Σεξουαλική Υγεία

Επιδιδυμική υπέρταση: Πόσο επικίνδυνες μπορούν να αποδειχθούν οι “μπλε μπάλες”;

Επιδιδυμική υπέρταση: Πόσο επικίνδυνες μπορούν να αποδειχθούν οι “μπλε μπάλες”;

Επιδιδυμική υπέρταση: Μπορεί η παρατεταμένη σεξουαλική διέγερση χωρίς οργασμό να οδηγήσει σε πόνο και αποχρωματισμό του πέους;

Τι είναι οι μπλε μπάλες; Οι περισσότεροι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης- είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον όρο που αναφέρεται στην ενόχληση του οσχέου ως απάντηση σε παρατεταμένη σεξουαλική διέγερση χωρίς οργασμό. Αν και κανείς δεν ξέρει πώς αναπτύσσεται ο πόνος των μπλε μπάλων, οι περισσότεροι εμπλέκουν την επιβράδυνση της αποστράγγισης του αίματος από τους όρχεις απουσία οργασμού κατά τη σεξουαλική διέγερση.

Μία από τις βασικές φυσιολογικές πτυχές της σεξουαλικής διέγερσης είναι η αυξημένη ροή αίματος σε περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Τα σημάδια σεξουαλικής διέγερσης που βασίζονται στα γεννητικά όργανα περιλαμβάνουν διόγκωση των γεννητικών δομών που οδηγεί σε στύση του πέους και της εξωτερικής κλειτορίδας, και αυτή η διόγκωση συνήθως υποχωρεί γρήγορα μετά τον οργασμό, η οποία λειτουργεί σαν βαλβίδα ταχείας απελευθέρωσης.

Ελλείψει οργασμού, η αυξημένη ροή του αίματος μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει σε κατάσταση μη διέγερσης (σκεφτείτε μια βαλβίδα βραδείας απελευθέρωσης), η οποία υποτίθεται ότι οδηγεί σε δυσφορία ή πόνο σε μερικούς ανθρώπους. Επιπλέον, τα γεννητικά όργανα μπορεί να πάρουν μια μπλε απόχρωση λόγω της παρατεταμένης παρουσίας αποοξυγονωμένου αίματος κάτω από το δέρμα, εξ ου και το επίθετο “μπλε” στις “μπλε μπάλες”.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τις «μπλε μπάλες» και μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο αποκαλύπτει συνδέσμους σε διάφορους ιστότοπους που σχετίζονται με την υγεία και δημοφιλείς ιστοσελίδες που περιέχουν βασικές πληροφορίες, υπάρχει εκπληκτικά λίγη έρευνα για αυτό το φαινόμενο στα ιατρικά περιοδικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμπειρία των μπλε μπάλων είναι “δεν είναι μεγάλη υπόθεση;”

Ο καθένας μπορεί να πάθει «μπλε μπάλες»

Ποιος αισθάνεται δυσφορία κατά τη σεξουαλική διέγερση χωρίς οργασμό; Η έρευνα ρώτησε για τις συνέπειες αυτής της εμπειρίας όσον αφορά τη συχνότητα και το επίπεδο δυσφορίας, καθώς και εάν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα από έναν σεξουαλικό σύντροφο που μπορεί να το έχει βιώσει. Τα αποτελέσματα, που παρουσιάζουν απαντήσεις από περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες (περίπου 57% με πέος και 43% με κόλπο) και δημοσιεύονται στο Sexual Medicine, αποκάλυψαν ότι κατά κάποιο τρόπο, αυτή η εμπειρία δεν είναι «καμία μεγάλη υπόθεση» και με άλλους τρόπους, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

Ας διευκρινίσουμε πρώτα ένα σημαντικό ζήτημα που υποτίθεται από τον όρο «μπλε μπάλες» που σχετίζεται με το ποιος μπορεί να βιώσει αυτό το φαινόμενο, με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης. Ο όρος προϋποθέτει ότι η ενόχληση που προκύπτει από τη σεξουαλική διέγερση χωρίς οργασμό υπάρχει μόνο στις «μπάλες», που αναφέρονται στο όσχεο. Η διαδικασία της σεξουαλικής διέγερσης που περιγράφηκε νωρίτερα, ωστόσο, δεν είναι συγκεκριμένη για τα γεννητικά όργανα που διαθέτουν όσχεο. Εμφανίζεται σε όλα τα σώματα, εφόσον δεν υπάρχουν εμπόδια (για παράδειγμα, καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν τη ροή του αίματος) στη φυσιολογική σεξουαλική απόκριση.

Σύμφωνα με αυτό, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι λίγο πάνω από το 42 τοις εκατό των συμμετεχόντων με αιδοίο ανέφεραν ότι ένιωσαν δυσφορία που προέκυψε από σεξουαλική διέγερση χωρίς οργασμό. Το 56% των ερωτηθέντων με πέος ανέφεραν αυτήν την εμπειρία. Επίσης, οι εμπειρίες δυσφορίας και πόνου ήταν συνολικά ήπιες και σπάνιες. Αυτό συνάδει με την έλλειψη ιατρικής έρευνας και κλινικής προσοχής σε αυτό το θέμα.

Ανησυχίες για εξαναγκασμό

Ωστόσο, οι αναφορές των ερωτηθέντων για τις συνέπειες της συνεύρεσης με έναν σύντροφο που βίωσε ή φοβόταν να βιώσει πόνο χωρίς οργασμό, ήταν εξαιρετικά ανησυχητικές. Σημαντικά περισσότεροι συμμετέχοντες με κόλπο (40,1 τοις εκατό) παρά με πέος (3,7 τοις εκατό) ανέφεραν πίεση για σεξουαλική εμπλοκή σε αυτήν την κατάσταση.

 

Η πίεση για συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα είναι ο σεξουαλικός καταναγκασμός, ο οποίος συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία και την ευημερία, όπως αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητικές σεξουαλικές αυτοαντιλήψεις. Η σεξουαλική δραστηριότητα ως απάντηση στον εξαναγκασμό σίγουρα δεν συμμορφώνεται με την ενθουσιώδη και ελεύθερα δοθείσα σεξουαλική συναίνεση.

Μια πρόσφατη συζήτηση σχετικά με τον σεξουαλικό εξαναγκασμό ως απάντηση σε «μπλε μπάλες» κέρδισε μεγάλη προσοχή ως απάντηση σε ένα TikTok, το οποίο έκτοτε έχει διαγραφεί. Αυτό το TikTok ισχυρίστηκε ότι οι «μπλε μπάλες» δεν είναι επώδυνες και ότι οι άνδρες το χρησιμοποιούν ως τέχνασμα για να πείσουν τους συντρόφους να εμπλακούν σεξουαλικά μαζί τους. Αυτό οδήγησε σε σάλο, με θυμωμένα σχόλια που δημοσιεύτηκαν από εκείνους που διηγήθηκαν εμπειρίες συνέχισης της σεξουαλικής δραστηριότητας από ενοχές για να αποτρέψουν τον πόνο του συντρόφου τους.

Στη μελέτη, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν με δικά τους λόγια ότι η εμπειρία του πόνου χωρίς οργασμό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως καταναγκαστική τακτική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες -κυρίως γυναίκες και μερικοί άνδρες- ανέφεραν πίεση για να εμπλακούν σεξουαλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αντέχετε περισσότερο στο κρεβάτι;

Τι είναι η νόσος Peyronie ή αλλιώς ινώδης σκλήρυνση του πέους;

Sex facts: Οι νεαροί άνδρες αγχώνονται πολύ για το σεξ

Είναι φυσιολογική η επιθυμία για αυνανισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι καλύτερες στάσεις σεξ για νέα ζευγάρια

Στάσεις σεξ: Για να βοηθήσουμε εσάς και τον σύντροφό σας να ξεκινήσετε μια αισθησιακή περιπέτεια, συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικές από τις καλύτερες στάσεις σεξ για νέα ζευγάρια.

Τι είναι η διεμφυλικότητα;

Bisexual: Η κατανόηση της αμφισεξουαλικότητας αποτελεί μέρος της αναγνώρισης και του σεβασμού του ποικίλου φάσματος των ανθρώπινων σεξουαλικών προσανατολισμών.