Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Πώς επηρεάζει η απομόνωση την ψυχική υγεία;

Ψυχική υγεία: Πώς επηρεάζει η απομόνωση την ψυχική υγεία;

Ψυχική υγεία: Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή την πανδημία του COVID-19 και οι οργανισμοί υγείας σε όλο τον κόσμο προτρέπουν τους ανθρώπους να ασκούν φυσική απόσταση. Η σωματική απόσταση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά.

 Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης μπορούν να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην υγεία. Στην πραγματικότητα, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον τη μοναξιά ως προτεραιότητα υγείας. Η κοινωνική σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι οι σχέσεις είναι μια βιολογική ανάγκη και ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την επιβίωσή μας. Μερικοί από τους κινδύνους ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη μοναξιά και την απομόνωση μπορεί να περιλαμβάνουν: κατάθλιψη, ανησυχία, σχιζοφρένεια, αυτοκτονία, άνοια και ασθένεια Αλτσχάϊμερ.  Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει σχέσεις μεταξύ της μοναξιάς και ορισμένων σωματικών καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού.

Ποιος κινδυνεύει;

Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή την πανδημία του COVID-19 και οι οργανισμοί υγείας σε όλο τον κόσμο προτρέπουν τους ανθρώπους να ασκούν φυσική απόσταση. Η σωματική απόσταση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα πιθανό να αισθάνονται απομονωμένοι. Πριν από την πανδημία COVID-19, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η απομόνωση επηρέασε περισσότερους από 8 εκατομμύρια ηλικιωμένους. Ένας από τους λόγους που οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μοναξιά είναι ότι συχνά βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως: συνταξιοδότηση ,χηρεία, παιδιά που φεύγουν από το σπίτι, προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να σπάσουν τους κοινωνικούς δεσμούς, καθιστώντας πιο δύσκολη την κοινωνικοποίηση.

Τα άτομα με αναπηρίες ή καταστάσεις υγείας που περιορίζουν τη σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να δυσκολεύονται περισσότερο να κοινωνικοποιηθούν έξω από το σπίτι. Η ηλικία και οι υποκείμενες παθήσεις υγείας αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα ευάλωτα άτομα είναι να ασκείτε σωματική απόσταση, αλλά αυτό μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη μοναξιά σε άτομα που ήδη αισθάνονται απομονωμένα.

Το ποσοστό μοναξιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται επίσης. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στις ΗΠΑ βιώνουν τακτικά την απομόνωση. Άλλα έθνη – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου – λένε ότι αντιμετωπίζουν μια επιδημία μοναξιάς. Ορισμένες κοινωνικές τάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν κοινωνική αποσύνδεση. Για παράδειγμα, το μέσο μέγεθος του νοικοκυριού έχει μειωθεί και πολλά περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης χαμηλότερη συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες, χαμηλότερη συμμετοχή σε θρησκευτικές ομάδες και μείωση του μέσου μεγέθους των κοινωνικών ομάδων στις Η.Π.Α. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που καθιστούν πιο πιθανό να βιώσει κάποιος τη μοναξιά περιλαμβάνουν: διαζύγιο, ζώντας μόνος όντας ελεύθερος.

Σημεία και συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Ορισμένα σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι η απομόνωση επηρεάζει την ψυχική υγεία ενός ατόμου μπορεί να περιλαμβάνουν: αισθήματα κατάθλιψης και άγχους, επιθετική συμπεριφορά, παθητική στάση, κακή ποιότητα ύπνου, γνωστική εξασθένηση, αλλοιωμένη μνήμη, κακή αυτοφροντίδα ή αυτοπαραμέληση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συνέπειες της μοναξιάς και της απομόνωσης είναι διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Για παράδειγμα, άτομα ηλικίας 18–49 ετών μπορεί να δυσκολεύονται να εστιάσουν ή να τρώνε πιο συχνά. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά και οι νέοι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες γνωστικές, συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Πώς να παραμείνετε συνδεδεμένοι Η εύρεση τρόπων σύνδεσης με άλλους μπορεί να μειώσει την επίδραση της μοναξιάς στην ψυχική υγεία των ανθρώπων καθώς στεγάζονται στη θέση τους. Η προσέγγιση των αγαπημένων προσώπων, των φίλων και αυτών που έχουν ανάγκη έχει πολλές μορφές σήμερα.

Πώς να φροντίζεις τους άλλους

Με πρωτόκολλα φυσικής απόστασης σε ισχύ σε όλο τον κόσμο, τον ΠΟΥ συνιστά να βοηθήσουμε άτομα που έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με μέλη της κοινότητας που μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο απομόνωσης, μοναξιάς και επιπλοκών υγείας. Το να χτυπήσετε την πόρτα ενός γείτονα και να μένετε σε απόσταση ασφαλείας ή να τον καλέσετε στο τηλέφωνο, μπορεί να τους υπενθυμίσει ότι έχουν υποστήριξη κοντά. Η ρύθμιση τακτικών τηλεφωνικών κλήσεων ή συνομιλιών μέσω βίντεο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων μοναξιάς. Η αποστολή πακέτων φροντίδας σε κάποιον είναι ένας άλλος τρόπος να παραμείνετε συνδεδεμένοι. Οι άνθρωποι που φροντίζουν ευάλωτα άτομα μπορούν να παραλάβουν φάρμακα ή να αφήσουν τα παντοπωλεία και άλλα απαραίτητα στην πόρτα τους. Επίσης, αν και πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είναι δυνατό να βρείτε προγράμματα άσκησης, βίντεο ομορφιάς και περιποίησης και μαθήματα στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή σε διαδικτυακές δραστηριότητες με άλλα άτομα μπορεί να προωθήσει το αίσθημα σύνδεσης και να μειώσει τη μοναξιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανηδονία: Πώς χάνεται το ενδιαφέρον και η ευχαρίστηση;

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Τύποι και αίτια μεταξύ των γυναικών

Σταματήστε το scroll άμεσα!

Άγχος - Πώς βοηθούν οι βιταμίνες

Πώς δεχόμαστε τις αλλαγές στη ζωή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία - Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.