την πείνα σας και παράλληλα να έχετε αύξηση του σωματικού βάρους.
5) Η σόγια ως υποκατάστατο του κρέατος πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και προσεκτικά καθώς πολλά προϊόντα είναι επεξεργασμένα και περιέχουν νάτριο και συντηρητικά. Επιλέξτε λοιπόν τις πιο υγιεινές λύσεις σόγιας όπως είναι το αντίστοιχο γάλα αλλά και το τοφού.
6) Το κλειδί για την απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφών που εκ φύσεως πλούσια σε ασβέστιο όπως το κατσαρό λάχανο, τα αμύγδαλα, τα φασόλια σόγιας, τα σύκα καθώς και τα δημητριακά αλλά και τα φυτικά γαλακτοκομικά. Επιπλέον η σόγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.


Με την συνεργασία της Μαρίας Σπύρου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Pin It