Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία σχέσεις: Πώς θα βρίσκομαι στη ζωή του παιδιού μου

Ψυχική υγεία σχέσεις: Πώς θα βρίσκομαι στη ζωή του παιδιού μου

Ψυχική υγεία σχέσεις: Το να βρίσκεστε στη ζωή του παιδιού σας έχει να κάνει με το να σκεφτείτε τον τρόπο που το αντιμετωπίζετε και το υποστηρίζετε. Δείχνει στο παιδί σας ότι ενδιαφέρεστε για τα πράγματα που έχουν σημασία για αυτούς, που είναι η βάση για μια ισχυρή σχέση.

Το να βρίσκεστε στη ζωή του παιδιού σας έχει να κάνει με το να σκεφτείτε τον τρόπο που το αντιμετωπίζετε και το υποστηρίζετε. Δείχνει στο παιδί σας ότι ενδιαφέρεστε για τα πράγματα που έχουν σημασία για αυτούς, που είναι η βάση για μια ισχυρή σχέση. Ένα από τα λάθη που κάνουν οι γονείς επειδή ανησυχούν είναι να ρωτάνε συνέχεια τι του συμβαίνει κι αν κάποιος τον πείραξε. Τις περισσότερες φορές οι έφηβοι αντιδρούν και απομακρύνονται. Αν δεν θέλετε να πετύχετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να κρατήσετε τα παιδιά σας κοντά σας με μερικούς απλούς τρόπους.

Ιδέες για να είστε παρόντες στη ζωή του παιδιού σας

  • Δείξτε αποδοχή, αφήστε το παιδί σας να κάνει αυτό που θέλει και προσπαθήστε να μην δίνετε οδηγίες όλη την ώρα. Αν το παιδί σας θέλει να προσποιηθεί ότι όλα πάνε καλά, δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να κάνεις το παιδί σου να χρησιμοποιεί τα πάντα σωστά.
  • Παρατηρήστε τι κάνει το παιδί σας και μιλήστε του ή ενθαρρύνετέ το χωρίς να το κρίνετε.
  • Ακούστε το παιδί σας και προσπαθήστε να συντονιστείτε με τα πραγματικά συναισθήματα του παιδιού σας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας σας λέει μια μεγάλη ιστορία για πολλά πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί πραγματικά να λένε ότι τους αρέσει ο νέος δάσκαλος ή ότι είναι σε καλή διάθεση.
  • Σταματήστε και σκεφτείτε τι σας λέει η συμπεριφορά του παιδιού σας. Για παράδειγμα, αν το έφηβο παιδί σας κάθεται στην κουζίνα αλλά δεν μιλάει πολύ, μπορεί απλά να θέλει να είναι κοντά σας. Θα μπορούσατε να προσφέρετε μια αγκαλιά ή να το αφήσετε να βοηθήσει με το μαγείρεμα, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσετε.
  • Μέρος του να είσαι στη ζωή του είναι το να δίνεις στο παιδί σου ευκαιρίες να ηγηθεί. Για παράδειγμα: Αφήστε το παιδί σας να πρωταγωνιστήσει παρακολουθώντας το και απαντώντας σε αυτά που λέει ή κάνει. Αυτό είναι καλό για τα μικρότερα παιδιά.

  • Υποστηρίξτε τις ιδέες του παιδιού σας. Για παράδειγμα, αν το μεγαλύτερο παιδί σας αποφασίσει να σχεδιάσει ένα οικογενειακό γεύμα, γιατί να μην πείτε ναι;
  • Όταν το παιδί σας εκφράζει μια γνώμη, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τη συζήτηση ως έναν τρόπο για να μάθετε περισσότερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού σας, ακόμα και αν είναι διαφορετικά από τα δικά σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αναγνωρίζετε και να διαχειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα ως γονείς

Πώς οι γονείς αντιμετωπίζουν το sexting των εφήβων;

Ο αυξημένος χρόνος οθόνης βλάπτει την συνολική υγεία του παιδιού

Στρατηγικές για την ενίσχυση της εικόνας σώματος των εφήβων

Το 43% των παιδιών με αϋπνία υποφέρουν και ως ενήλικες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."