Ψυχική Υγεία

Υπερφαγία: Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής

Υπερφαγία: Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής

Υπερφαγία: Πολλοί παράγοντες, όπως το στρες, η κατανάλωση επεξεργασμένων και ενεργοβόρων τροφών και ο καθιστικός τρόπος ζωής, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους. 

Η υπερφαγία είναι η κατανάλωση τροφών πέρα από το σημείο της αίσθησης κορεσμού. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κατανάλωσης επεξεργασμένων και ενεργοβόρων τροφών και του καθιστικού τρόπου ζωής, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι μία από τις κύριες αιτίες χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει:

 • Γαστρεντερικά προβλήματα. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος, ναυτία και πόνο στο στομάχι. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να υποχωρήσουν σε μία ή δύο ημέρες. Διαφορετικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να ελέγξετε την υγεία σας.
 • Αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.
 • Διατροφικές διαταραχές. Κατά την υπερκατανάλωση τροφής, οι φυσικές ενδείξεις του σώματος (ορμονικά και φυσικά σήματα) για την πληρότητα απορρίπτονται. Οι ενδείξεις και οι απαντήσεις σε αυτά δεν ταιριάζουν, με αποτέλεσμα να σπάσει η ισορροπία. Έτσι, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους.

 

Η σύνδεση της υπερφαγίας με τις διατροφικές διαταραχές

Είναι σημαντικό να ορίσετε τη διαφορά μεταξύ της υπερφαγίας και των διατροφικών διαταραχών. Το φαγητό είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης. Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά σε γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Όταν η υπερκατανάλωση τροφής είναι συνεχής, τα περισσότερα άτομα παίρνουν αργά βάρος. Επίσης, ο μειωμένος έλεγχος στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή υπερφαγίας.

Δεν θα έχουν διατροφικές διαταραχές όλοι οι άνθρωποι που υπερβάλλουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίζουν παθολογία συμπεριφοράς εκτός από την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και την αύξηση βάρους. Εάν τρώτε υπερβολικά περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα για μερικούς μήνες, μπορεί να ωφεληθείτε από τη συμβουλή του επαγγελματία υγείας σας.

Τι είναι η διαταραχή υπερφαγίας;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι διαταραχές ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Η διαταραχή της υπερφαγίας, η νευρική βουλιμία και η νευρική ανορεξία είναι κοινές διατροφικές διαταραχές. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, φυσιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και συμπεριφορικών παραγόντων. Η διαταραχή υπερφαγίας (BED) είναι ένα σύνδρομο υπερφαγίας που χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση τροφής και υπερβολική λαχτάρα για φαγητό. Ακολουθούν μερικά από τα συμπτώματα της διαταραχής υπερφαγίας:

 • Απώλεια ελέγχου στη διατροφική συμπεριφορά και γρήγορη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.
 • Συχνή υπερφαγία.
 • Κρυφό φαγητό και αποφυγή φαγητού σε κοινωνικά περιβάλλοντα.
 • Εμμονή με ορισμένα τρόφιμα.
 • Συνεχίζετε να τρώτε παρά το ότι νιώθετε πληρότητα.
 • Νιώθετε συναισθήματα όπως αηδία, ντροπή και ενοχές με το φαγητό.
 • Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα τακτικά ή υποψιάζεστε ότι έχετε διαταραχή υπερφαγίας, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

 

Συνήθεις αιτίες υπερφαγίας

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση τροφής, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών, κοινωνικών και συμπεριφορικών παραγόντων.

 • Συναισθηματικοί λόγοι. Τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τα διατροφικά σας πρότυπα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν νιώθουν άγχος, βαριούνται, λυπούνται ή έχουν έντονα συναισθήματα. Αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα με την υπερκατανάλωση τροφής.
 • Εύκολη πρόσβαση σε εξαιρετικά εύγευστα φαγητά. Το σύγχρονο περιβάλλον κάνει απίστευτα εύκολη την πρόσβαση σε εύγευστα τρόφιμα, γενικά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.
 • Ιατρικές καταστάσεις. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το άγχος, το σύνδρομο Prader-Willi (PWS) και το σύνδρομο Kleine-Levin μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη.

Συμβουλές για τη διαχείριση της υπερφαγίας

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, έχετε ορισμένες διατροφικές συνήθειες. Ίσως δεν τρώτε ποτέ επιδόρπιο μετά τα γεύματα ή δεν έχετε τη συνήθεια να πίνετε νερό συχνά. Η ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου διατροφικού μοτίβου είναι φυσικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές εάν χρειάζεται. Αν συνειδητοποιήσετε ότι τρώτε υπερβολικά συχνά, μπορείτε να βελτιώσετε τις συνήθειές σας εφαρμόζοντας πρακτικές συμβουλές στη ζωή σας.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να είναι προκλητική και συχνά απαιτεί χρόνο για να επιτευχθεί. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν την τεχνική 3R (αντανάκλαση, αντικατάσταση και ενίσχυση) για τη βελτίωση των διατροφικών προτύπων. Κατοπτρίζω. Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσετε και να προσδιορίσετε τα συγκεκριμένα διατροφικά σας πρότυπα. Για παράδειγμα, τι προκαλεί την ανθυγιεινή διατροφή και ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή για εσάς.

Το ημερολόγιο τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα διατροφικά σας πρότυπα, τι, πού και πότε τρώτε υπερβολικά. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν ενδείξεις για ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής. Για παράδειγμα, μπορεί να σας πιέσουν να φάτε γρήγορο φαγητό επειδή δεν υπάρχει φαγητό στο ψυγείο σας. Αφού εντοπίσετε ποια πρότυπα προκαλούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες τώρα, ανταλλάσσετε αυτές τις συνήθειες με πιο υγιεινές.

Ας υποθέσουμε ότι παραγγέλνετε γρήγορο φαγητό όταν δεν υπάρχει προπαρασκευασμένο φαγητό στο ψυγείο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φαγητό έξω με υγιεινά σπιτικά φαγητά προετοιμάζοντας τα γεύματα την προηγούμενη μέρα. Στο τελευταίο βήμα, επαναλαμβάνετε το δεύτερο βήμα και επιλέγετε πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα από τα παλιά σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

9 εγκεκριμένες από τους ειδικούς συμβουλές απώλειας βάρους

Πώς η παρουσίαση του φαγητού βοηθά τη συνειδητή διατροφή

8 ανθυγιεινές συνήθειες που οδηγούν σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους

Γιατί τρώμε περισσότερο σε περιόδους στρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."