Ψυχική Υγεία

Ενδοοικογενειακή βία: Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Το να παρακολουθείς τη βία μεταξύ των γονιών σου είναι τραυματικό όταν συμβαίνει, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το τραύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.  Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 17.700 Καναδούς ενήλικες που συμμετείχαν σε μια εθνική έρευνα για την ψυχική υγεία. Από αυτούς τους ερωτηθέντες, οι 326 είπαν ότι έγιναν μάρτυρες γονικής ενδοοικογενειακής βίας περισσότερες από 10 φορές πριν από την ηλικία των 16 ετών, η οποία ορίστηκε ως χρόνια.

Η επίδραση της ενδοοικογενειακής βίας στην ενήλικη ζωή μας

Μεταξύ εκείνων που είχαν εκτεθεί σε χρόνια γονική ενδοοικογενειακή βία κατά την παιδική τους ηλικία, το 22,5% είχε σοβαρή κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του, το 15% είχε αγχώδη διαταραχή και σχεδόν το 27% είχε διαταραχή κατάχρησης ουσιών. Συγκριτικά, τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων χωρίς ιστορικό βίας μεταξύ των γονέων τους ήταν 9%, 7% και 19%, αντίστοιχα. “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων αρνητικών εκβάσεων της χρόνιας ενδοοικογενειακής βίας για τα παιδιά, ακόμη και όταν τα ίδια τα παιδιά δεν κακοποιούνται”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

“Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την ενδοοικογενειακή βία και να υποστηρίξουν τόσο τους επιζώντες αυτής της κακοποίησης όσο και τα παιδιά τους”, πρόσθεσε η Fuller-Thomson σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Deirdre Ryan-Morissette, “Πολλά παιδιά που εκτίθενται στην ενδοοικογενειακή βία των γονιών τους παραμένουν συνεχώς σε επαγρύπνηση και διαρκώς ανήσυχα, φοβούνται ότι οποιαδήποτε. Η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε επίθεση. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεκαετίες αργότερα, όταν γίνουν ενήλικες, όσοι έχουν ιστορικό [γονικής ενδοοικογενειακής βίας] έχουν αυξημένο επιπολασμό αγχωδών διαταραχών”.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 12 Απριλίου στο Journal of Family Violence. Από τη θετική πλευρά, περισσότεροι από τρεις στους πέντε ενήλικες που βίωσαν χρόνια βία μεταξύ των γονιών τους κατά την παιδική τους ηλικία είχαν εξαιρετική ψυχική υγεία, ευτυχισμένοι/ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και πολύ κοινωνικοί, σημείωσαν οι ερευνητές. “Ενθαρρυνθήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι τόσοι πολλοί ενήλικες ξεπέρασαν την έκθεσή τους σε αυτές τις πρώιμες αντιξοότητες και είναι απαλλαγμένοι από ψυχικές ασθένειες και ευδοκιμούν”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Shalhevet Attar-Schwartz, καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας στα Εβραϊκά. Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ. “Η ανάλυσή μας έδειξε ότι η κοινωνική υποστήριξη ήταν ένας σημαντικός παράγοντας”, πρόσθεσε. “Μεταξύ εκείνων που είχαν βιώσει [γονική ενδοοικογενειακή βία], εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν εξαιρετική ψυχική υγεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζήνα Κουτσελίνη: Μιλά για την ενδοοικογενειακή βία που έζησε ως παιδί

Παιδιά-μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας υποφέρουν ψυχικά για δεκαετίες

Πόσες μορφές σεξουαλικής βίας υπάρχουν και πώς αντιμετωπίζονται;

Φροντίστε τις σχέσεις σας με τους κοντινούς σας ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.