Ψυχική Υγεία

Quick Pivot: Βοήθησε στη διατήρηση της φροντίδας για τη σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της COVID

Quick Pivot: Βοήθησε στη διατήρηση της φροντίδας για τη σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της COVID

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

Quick Pivot: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κλινικές ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες τήρησαν με επιτυχία το πρότυπο περίθαλψης για ασθενείς με σχιζοφρένεια χρησιμοποιώντας τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης (LAIs), σύμφωνα με νέα στοιχεία έρευνας. «Τα κέντρα ψυχικής υγείας ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν για τους ασθενείς τους», είπε η ερευνήτρια της μελέτης Dawn Velligan, PhD, University of Texas Health Science Center στο Σαν Αντόνιο, στο Medscape Medical News.

“Κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν τους ασθενείς σε ενέσιμα σκευάσματα μακράς δράσης.

Ορισμένα κέντρα έκαναν ενέσεις έξω για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς”, είπε η Velligan.

Πρόσθεσε ότι άλλοι ασθενείς που μπορεί να μην είχαν μεταφορά ή φοβόντουσαν πολύ να έρθουν, άλλαξαν φάρμακα από το στόμα.

Ωστόσο, η μετάβαση στα στοματικά δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει επιπόλαια.

Θα ήθελα μόνο οι ασθενείς να στραφούν στα στοματικά ως έσχατη λύση, αλλά εσείς κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε”, είπε ο Velligan.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA) 2022.

Δεν υπάρχει επιστροφή;

Όταν χτύπησε η COVID, πολλές κλινικές ψυχικής υγείας έκλεισαν για προσωπικές επισκέψεις.

“Αυτό ήταν άνευ προηγουμένου και θέλαμε να καταλάβουμε πώς οι κλινικές προσάρμοσαν τις υπηρεσίες τους και την κλινική διαχείριση ασθενών με σχιζοφρένεια” σε ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης LAI, είπε ο Velligan. Αυτή και οι συνάδελφοί του ερεύνησαν 35 κλινικές ψυχικής υγείας, με έναν ερωτώμενο σε κάθε κλινική, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020. Και οι 35 κλινικές ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τηλεψυχιατρική.

15 χρησιμοποιούσαν τηλεψυχιατρική πριν από την πανδημία, ενώ 20 (57%) άρχισαν να τη χρησιμοποιούν μετά το χτύπημα της COVID.

Στους τύπους επισκέψεων εξωτερικών ασθενών, η χρήση τηλεψυχιατρικής για μη ενέσιμες επισκέψεις αυξήθηκε από 12%-15% πριν από την πανδημία σε 45%-69% μετά την πανδημία.

Επιπλέον, οι ασθενείς ήταν πιο ικανοί να διατηρήσουν την τηλε-υγειονομική τους επίσκεψη.

Η συχνότητα των ραντεβού “χωρίς εμφανίσεις” ή/και ακυρώσεων για τηλεψυχιατρικές επισκέψεις μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο μετά την πανδημία έναντι πριν από την πανδημία.

Για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια που έλαβαν θεραπεία με ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης LAI, η συχνότητα των τηλεψυχιατρικών επισκέψεων αυξήθηκε στο 46% των κλινικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για αυτούς τους ασθενείς, οι επιλογές διαχείρισης περιελάμβαναν την αλλαγή ασθενών σε ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης από σε από του στόματος αντιψυχωσικά στο 34% των κλινικών και αλλαγή ασθενών σε ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης LAI με μεγαλύτερα διαστήματα ένεσης στο 31% των κλινικών.

Τα κυριότερα εμπόδια στις επισκέψεις τηλεψυχιατρικής ήταν το χαμηλό ποσοστό αποζημίωσης και η έλλειψη πρόσβασης σε τεχνολογία/ αξιόπιστο διαδίκτυο. Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τη χρήση της τηλεψυχιατρικής για την υποστήριξη ασθενών με σχιζοφρένεια, είτε έλαβαν θεραπεία με ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης LAI (94%) είτε με από του στόματος αντιψυχωσικά (97%).

Το 60% των ερωτηθέντων ανέφερε καμία αλλαγή στη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή για ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης LAI από την έναρξη της πανδημίας, ενώ λιγότεροι από τους μισούς (43%) ανέφεραν καμία αλλαγή στη συμμόρφωση στα από του στόματος αντιψυχωσικά.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (69%) θεώρησαν ότι οι τηλεψυχιατρικές επισκέψεις πολύ πιθανόν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με προσωπικές επισκέψεις γραφείου μετά την πανδημία.

«Η τηλεϊατρική είναι εδώ για να μείνει», είπε η Βέλιγκαν.

Μετακίνηση σε ένα «Υβριδικό Σύμπαν» Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια, Hector Colon-Rivera, MD, και πρόεδρος του Ισπανικού Συνεδρίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας APA, συμφωνεί. Σχολιάζοντας τα ευρήματα για το Medscape Medical News, σημείωσε ότι, λόγω των αλλαγών στη φροντίδα που επέφερε η COVID, οι ψυχίατροι έπρεπε να υιοθετήσουν πρακτικές τηλεϊατρικής.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί «τώρα αισθάνονται πιο άνετα» με επισκέψεις τηλε-υγείας για διαχείριση φαρμάκων και ψυχοθεραπεία, είπε ο Colon-Rivera, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

“Η τηλεψυχιατρική γίνεται πρότυπο.

Οι περισσότερες κλινικές μετακινούνται στο υβριδικό σύμπαν τώρα έχοντας ένα εξάρτημα τηλεϊατρικής και βλέποντας τους ασθενείς αυτοπροσώπως. Ακόμη και μέρη όπως τα επείγοντα και οι ψυχίατροι που κάνουν συμβουλές σε ιατρικούς ορόφους χρησιμοποιούν την τηλεψυχιατρική ως επιλογή”, προστέθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλοί περισσότεροι ενήλικες ζουν με ψυχικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας επισημαίνουν τα CDC των ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει η απομόνωση την ψυχική υγεία;

Άτομα με σοβαρά ψυχικά νοσήματα πιο ευάλωτα στην Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.