Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Επεισοδιακή υπερφαγία: Τι είναι η επεισοδιακή υπερφαγία και πώς αντιμετωπίζεται;

Επεισοδιακή υπερφαγία: Τι είναι η επεισοδιακή υπερφαγία και πώς αντιμετωπίζεται;

Επεισοδιακή υπερφαγία: Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου επεισοδιακής υπερφαγίας, τα άτομα συχνά βιώνουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν να σταματήσουν ή να ελέγξουν την κατανάλωση τροφής.

Η επεισοδιακή υπερφαγία, γνωστή και ως επεισόδια αδηφαγίας, αναφέρεται στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία συνοδεύεται από απώλεια ελέγχου και συναισθήματα δυσφορίας ή ενοχής. Πρόκειται για μια κοινή διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας τα οποία δεν ακολουθούνται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές όπως η αποτοξίνωση ή η υπερβολική άσκηση, όπως παρατηρείται στη νευρική βουλιμία.

Επεισοδιακή υπερφαγία

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου επεισοδιακής υπερφαγίας, τα άτομα συχνά βιώνουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν να σταματήσουν ή να ελέγξουν την κατανάλωση τροφής. Μπορεί να καταναλώνουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες τροφής, ακόμη και σε σημείο δυσφορίας ή πόνου. Αυτά τα επεισόδια συνοδεύονται συνήθως από έντονα συναισθήματα, όπως ενοχή, ντροπή ή αυτοαπέχθεια. Σε αντίθεση με την περιστασιακή υπερφαγία που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια εορτασμών ή ειδικών περιστάσεων, η επεισοδιακή υπερφαγία χαρακτηρίζεται από τη συχνότητά της και την έλλειψη ελέγχου.

Η επεισοδιακή υπερφαγία μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η συναισθηματική δυσφορία, η πλήξη, το άγχος ή η ανταπόκριση σε περιοριστικά διατροφικά πρότυπα. Τα άτομα μπορεί να στρέφονται στο φαγητό ως τρόπο αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων ή αναζήτησης παρηγοριάς. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, καθώς η συναισθηματική δυσφορία που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής οδηγεί συχνά σε περισσότερη υπερκατανάλωση τροφής, διαιωνίζοντας το μοτίβο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επεισοδιακή υπερφαγία διαφέρει από την περιστασιακή υπερφαγία ή την επιείκεια. Πρόκειται για μια κλινική κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και ψυχολογική ευεξία του ατόμου. Τα συχνά επεισόδια υπερφαγίας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, παχυσαρκία και συναφή προβλήματα υγείας. Επιπλέον, το συναισθηματικό τίμημα της διαταραχής μπορεί να συμβάλει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος και κοινωνική απομόνωση.

Η θεραπεία της επεισοδιακής υπερφαγίας περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει τα άτομα να εντοπίσουν και να αμφισβητήσουν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που συμβάλλουν στα επεισόδια υπερφαγίας τους. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υγιέστερων στρατηγικών αντιμετώπισης και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία (IPT) και η διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς (DBT) μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών εναύσματος και στην ανάπτυξη υγιέστερων σχέσεων με το φαγητό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), για τη διαχείριση υποκείμενων διαταραχών της διάθεσης που συμβάλλουν στην επεισοδιακή υπερφαγία. Επιπλέον, οι ομάδες υποστήριξης και η συμβουλευτική μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή υποστήριξης και ενθάρρυνσης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας παλεύει με την επεισοδιακή υπερφαγία. Με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα επεισόδιά τους, να αναπτύσσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να βελτιώνουν τη συνολική τους ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια λαχανικά μπορώ να φάω με ευερέθιστο έντερο;

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Οι κάτω των 40 με προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Πώς συνδέεται η ψυχολογία μας με το φαγητό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon