Ψυχική Υγεία

Παθολογικοί ψεύτες: Κατανόηση του συνδρόμου του παθολογικού ψέματος

Παθολογικοί ψεύτες: Κατανόηση του συνδρόμου του παθολογικού ψέματος

Παθολογικοί ψεύτες: Η κύρια διαφορά μεταξύ του μη παθολογικού ψέματος και του παθολογικού ψέματος είναι ότι δεν υπάρχει σαφές κίνητρο για το τελευταίο

Μερικές φορές για να αποφύγετε να πληγώσετε τα συναισθήματα κάποιου ή απλώς για να μείνετε μακριά από προβλήματα. Όταν λέμε ψέματα, υπάρχει κάποιο εγγενές όφελος από αυτό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι πάσχουν από μια κατάσταση ψυχικής υγείας που τους κάνει να λένε ψέματα καταναγκαστικά, χωρίς σαφές όφελος. Γνωστό ως παθολογικό ψέμα, είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς που μπορεί να προέρχεται από άλλες υποκείμενες παθήσεις. Για τους περισσότερους από εμάς, το Tell a Lie σηματοδοτεί κάτι διασκεδαστικό. Υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι που ζουν σε συνεχή απόγνωση εξαιτίας της ψυχαναγκαστικής διαταραχής του ψέματος.

Τι είναι το Παθολογικό Ψέμα;

Το παθολογικό ψέμα είναι επίσης γνωστό ως μυθομανία. Η κύρια διαφορά μεταξύ του μη παθολογικού ψέματος και του παθολογικού ψέματος είναι ότι δεν υπάρχει σαφές κίνητρο για το τελευταίο. Το άτομο που λέει το ψέμα δεν έχει λόγο για αυτό και δεν έχει κανένα κοινωνικό ή συναισθηματικό όφελος από αυτό. Δεν είναι σαφές εάν το άτομο είναι σε θέση να εκλογικεύσει τα ψέματα ή έχει επίγνωση του ψεύδους του. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά κάνει την κοινωνικοποίηση εξαιρετικά δύσκολη και συχνά προκαλεί τεράστια απελπισία στο άτομο.

Σημάδια παθολογικού ψεύτη

Γνωρίζουμε τη βασική διαφοροποίηση όταν πρόκειται για ψυχαναγκαστικό ψέμα. Υπάρχουν μερικά ακόμη σημάδια που μπορείτε να προσέξετε για να προσδιορίσετε την πάθηση:

 1. Συχνά ξεκινούν με μικρότερα ψέματα και πηγαίνουν σε πιο περίτεχνα ψέματα όταν συνειδητοποιούν ότι είναι εύκολο να τα συγκαλύψουν.
 2. Τα ψέματα είναι πολύ περίπλοκα με περιττές λεπτομέρειες.
 3. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να πει το ψέμα. Δεν έχουν κανένα όφελος από αυτό.
 4. Ακόμη και όταν αφηγούνται πραγματικά περιστατικά, τείνουν να υπερβάλλουν συχνά.
 5. Μπορείτε εύκολα να επαληθεύσετε τα ψέματά τους. Όταν κάνουν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ή ψευδείς κατηγορίες, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι είναι αναληθές.

Αν και ταξινομείται ως θέμα ψυχικής υγείας , το ίδιο το παθολογικό ψέμα δεν διαγιγνώσκεται επίσημα. Ακόμη και όταν ένας θεραπευτής αναγνωρίζει τη συμπεριφορά, είναι δύσκολο να επαληθευτεί επειδή το άτομο δεν είναι ειλικρινές στις συνομιλίες του. Έτσι, απαιτείται πολλή βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους για να επιβεβαιωθεί η πάθηση και να ελεγχθούν για άλλες υποκείμενες ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς που μπορεί να την προκαλέσουν.

Τα αίτια του παθολογικού ψέματος  

Το θέμα με το παθολογικό ψέμα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολύ λίγη κατανόηση σχετικά με το εάν αυτή είναι μια κατάσταση από μόνη της ή το σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί από μόνο του, οι ακριβείς αιτίες για αυτό είναι άγνωστες. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι χαρακτηριστικό άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως:

1. Πλαστικτική διαταραχή

Γνωστό και ως σύνδρομο Munchausen, αυτή είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο τείνει να προσποιείται μια ψυχική ή σωματική ασθένεια. Η πλασματική διαταραχή μέσω πληρεξουσίου είναι όπου το άτομο λέει ψέματα ότι κάποιος άλλος είναι άρρωστος. Όπως και το καταναγκαστικό ψέμα, οι αιτίες για αυτό εικάζονται, όχι απολύτως σαφείς. Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα:

 1. Γενετική κληρονομικότητα
 2. Παιδική παραμέληση ή κακοποίηση
 3. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 4. Υποκείμενη διαταραχή προσωπικότητας
 5. Κατάθλιψη
 6. Κατάχρηση ουσιών

Αυτές οι αιτίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ψυχαναγκαστικό ψέμα ως αυτόνομο ζήτημα.

2. Διαταραχή προσωπικότητας

Κανονικά, το παθολογικό ψέμα είναι σύμπτωμα:

 1. Διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας
 2. Οριακή διαταραχή προσωπικότητας
 3. Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας

Αυτές οι συνθήκες καθιστούν πιο δύσκολο για το άτομο να ρυθμίσει τα συναισθήματα. Σε περίπτωση ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας, το καταναγκαστικό ψέμα μπορεί να προέρχεται από την ανάγκη για θαυμασμό ή τη σημασία του εαυτού.

3. Μετωποκροταφική άνοια

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σημάδια του παθολογικού ψεύδους είναι κοινά σε άτομα με μετωποκροταφική άνοια. Υπάρχουν αλλαγές που επηρεάζουν τις κροταφικές και μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, προκαλώντας τεράστιες αλλαγές στη γλώσσα και τη συμπεριφορά του ατόμου, όπως:

 1. Χαμηλή ενσυναίσθηση
 2. Κακή κοινωνική συμπεριφορά
 3. Καταναγκαστική συμπεριφορά
 4. Αλλαγές στις προτιμήσεις των τροφίμων
 5. Επίθεση
 6. Ανία

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Το να μάθετε περισσότερα για αυτήν την πάθηση ψυχικής υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε. Εάν έχετε κάποιον κοντά σας με αυτήν την πάθηση, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι χρειάζεστε πολλή υπομονή για να την αντιμετωπίσετε. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με παθολογικούς ψεύτες είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

 1. Το άτομο δεν σκοπεύει να προκαλέσει βλάβη
 2. Αποφύγετε να κατηγορήσετε το άτομο ή να απαντήσετε αρνητικά στα ψέματά του ακόμα και αφού το έχετε πιάσει.
 3. Όσο πιο γρήγορα αναζητάτε βοήθεια από έναν θεραπευτή, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι είστε για να το αντιμετωπίσετε.

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι μια επίσημα διαγνωσμένη πάθηση. Επομένως, η θεραπεία δεν είναι τυπική. Σε περίπτωση που ο θεραπευτής εντοπίσει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, μπορεί να προτείνει θεραπευτικές επιλογές. Για παράδειγμα, εάν προέρχεται από διαταραχή προσωπικότητας, προτείνεται φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις κοινωνικές σας σχέσεις;

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Πώς μπορεί να είναι η ψυχολογία μας μετά από μια επέμβαση;

Πώς μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

4 στους 5 εργαζόμενους έχουν σημαντικό κίνδυνο ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.

Πώς η φύση ενισχύει την ψυχική και σωματική μας υγεία;

Βρίσκοντας ισορροπία: Για να καθοριστεί ο βέλτιστος χρόνος που αφιερώνεται στη φύση για βελτιωμένη ευεξία, μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε πάνω από 19.000 άτομα, εξετάζοντας τον ψυχαγωγικό τους χρόνο στη φύση και την υγεία που αναφέρουν οι ίδιοι.