Ψυχική Υγεία

Ψυχοθεραπεία: Η θεραπεία ωφελεί τους ενήλικες με σοβαρή κατάθλιψη, με ή χωρίς παιδικό τραύμα

Ψυχοθεραπεία: Η θεραπεία ωφελεί τους ενήλικες με σοβαρή κατάθλιψη, με ή χωρίς παιδικό τραύμα

Ψυχοθεραπεία: Ευρήματα για φαρμακοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ή συνδυαστική θεραπεία.

ADMAN

Οι ενήλικες με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και ιστορικό παιδικού τραύματος μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τις συνιστώμενες θεραπείες κατάθλιψης, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 22 Σεπτεμβρίου στο The Lancet Psychiatry.

Η ψυχοθεραπεία στο επίκεντρο για την καταθλιπτική διαταραχή

Η Erika Kuzminskaite, από το Πανεπιστήμιο Vrije στο Άμστερνταμ, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τον εντοπισμό μελετών που συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα της βασισμένης σε στοιχεία φαρμακοθεραπείας, ψυχοθεραπείας ή συνδυαστικής παρέμβασης για ενήλικες ασθενείς με καταθλιπτικές διαταραχές με ή χωρίς παιδικό τραύμα.

Με βάση 54 δοκιμές (6.830 συμμετέχοντες), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 62 τοις εκατό των ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ανέφεραν ιστορικό παιδικού τραύματος. Οι ασθενείς με παιδικό τραύμα επωφελήθηκαν από την ενεργό θεραπεία παρόμοια με ασθενείς χωρίς ιστορικό παιδικού τραύματος, παρά το γεγονός ότι είχαν πιο σοβαρή κατάθλιψη κατά την έναρξη. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανά τύπο παιδικού τραύματος, σχεδιασμό μελέτης, διάγνωση κατάθλιψης, μέθοδο αξιολόγησης παιδικού τραύματος, ποιότητα μελέτης, έτος ή τύπο ή διάρκεια θεραπείας. Ωστόσο, μελέτες στη Βόρεια Αμερική έδειξαν μεγαλύτερα αποτελέσματα θεραπείας για ασθενείς με παιδικό τραύμα. Ενώ οι περισσότερες μελέτες είχαν μέτριο έως υψηλό κίνδυνο μεροληψίας (72%), μια ανάλυση ευαισθησίας που περιοριζόταν σε μελέτες χαμηλής προκατάληψης έδωσε παρόμοια ευρήματα.

«Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακοθεραπεία βασισμένη σε στοιχεία θα πρέπει να προσφέρονται σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ανεξάρτητα από την κατάσταση παιδικού τραύματος», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Πώς θα μάθετε να νοιάζεστε για τον εαυτό σας;

Πόσο καλό κάνει η βόλτα στην ψυχική υγεία;

Θα μπορούσατε να εντοπίσετε τα σημάδια του κινδύνου αυτοκτονίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.