Σεξουαλική Υγεία

Κάμψη πέους: Τι είναι η νόσος Peyronie ή αλλιώς ινώδης σκλήρυνση του πέους;

Κάμψη πέους: Τι είναι η νόσος Peyronie ή αλλιώς ινώδης σκλήρυνση του πέους;

Κάμψη πέους: Πότε η καμπυλότητα του πέους σταματά να είναι κομμάτι αισθητικής και μετατρέπεται σε πρόβλημα υγείας;

Η νόσος Peyronie ονομάζεται αλλιώς ινώδης σκλήρυνση του πέους. Πολλοί άνδρες έχουν μια ελαφριά καμπύλη στο πέος. Εφόσον δεν υπάρχει πόνος ή πρόβλημα με τη σεξουαλική απόδοση, οι άνδρες με ελαφρώς κυρτό πέος δεν πρέπει να ανησυχούν. Δεν χρειάζεται να δουν γιατρό. Ωστόσο, ορισμένοι άνδρες αναπτύσσουν μια πιο σοβαρή κάμψη στο πέος. Αυτή η κάμψη παρεμβαίνει στη σεξουαλική λειτουργία ή προκαλεί πόνο.

Αυτό συμβαίνει περιστασιακά μετά τον τραυματισμό του πέους. Μπορεί να προκληθεί τραυματισμός κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή από μηχανοκίνητο όχημα ή εργατικό ατύχημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι το αποτέλεσμα μιας κακώς κατανοητής διαδικασίας γνωστής ως νόσος του Peyronie. Στη νόσο του Peyronie, σχηματίζεται φλεγμονή και ουλώδης ιστός κατά μήκος του άξονα του πέους. Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενο ήπιο τραύμα κατά τη σεξουαλική επαφή.

Μπορεί να νιώσετε τη φλεγμονή και τον ουλώδη ιστό ως επώδυνο εξόγκωμα ή περιοχή ασυνήθιστης σφριγηλότητας. Σε πολλούς άνδρες, ο ουλώδης ιστός προκαλεί κάμψη ή βράχυνση του πέους. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει το πέος να διαστέλλεται κανονικά. Οι άνδρες με Peyronie’s συχνά δυσκολεύονται να επιτύχουν σταθερή στύση. Αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό συμβαίνει πρώτα ή προκαλείται από τον ουλώδη ιστό. Οι περισσότεροι άνδρες με το πρόβλημα είναι μεταξύ 45 και 60 ετών.

Στο ένα τρίτο των ανδρών, η νόσος Peyronie σχετίζεται με το σχηματισμό ουλώδους ιστού σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν τις παλάμες των χεριών, τα πέλματα των ποδιών και τα τύμπανα. Μερικές φορές, μια σοβαρή καμπυλότητα του πέους παρατηρείται στα αγόρια κατά τη γέννηση ή λίγο μετά. Αυτή δεν είναι η νόσος του Peyronie. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις πιστεύεται ότι προκαλούνται από μη φυσιολογική ανάπτυξη στη μήτρα. Μπορεί να σχετίζονται με άλλες ανωμαλίες του πέους.

Συμπτώματα

Περίπου οι μισοί άνδρες με νόσο Peyronie θα παρατηρήσουν πρώτα πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή μπορεί να αναπτυχθούν αργά με την πάροδο του χρόνου. Συχνά το πέος θα αισθάνεται σφιχτό ή σβώλωτο στο επώδυνο σημείο. Άλλοι άνδρες με Peyronie’s θα παρατηρήσουν μια ανώδυνη καμπύλη του πέους που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το πέος μπορεί να καμπυλωθεί προς τα πάνω, προς τα κάτω ή προς τις δύο πλευρές. Σοβαρές αλλαγές στο σχήμα του πέους μπορεί να εμποδίσουν τον άνδρα να έχει σεξουαλική επαφή.

Εάν το πέος έχει τραυματιστεί από ξαφνικό τραύμα, οι περισσότεροι άνδρες θα μπορούν να θυμηθούν το γεγονός. Συχνά θα υπάρχει μια αίσθηση ή ένας ήχος ενός “snap” που ακολουθείται από απώλεια στύσης και εμφάνιση μώλωπας. Μέρος του πέους θα παραμείνει επώδυνο για λίγο. Αλλά συνήθως η περιοχή θα επουλωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μπορεί να σχηματιστεί ουλώδης ιστός και να προκαλέσει νέα καμπυλότητα. Αυτό το πρόβλημα είναι διαφορετικό από το Peyronie. Σπάνια οδηγεί σε δυσκολίες με στύσεις ή βράχυνση του πέους.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Θα εξετάσει το πέος σας, αναζητώντας τρυφερές, σταθερές περιοχές ουλώδους ιστού. Συνήθως, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για τη διάγνωση του προβλήματος. Εάν ο γιατρός σας χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να παραγγείλει μια ακτινογραφία για να αναζητήσει εναποθέσεις ασβεστίου στον ουλώδη ιστό.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να φέρετε φωτογραφίες του πέους σας σε στύση για να προσδιορίσει καλύτερα την έκταση της βλάβης. Οι άνδρες που σκέφτονται να χειρουργηθούν μπορεί να κληθούν να υποβληθούν σε ειδικό έλεγχο της σεξουαλικής λειτουργίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την καλύτερη μέθοδο επιδιόρθωσης του προβλήματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούν οι άνδρες να φροντίσουν την σεξουαλική τους υγεία;

Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα της υγείας μας;

Τι μπορεί να προκαλεί κάψιμο στο σεξ;

Υπάρχει σεξουαλική ζωή μετά την προστατεκτομή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).

Είναι τελικά το πέος μυς ή όργανο;

Μύες πέος: Το πέος δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, καθώς μπορεί να πάρει  διαφορετικά σχήματα και μορφές μέσα σε λίγα λεπτά. 

Τι είναι η πολυγαμία και πόσο συχνή είναι;

Πολυγαμία: Η πολυγαμία είναι μια πολύπλοκη και πολιτισμικά διαφοροποιημένη πρακτική που αντανακλά την ποικιλομορφία των ανθρώπινων σχέσεων και των συζυγικών ρυθμίσεων.

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Τι γίνεται αν δεν έχετε όρεξη για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη σεξ: Αγάπη, φροντίδα, στοργή που πλημμυρίζουν οι σύντροφοι ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο κρίσιμης όσο η σωστή διατροφή και οι προγεννητικές βιταμίνες που συνιστάται να παίρνει η μητέρα.