Σεξουαλική Υγεία

Ανοργασμία: Δεν μπορείτε να έρθετε σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ;

Ανοργασμία: Δεν μπορείτε να έρθετε σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ;

Ανοργασμία: Για να διαγνωστεί κανείς με ανοργασμία, το να μην έχει οργασμό πρέπει να ενοχλεί κάποιον σε σημείο που να επηρεάζει την ψυχική του υγεία.

Παρά τη λαϊκή κουλτούρα που θα σας κάνει να πιστέψετε, το να φτάσετε στον οργασμό δεν χρειάζεται να είναι ο στόχος του σεξ. Και μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να φτάσουν εκεί καθόλου. Είναι εντάξει να θέλετε να φτάσετε στην κορύφωση και να απογοητεύεστε αν δεν το επιτύχετε. Όμως η υπερβολική πίεση μπορεί να καταστρέψει το σεξ για όλους και να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα.

Οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να φτάσουν στον οργασμό για πολλούς λόγους, από το να μην είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που εξαναγκάζονται να κάνουν κάτι, να πίνουν ή να καπνίζουν πάρα πολύ, μέχρι να ανησυχούν για τη σεξουαλική απόδοση σε σημείο που δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να φύγεις. Οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, μπορούν επίσης να δυσκολέψουν τον οργασμό, όπως και τα SSRI, τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως ανοργασμία. Η ανοργασμία είναι, απλά, η αδυναμία οργασμού. Μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο δεν έχει φτάσει ποτέ σε οργασμό ή ότι δυσκολεύεται να το κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να έχει οργασμό με έναν σύντροφο καθόλου – ακόμα και μετά από αρκετή διέγερση – αυτό είναι ανοργασμία δια βίου, ενώ η επίκτητη ανοργασμία σημαίνει ότι η ικανότητα κορύφωσης έρχεται και φεύγει.

Η ανοργασμία μπορεί επίσης να είναι κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάται από τις συνθήκες κάθε σεξουαλικής αλληλεπίδρασης. Εν τω μεταξύ, γενικευμένο σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε οργασμό σε καμία περίπτωση ή με κανέναν σύντροφο. Η ανοργασμία επηρεάζει τις γυναίκες και τα άτομα με κόλπους περισσότερο από τους άνδρες, με το περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας να υπολογίζει ότι επηρεάζει το 20-40% των ατόμων που έχουν αιδοίο.

Πώς να καταλάβετε εάν έχετε ανοργασμία – και γιατί συμβαίνει

Τα σημάδια είναι δύσκολο να περιγραφούν, καθώς ο καθένας βιώνει τους οργασμούς διαφορετικά, αλλά εάν κάποιος αισθάνεται σταθερά ότι δεν φτάνει σε οργασμό κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών και αυτό είναι κάτι που του προκαλεί δυσφορία, αυτό θα ταξινομηθεί ως ανοργασμία. Όπως τα περισσότερα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ευχαρίστηση, δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να γνωρίζουμε τις αιτίες.

Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα με τους λόγους που κάποιος μπορεί να εμφανίσει ανοργασμία, από προβλήματα ψυχικής υγείας μέχρι φάρμακα και ακόμη και ορμονικές ανισορροπίες. Δυστυχώς, δεν έχουμε έρευνα για τρανς, μη δυαδικές και επεκτατικές εμπειρίες φύλου. Έτσι λείπουν πολλά σημαντικά δεδομένα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις υποκείμενες αιτίες της πάθησης. Για να διαγνωστεί κανείς με ανοργασμία, το να μην έχει οργασμό πρέπει να ενοχλεί κάποιον σε σημείο που να επηρεάζει την ψυχική του υγεία.

Πρώτον, η κοινωνία μας λέει ότι ο οργασμός είναι το μόνο και το τέλος όλης της σεξουαλικής απόλαυσης, επομένως η απουσία της εμπειρίας αυτής μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα αποτυχίας, απομόνωσης, δυσαρέσκειας και αναξιότητας. Δεύτερον, θέματα ψυχικής υγείας όπως το PTSD, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν σε ανοργασμία, προκαλώντας έναν κύκλο επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι δύσκολο να ζείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να δοκιμάσετε "σεξ στα όρθια"

Η άμβλωση στην Ιταλία είναι νόμιμη, αλλά η εύρεση μιας είναι δύσκολη

Δύο νέες μελέτες δείχνουν αυξανόμενο αριθμό τρανς, μη δυαδικών νέων στις ΗΠΑ

Τελικά, βοηθάει την υγεία μας ο αυνανισμός;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

2 ανησυχητικά σημάδια στο εσώρουχο που ίσως σηματοδοτούν μια σπάνια μόλυνση

Λεμφοκοκκίωμα: Η λοίμωξη του ορθού μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα και ουλές με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών του εντέρου. Σπάνια η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προκαλώντας φλεγμονή των αρθρώσεων ή του ήπατος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.