Αυτοφροντίδα

Ψυχική Υγεία Άγχος: Τεχνικές διαχείρισης του στρες που διαρκούν λιγότερο από 15′

Ψυχική Υγεία Άγχος: Τεχνικές διαχείρισης του στρες που διαρκούν λιγότερο από 15′

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση “πανικού” σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

1. Διαλογιστείτε

Λίγα λεπτά πρακτικής την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. «Η έρευνα δείχνει ότι ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου, κάνοντάς σας πιο ανθεκτικούς στο άγχος», λέει ο ψυχολόγος Robbie Maller Hartman, PhD, προπονητής υγείας και ευεξίας του Σικάγο. Είναι απλό. Καθίστε ευθεία με τα δύο πόδια στο πάτωμα. Κλείσε τα μάτια σου. Στρέψτε την προσοχή σας στην απαγγελία – δυνατά ή σιωπηλά – ενός θετικού μάντρα όπως “Νιώθω γαλήνη” ή “Αγαπώ τον εαυτό μου”. Τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά σας για να συγχρονίσετε το μάντρα με τις αναπνοές σας. Αφήστε τυχόν σκέψεις να επιπλέουν στο νου σαν σύννεφα.

2. Αναπνεύστε βαθιά

Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και εστιάστε στην αναπνοή σας. Καθίστε ευθεία, με τα μάτια κλειστά και το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε αργά μέσα από τη μύτη σας, νιώθοντας την αναπνοή να εκκινεί από την κοιλιά σας και πηγαίνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Αντιστρέψτε τη διαδικασία καθώς εκπνέετε από το στόμα σας. «Η βαθιά αναπνοή μετριάζει τα συμπτώματα του στρες επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση», λέει η ψυχολόγος Τζούντιθ Τούτιν, PhD.

3. Να είστε στο παρόν

Κόψτε ταχύτητα. «Πάρτε 5 λεπτά και επικεντρωθείτε σε μία μόνο συμπεριφορά με επίγνωση», λέει η Τούτιν. Παρατηρήστε πώς ο αέρας αλληλεπιδρά με το πρόσωπό σας όταν περπατάτε και πώς τα πόδια σας αισθάνονται σαν ακουμπούν το έδαφος. Απολαύστε την υφή και τη γεύση κάθε φαγητού. Όταν παίρνετε χρόνο στη στιγμή και εστιάζετε στις αισθήσεις σας σε μια εμπειρία, θα αισθάνεστε λιγότερη ένταση.

4. Ελάτε σε επαφή

Το κοινωνικό σας δίκτυο είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την αντιμετώπιση του άγχους. Μιλήστε με άλλους – τουλάχιστον στο τηλέφωνο. Μοιραστείτε πώς αισθάνεστε και τι συμβαίνει στη ζωή σας. Μπορείτε να ακούσετε μια νέα προοπτική, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύνδεσή σας ισχυρή.

5. Συντονιστείτε με το σώμα σας

“Σαρώστε” το σώμα σας για να κατανοήσετε πώς το άγχος το επηρεάζει κάθε μέρα. Ξαπλώστε ανάσκελα ή καθίστε με τα πόδια σας στο πάτωμα. Ξεκινήστε από τα δάχτυλά σας και προχωρήστε μέχρι το τριχωτό της κεφαλής, παρατηρώντας πώς αισθάνεται το σώμα σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα σημαντικά οφέλη των διαλογιστικών περιπάτων

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Βήματα για να ισορροπήσετε τη διάθεσή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε φυσικά τον πονοκέφαλο

Πονοκέφαλος Φυσική Αντιμετώπιση: Για πολλούς ανθρώπους, ο πονοκέφαλος είναι μια δυσφορική κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά με αποτέλεσμα ο πόνος να επηρεάζει συνολικά τη ζωή τους. Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε τρόπους να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους φυσικά.

Αυτοφροντίδα: Πρακτικές για να την πετύχετε

Αυτοφροντίδα: Αυτό-φροντίδα είναι οποιαδήποτε σκόπιμη ενέργεια που αναλαμβάνεται για την κάλυψη των σωματικών, διανοητικών, πνευματικών ή συναισθηματικών αναγκών ενός ατόμου . Δηλαδή είναι όλοι οι μικροί τρόποι που φροντίζουμε τον εαυτό μας για να αποφύγουμε μια βλάβη στους αντίστοιχους τομείς της υγείας.

Η άσκηση στη φύση είναι ηρεμιστική

Αθλητισμός στη φύση: Οι ζωές μας είναι γεμάτες άγχος. Η προσπάθεια να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής μας ζωής, των κοινωνικών και οικογενειακών υποχρεώσεων μπορεί να μην είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Τα καλά νέα είναι πώς η σύνδεση με τη φύση και ειδικότερα η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να σας βοηθήσει να αποσυνδεθείτε από το άγχος και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, ενώ παραμένετε fit.

Αυτοφροντίδα επιστήμη: Συμβουλές για την καλύτερη φροντίδα σας

Αυτοφροντίδα επιστήμη: Αυτο-φροντίδα είναι οποιαδήποτε ενέργεια ή συμπεριφορά που βοηθά ένα άτομο να αποφύγει προβλήματα υγείας. Το υπερβολικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Έτσι, να έχει την ανάγκη να ανακούφιστεί από το άγχος.

Απελευθερώστε την καταπιεσμένη σας ενέργεια μέσω των πολεμικών τεχνών

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά έχει επίσης ορατές επιπτώσεις στο σώμα. Εάν είστε συνεχώς σε κατάσταση άγχους, οι μύες και το μυαλό σας είναι συνεχώς σε ένταση. Τα καλά νέα είναι πώς μπορείτε να κάνετε κάτι γι' αυτό. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η εξάσκηση πολεμικών τεχνών μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε το άγχος στη ζωή σας.

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Λύσεις για να την πετύχεις

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Αν και εσείς ανήκετε στα άτομα με μείζονα κατάθλιψη και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, και νιώθετε ότι έχετε προσπαθήσει να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Τότε διαβάστε συμβουλές για να το επιτύχετε.

10 συμβουλές για να απελευθερωθείτε από τους τοξικούς γονείς

Τοξικοί Γονείς: Οι τοξικοί γονείς μπορεί να ελέγχουν τη ζωή σας και να σας προκαλέσουν σημαντική ψυχολογική βλάβη. Δεν είναι ασυνήθιστο για πολλά ενήλικα παιδιά να είναι δυσλειτουργικά, αλκοολικά ή να νιώθουν παγιδευμένα από τους τοξικούς γονείς, χωρίς να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να προσπαθούν μάταια να καθησυχάσουν τους γονείς τους.