Ψυχική Υγεία

Παιδική κακοποίηση: Χρόνιες παθήσεις στην 3η ηλικία συνδέονται με πρώιμο τραύμα

Παιδική κακοποίηση: Χρόνιες παθήσεις στην 3η ηλικία συνδέονται με πρώιμο τραύμα

Παιδική κακοποίηση: Οι ηλικιωμένοι που κακοποιήθηκαν σωματικά ως παιδιά είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιο πόνο και χρόνιες σωματικές ασθένειες στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

“Δυστυχώς, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η τραυματική εμπειρία της παιδικής σωματικής κακοποίησης μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία πολλές δεκαετίες αργότερα. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της αξιολόγησης των δυσμενών παιδικών εμπειριών μεταξύ ασθενών όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων”, δήλωσε η Anna Buhrmann. , η οποία ξεκίνησε αυτή την έρευνα για την προπτυχιακή της διατριβή στο πρόγραμμα Bachelor of Arts and Science στο Πανεπιστήμιο McMaster, Hamilton στο Οντάριο και είναι βοηθός ερευνήτρια στο Institute of Life Course & Aging στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Οι σωματικές ασθένειες που αναπτύχθηκαν περιελάμβαναν διαβήτη, καρκίνο, ημικρανίες, αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι δεσμοί μεταξύ της παιδικής κακοποίησης και της κακής σωματικής και ψυχικής υγείας παρέμειναν ακόμη και μετά την καταγραφή του εισοδήματος, της εκπαίδευσης, του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων παραγόντων που βλάπτουν την υγεία. “Οι επαγγελματίες υγείας που εξυπηρετούν ηλικιωμένους πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να παραπέμψουν άτομα για συμβουλευτική. Μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία [CBT], έχει δοκιμαστεί και έχει βρεθεί αποτελεσματική στη μείωση της διαταραχής μετατραυματικού στρες και της κατάθλιψης και του άγχους συμπτώματα των επιζώντων παιδικής κακοποίησης», είπε η συγγραφέας καθηγήτρια Esme Fuller-Thomson, η οποία επέβλεψε την έρευνα της διατριβής της Buhrmann. Η Fuller-Thomson είναι Διευθύντρια του Institute of Life Course & Aging στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Δεν ήταν δυνατό για τη συγχρονική μελέτη να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες οδούς μέσω των οποίων η σωματική κακοποίηση ως παιδί επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου αργότερα στη ζωή του. Οι τρέχουσες μελέτες υποδεικνύουν ότι η παιδική σωματική κακοποίηση επηρεάζει πολλές φυσιολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απορρύθμισης των συστημάτων που ρυθμίζουν την απόκριση του σώματος στο στρες. Μελλοντική προοπτική έρευνα που θα διερευνήσει διαταραχές σε αυτά τα συστήματα που συνδέονται ήδη με αρκετές σωματικές και ψυχικές ασθένειες, όπως τα μη φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί να ρίξει φως στην εμπειρία των θυμάτων παιδικής κακοποίησης. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα στο Aging Health and Research.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με σχιζοφρένεια στην ενήλικη ζωή

Η παγκόσμια φροντίδα ψυχικής υγείας χρειάζεται επείγουσα αναμόρφωση, επισημαίνει ο ΠΟΥ

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για χοληστερόλη στην ενήλικη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.