Σεξουαλική Υγεία

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν [vid]

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν [vid]

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Η καθυστερημένη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβαίνει κάθε φορά που κάνετε σεξ ή μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να εκσπερματώσετε κανονικά κατά τον αυνανισμό, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του σεξ. Όταν η εκσπερμάτιση συμβαίνει μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, πίσω της βρίσκεται συνήθως μια ψυχολογική αιτία.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική δυσφορία στον άνθρωπο που την βιώνει, καθώς και στρεσογόνο παράγοντα στην επαφή του με τους ερωτικούς συντρόφους. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια σεξουαλική δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται τόσο σε σωματικά όσο και σε ψυχολογικά αίτια.

Τι είναι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση

Η καθυστερημένη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι μια ανδρική οργασμική διαταραχή που αφορά σημαντική σημαντική καθυστέρηση πριν από την εκσπερμάτιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και γενική αδυναμία εκσπερμάτισης, παρόλο που η στύση είναι φυσιολογική και η εκσπερμάτιση επιθυμητή.

Μπορεί να έχετε ανεσταλμένη εκσπερμάτιση εάν:

 • αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενη και ανεπιθύμητη καθυστέρηση πριν από την εκσπερμάτιση που διαρκεί για 30 έως 60 λεπτά
 • δεν μπορείτε να εκσπερματώσετε τουλάχιστον τις μισές φορές που κάνετε σεξ

 

Αιτίες καθυστερημένης εκσπερμάτισης

Όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση, έτσι και η καθυστερημένη μπορεί να προκληθεί από ψυχολογικούς και φυσικούς παράγοντες.

Πιθανές ψυχολογικές αιτίες καθυστερημένης εκσπερμάτισης είναι: ένα πρώιμο σεξουαλικό τραύμα, η αυστηρή ανατροφή, τα προβλήματα σχέσης, το άγχος ή/και η κατάθλιψη.

Οι φυσικές αιτίες της καθυστερημένης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

 • διαβήτη (συνήθως μόνο διαβήτη τύπου 1)
 • τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού
 • πολλαπλή σκλήρυνση
 • χειρουργική επέμβαση στην ουροδόχο κύστη ή στον προστάτη
 • αυξημένη ηλικία

 

Πολλά φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν καθυστερημένη εκσπερμάτιση, όπως:

 • αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης
 • φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης
 • αντιψυχωσικά
 • μυοχαλαρωτικά
 • ισχυρά παυσίπονα

 

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, ενώ το άτομο προηγουμένως δεν είχε προβλήματα οργασμού ή (λιγότερο συχνά) ο άνδρας μπορεί να βιώνει καθυστερημένη εκσπερμάτιση από πάντα.

Η καθυστερημένη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβαίνει κάθε φορά που κάνετε σεξ ή μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να εκσπερματώσετε κανονικά κατά τον αυνανισμό, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του σεξ. Όταν η εκσπερμάτιση συμβαίνει μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, πίσω της βρίσκεται συνήθως μια ψυχολογική αιτία.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips αυτοβοήθειας για τις κρίσεις πανικού

Πώς να τονώσετε την προσωπική σας εμπειρία της ευτυχίας

Θεμελιώνεται δια νόμου “η άδεια φροντιστή” ως νέα μορφή άδειας από την εργασία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αν και η ημικρανία μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο

Σεξ και Ημικρανίες: Οι πονοκέφαλοι, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών, μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός επώδυνου επεισοδίου. Συμπτώματα όπως ναυτία, πόνος, ζάλη και κόπωση συνήθως μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, τουλάχιστον προσωρινά έως ότου τελειώσει ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία. Γενικά, οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ των επιθέσεων. Αλλά τις ημικρανίες συχνά προηγούνται προδρομικά συμπτώματα.

Με ποιο τρόπο φουντώνει το πάθος σε μια ερωτική σχέση

Περίπου 25 λεπτά έκθεσης στο φως του ήλιου είναι αρκετά για την απελευθέρωση των ορμονών που αυξάνουν το ερωτικό πάθος - Πώς η UVB ακτινοβολία επηρεάζει τις ορμόνες, τις σωματικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά

Βουλωμένη μύτη; Σας έχουμε τη λύση!

Σεξ ρινική συμφόρηση: Βραβευμένη μελέτη συσχετίζει το σεξ με οργασμό με την ρινική αποσυμφόρηση, δίνοντας έναν ακόμη λόγο για τον οποίο καλείστε να συμμετέχετε πιο ενεργά!

Παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία κατά και μετά την εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνοπάυση: Ανεξάρτητα από το πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση, τον λόγο που ξεκινά και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και την εμπειρία του σεξ.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές