Ψυχική Υγεία

Ύπνος: Συμβουλές για πιο ποιοτικό ύπνο

Ύπνος: Συμβουλές για πιο ποιοτικό ύπνο

Ύπνος: Ένα μικρό σνακ λίγο πριν τον ύπνο τείνει να προάγει τον ύπνο.

Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι χρόνιοι άϋπνοι μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο και να πεθάνουν από τη νόσο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αεροσυνοδούς μεγάλων αποστάσεων, που συχνά κοιμούνται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε διαφορετικές ζώνες ώρας, και νοσοκόμες που εργάζονται με βάρδιες μετά από χρόνια αλλαγής του ωραρίου ύπνου για να εξυπηρετήσουν τις βάρδιες εργασίας. Εδώ είναι μερικά tips για να κοιμηθείτε περισσότερο.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

  • Ορίστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα και ξυπνήστε την ίδια ώρα.
  • Δημιουργήστε τακτικά τελετουργικά πριν τον ύπνο. Κάντε το ίδιο πράγμα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, όπως να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσετε ή να ακούσετε μουσική. Η δραστηριότητά σας πριν τον ύπνο πρέπει να είναι χαλαρωτική, ώστε το σώμα σας να γνωρίζει πότε είναι ώρα να κοιμηθείτε.
  • Ασκηθείτε τακτικά. Φροντίστε όμως να ασκείστε τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, διαφορετικά μπορεί να είναι δύσκολο να αποκοιμηθείτε.
  • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή. Τα γεύματα λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο. Όμως, ένα μικρό σνακ λίγο πριν τον ύπνο τείνει να προάγει τον ύπνο.
  • Περιορίστε την καφεΐνη και αποφύγετε τη νικοτίνη. Η καφεΐνη και η νικοτίνη είναι διεγερτικά που παρεμβαίνουν στον ύπνο. Οι τακτικοί χρήστες μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης τη νύχτα, οδηγώντας σε ανήσυχο ύπνο. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερες από δύο μερίδες την ημέρα και μην πίνετε μετά το μεσημέρι. Οι χρήστες καπνού που κόβουν τη συνήθεια συνήθως μπορούν να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και να κοιμηθούν καλύτερα μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα στέρησης.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι ένα ηρεμιστικό που επιβραδύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ενώ μπορεί να προκαλέσει ύπνο, παρεμβαίνει στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε συχνά και να έχετε εφιάλτες. Είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ τέσσερις έως έξι ώρες πριν τον ύπνο.

  • Κρατήστε σύντομους υπνάκους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργείτε ένα «χρέος ύπνου» που σας βοηθά να αποκοιμηθείτε τη νύχτα. Ο μεσημεριανός ύπνος ξεπληρώνει αυτό το χρέος, παρεμποδίζοντας τον νυχτερινό σας ύπνο. Εάν χρειάζεται να κοιμηθείτε, περιορίστε τον σε λιγότερο από 30 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε το υπνοδωμάτιό σας μόνο για ύπνο. Μην τρώτε και μην βλέπετε τηλεόραση στο κρεβάτι. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά – φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή tablet – στο κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι σκοτεινή, ήσυχη και δροσερή. Εάν το χρησιμοποιείτε μόνο για ύπνο, θα συνδέσετε την κρεβατοκάμαρά σας με ύπνο και όχι με δραστηριότητα ή άγχος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε τη δική σας αυτοφροντίδα

Φροντίστε την υγεία του προσώπου σας

Το ιδανικό υπνοδωμάτιο για να κοιμάστε καλά

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.