Δυσκοιλιότητα

Συμβουλές για γίνετε vegetarian με ισορροπία στην διατροφή

Συμβουλές για γίνετε vegetarian με ισορροπία στην διατροφή

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες βγάζοντας το κρέας από τη διατροφή τους και οτιδήποτε ζωικό και να γίνουν vegetarian .

Οι λόγοι που μπορεί να προχωρήσει κανείς σε αυτές τις αλλαγές είναι πολλοί, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτούς, όσοι αποφασίσουν να γίνουν vegetarian θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια πράγματα έτσι ώστε να μη χάσουν την απαραίτητη ισορροπία που προσφέρει η διατροφή.

1) Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά μόνο στα ζωικά τρόφιμα και γι’ αυτό όσοι γίνουν vegan θα πρέπει να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα της βιταμίνης. Η Β12 κρατά υγιές το νευρικό σύστημα και τα κύτταρα στο αίμα. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, νευρικά προβλήματα αλλά και κατάθλιψη. Για να μάθετε αν χρειάζεστε ενίσχυση της βιταμίνης δεν έχετε παρά να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος.
2) Για να μην κινδυνέψετε από έλλειψη σιδήρου καλό θα ήταν να εντάξετε στο νέο πλάνο της διατροφής σας πολλά όσπρια, ηλιόσπορους, σταφίδες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η Βιταμίνη C που είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως οι κόκκινες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή κ.α βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
3) Πρέπει να βρείτε νέες πηγές πρωτεϊνης. Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής: διασπώνται σε αμινοξέα που προωθούν την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων. Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης vegan είναι η φυσική σόγια, οι φακές, τα φασόλια και το κινόα.
4) Στην προσπάθεια σας να γίνετε χορτοφάγοι υπάρχει ο κίνδυνος να «πέσετε» σε διατροφικές παγίδες καταναλώνοντας συχνά είδη αρτοποιίας ζυμαρικά και άλλα τυποποιημένα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην ικανοποιείτε την πείνα σας και παράλληλα να έχετε αύξηση του σωματικού βάρους.
5) Η σόγια ως υποκατάστατο του κρέατος πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και προσεκτικά καθώς πολλά προϊόντα είναι επεξεργασμένα και περιέχουν νάτριο και συντηρητικά. Επιλέξτε λοιπόν τις πιο υγιεινές λύσεις σόγιας όπως είναι το αντίστοιχο γάλα αλλά και το τοφού.
6) Το κλειδί για την απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφών που εκ φύσεως πλούσια σε ασβέστιο όπως το κατσαρό λάχανο, τα αμύγδαλα, τα φασόλια σόγιας, τα σύκα καθώς και τα δημητριακά αλλά και τα φυτικά γαλακτοκομικά. Επιπλέον η σόγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.

Με την συνεργασία της Μαρίας Σπύρου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]