Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Η παγκόσμια φροντίδα ψυχικής υγείας χρειάζεται επείγουσα αναμόρφωση

ΠΟΥ: Η παγκόσμια φροντίδα ψυχικής υγείας χρειάζεται επείγουσα αναμόρφωση

Και η πανδημία της COVID-19 επιδείνωσε ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας, με την κατάθλιψη και το άγχος να αυξάνονται περισσότερο από 25% μόνο κατά το πρώτο έτος της.

ΠΟΥ: Η παγκόσμια φροντίδα ψυχικής υγείας χρειάζεται επείγουσα αναμόρφωση: ΠΟΥ Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλύπτει τα αποτελέσματα μιας πρώτης μελέτης ψυχικής υγείας εδώ και 20 χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε πρόσφατα την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση της ψυχικής υγείας στον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια με ένα σχέδιο δράσης που έχει υπογράψει κάθε κράτος μέλος του ΠΟΥ για να μεταμορφώσει την περίθαλψη ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου. “Η ζωή του καθενός αγγίζει κάποιον με μια πάθηση ψυχικής υγείας.

Η καλή ψυχική υγεία μεταφράζεται σε καλή σωματική υγεία και αυτή η νέα έκθεση αποτελεί επιτακτική αιτία για αλλαγή”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Η ζωή του καθενός αγγίζει κάποιον με πάθηση ψυχικής υγείας.

Η καλή ψυχική υγεία μεταφράζεται σε καλή σωματική υγεία και αυτή η νέα έκθεση συνιστά επιτακτικό λόγο για αλλαγή».

“Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ ψυχικής υγείας και δημόσιας υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης σημαίνουν ότι ο μετασχηματισμός της πολιτικής και της πρακτικής στην ψυχική υγεία μπορεί να αποφέρει πραγματικά, ουσιαστικά οφέλη για τα άτομα, τις κοινότητες και τις χώρες παντού.

Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι μια επένδυση σε μια καλύτερη ζωή και μέλλον για όλους». Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 14% εφήβων παγκοσμίως, έζησαν με διαταραχή ψυχικής υγείας το 2019.

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, με τα άτομα με σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας να πεθαίνουν 10 έως 20 χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, κυρίως λόγω σωματικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν.

Και η πανδημία της COVID-19 επιδείνωσε ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας, με την κατάθλιψη και το άγχος να αυξάνονται περισσότερο από 25% μόνο κατά το πρώτο έτος της.

Η σεξουαλική κακοποίηση και ο εκφοβισμός είναι δύο κύριες αιτίες της παιδικής κατάθλιψης.

Αλλά πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων υψηλού εισοδήματος με κατάθλιψη λαμβάνουν επίσημη φροντίδα ψυχικής υγείας, αλλά η «ελάχιστα επαρκής θεραπεία» υπολογίζεται μόνο για το 3% στις χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.

Η αυτοκτονία αντιπροσώπευε περισσότερο από το 1% των θανάτων, με περισσότερους από τους μισούς να συμβαίνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών, αλλά «20 χώρες εξακολουθούν να ποινικοποιούν την απόπειρα αυτοκτονίας».

«Σε όλες τις χώρες, είναι οι φτωχότεροι και οι πιο μειονεκτούντες στην κοινωνία που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας και που έχουν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να λάβουν επαρκείς υπηρεσίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην περίθαλψη ψυχικής υγείας, ο ΠΟΥ ελπίζει να επιταχύνει την αλλαγή, σημειώνοντας ότι δύο στα τρία δολάρια των σπάνιων κρατικών δαπανών για την ψυχική υγεία διατίθενται σε εσωτερικά ψυχιατρικά νοσοκομεία και όχι σε κοινοτικά προγράμματα, τα οποία είναι πιο ωφέλιμα για τους ανθρώπους.

Το να βγείτε έξω είναι σημαντικό για την ψυχική σας υγεία.

Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, ο ΠΟΥ ελπίζει να επιταχύνει την αλλαγή.

Ο ΠΟΥ παρείχε τρεις γενικές συστάσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης προς τις κυβερνήσεις, τα άτομα και τις κοινότητες να ενισχύσουν την «αξία και τη δέσμευση» στην ψυχική υγεία και τη φροντίδα της καθώς και να αλλάξουν «τα σωματικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος» που επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

«Κάθε χώρα έχει πολλές ευκαιρίες να κάνει ουσιαστική πρόοδο προς την καλύτερη ψυχική υγεία για τον πληθυσμό της», δήλωσε η Dévora Kestel, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών του ΠΟΥ.

«Είτε η ανάπτυξη ισχυρότερων πολιτικών και νόμων για την ψυχική υγεία, η κάλυψη της ψυχικής υγείας στα ασφαλιστικά προγράμματα, η ανάπτυξη ή η ενίσχυση κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στη γενική περίθαλψη, τα σχολεία και τις φυλακές, τα πολλά παραδείγματα αυτής της έκθεσης δείχνουν ότι οι στρατηγικές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ψυχική διαταραχή

Τα κατοικίδια συμβάλλουν στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας;

Το Ιλινόις έχει νέο νόμο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό της ψυχικής υγείας

Νέα μελέτη: Γιατί τα άτομα με συμπεριφορά αυτοτραυματισμού αισθάνονται λιγότερο πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.