Σεξουαλική Υγεία

Σεξ Ηλικία: Είναι σεξουαλικά ενεργοί οι άνω των 70;

Σεξ Ηλικία: Είναι σεξουαλικά ενεργοί οι άνω των 70;

Σεξ Ηλικία: Οι ερευνητές ρώτησαν 511 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω που ζούσαν στο Βέλγιο πόσο σεξουαλικά ενεργοί ήταν τον περασμένο χρόνο. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών είναι σεξουαλικά ενεργοί, αποκάλυψε μια έρευνα. Η Adina Cismaru-Inescu στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και οι συνάδελφοί της ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική δραστηριότητα των ηλικιωμένων και πώς αυτή σχετίζεται με την ευημερία τους. Για να κατανοήσουν καλύτερα την επικράτηση της σεξουαλικής δραστηριότητας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα σε 511 άτομα που ζούσαν στο Βέλγιο και ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Από τους συμμετέχοντες, οι 200 ​​ήταν στα ογδόντα τους και οι 29 στα ενενήντα τους.

Σεξουαλική δραστηριότητα σε μεγαλύτερη ηλικία

Τριάντα ένα τοις εκατό των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί τον περασμένο χρόνο. Αυτό ορίστηκε ως η ενασχόληση με οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής πρακτικής, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής επαφής, του αυνανισμού, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, το 47 τοις εκατό είπε ότι είχαν εμπλακεί σε πράξεις “σωματικής τρυφερότητας” με έναν σύντροφο, κυρίως φιλιά και αγκαλιές, τους τελευταίους 12 μήνες. Η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν πιο κοινή μεταξύ των ατόμων που είχαν σύντροφο και “ανεκτική στάση” στην οικειότητα, σύμφωνα με κοινά κριτήρια. Όσοι ήταν σχετικά νεότεροι από τους άλλους συμμετέχοντες και δεν είχαν αναπηρία ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Συνολικά, το 74 τοις εκατό των σεξουαλικά ενεργών συμμετεχόντων είπαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή, σύμφωνα με την Cismaru-Inescu. Από αυτούς που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί, σχεδόν το 60 τοις εκατό είπε ότι, επίσης, ήταν ικανοποιημένοι με αυτό το επίπεδο οικειότητας. “Όταν μιλάμε για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έχουμε απλώς αυτή την ιδέα ότι, “α, αυτοί είναι απλώς γιαγιάδες και παππούδες που τους αρέσει να μαγειρεύουν και να πηγαίνουν βόλτα”, λέει η Cismaru-Inescu. “Δεν πιστεύουμε καν ότι θα μπορούσαν να έχουν σεξουαλικότητα”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει να αναγνωριστεί η σεξουαλικότητα ως πτυχή της ευημερίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αλλά σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η Cismaru-Inescu και οι συνεργάτες της ανέφεραν πώς οι επαγγελματίες υγείας δεν διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες επικοινωνίας όσον αφορά τη σεξουαλικότητα μεταξύ των ηλικιωμένων. “Η σεξουαλικότητα στη μετέπειτα ζωή υπάρχει”, λέει. “Αυτά είναι καθαρά στοιχεία και δεν μπορούν να διαψευσθούν”. “Έτσι, σε διαφορετικά επίπεδα, πρέπει να κάνουμε κάτι, επειδή οι επαγγελματίες υγείας δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτό, και το προσωπικό του γηροκομείου πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι θέλουν λίγο χρόνο μόνοι τους, που σημαίνει όχι απλώς να περπατούν στα δωμάτιά τους αλλά να τους αφήνουν να έχουν λίγο ιδιωτικό χρόνο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα σεξουαλικά παιχνίδια που θα πάνε την επέτειό σας στο επόμενο επίπεδο

Σε ποια ηλικία μειώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα;

Λόγοι που κάποιοι παντρεύονται τον πρώτο τους εραστή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Πέντε σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία.

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".