Σεξουαλική Υγεία

Σεξ και τοκετός: Η σεξουαλική επαφή μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό;

Σεξ και τοκετός: Η σεξουαλική επαφή μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό;

Σεξ και τοκετός: Πολλοί θεωρούν ότι η σεξουαλική επαφή επηρεάζει την εγκυμοσύνη και δημιουργεί πρόωρο τοκετό. Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όμως, έρχεται για να μας διαψέυσει τον μέχρι τώρα μύθο.

Μερικοί μέλλοντες γονείς φοβούνται ότι η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Αλλά μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Ιατρικό Κολλέγιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει άμεση και σαφής σχέση μεταξύ της σεξουαλικής επαφής και του αυθόρμητου τοκετού. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών.

Το σεξ οδηγεί σε πρόωρο τοκετό;

“Υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με τον ρόλο της σεξουαλικής επαφής στα μέσα της εγκυμοσύνης και στην έναρξη του αυθόρμητου τοκετού”, δήλωσε ο Δρ. Tonse Raju, καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη. “Αλλά διαπιστώσαμε ότι ο σχετικός κίνδυνος για την έναρξη του τοκετού μετά τη σεξουαλική επαφή δεν ήταν υψηλός, όταν εξετάζαμε τη σεξουαλική επαφή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των επτά ημερών πριν τον τοκετό”.

Στη μελέτη, ο Raju και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 100 γυναίκες που άρχισαν τον τοκετό 22 έως 35 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη τους (οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν εντός 24 ωρών από τον τοκετό). Ερωτήθηκε επίσης μια ομάδα ελέγχου 312 εγκύων γυναικών που δεν γέννησαν κατά τη χρονική περίοδο που διεξήχθησαν οι συνεντεύξεις. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους τις προηγούμενες επτά ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας σεξουαλικής επαφής, της χρήσης προφυλακτικού και του οργασμού.

Η συχνότητα σεξουαλικής επαφής μία, δύο ή τρεις φορές τις προηγούμενες επτά ημέρες αναφέρθηκε από το 26 τοις εκατό, το 11 τοις εκατό και το 2 τοις εκατό, αντίστοιχα, των γυναικών που βρίσκονται σε τοκετό και κατά 26 τοις εκατό, 18 τοις εκατό και 13 τοις εκατό της ομάδας ελέγχου, αντίστοιχα. Το 9% της ομάδας έναρξης τοκετού ανέφερε ότι είχε σεξουαλική επαφή μία ημέρα πριν τον τοκετό και το 7% της ομάδας ελέγχου ανέφερε ότι είχε σεξουαλική επαφή μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη. Το 61 τοις εκατό των γυναικών που ήρθαν σε τοκετό και το 42 τοις εκατό της ομάδας ελέγχου ανέφεραν ότι δεν είχαν σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

“Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η σεξουαλική επαφή αυτή καθεαυτή μπορεί να μην είναι η άμεση αιτία πρόωρου τοκετού, αν και είναι πιθανό ορισμένες γυναίκες που έκαναν σεξ πριν τον τοκετό να μην μας είπαν την αλήθεια λόγω ενοχών”, είπε ο Raju . “Και εάν η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής δεν μπορεί να καθοριστεί από αυτό το είδος μελέτης. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ένας ασυνήθιστα ευαίσθητος τράχηλος ή μήτρα ή ανώμαλη θέση του πλακούντα, στις οποίες μπορεί να μην συνιστάται η πράξη για μια μέλλουσα μητέρα. Οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για αυτές τις καταστάσεις.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες μορφές σεξουαλικής βίας υπάρχουν και πώς αντιμετωπίζονται;

Τι συμβαίνει όταν η κύηση είναι έκτοπη

Μειώθηκαν οι πρόωρες γεννήσεις εν μέσω πανδημίας στις ΗΠΑ

Σημαντική αλλαγή στα Β-κύτταρα σε γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις σεξ για να μείνετε έγκυος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

3 σημάδια στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου που δείχνουν ειλικρινή έρωτα

Το χιούμορ δεν είναι ένα ταλέντο που έχουν όλοι, όμως αυτός που ενδιαφέρεται ειλικρινά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε κάνει να περνάς όμορφα μαζί του, να απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάτε.