Ψυχική Υγεία

Λόγος της ψυχής: Η φιλοσοφική κληρονομιά της ψυχολογίας

Λόγος της ψυχής: Η φιλοσοφική κληρονομιά της ψυχολογίας

Λόγος της ψυχής: Σε αυτό το κείμενο τολμάμε να αναλύσουμε πως οι μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν θίξει κομμάτια της ψυχολογίας μέσα στα διάφορα φιλοσοφικά έργα τους.

Έχουμε αντιληφθεί ότι μέσα από τα φιλοσοφικά κείμενα ότι οι αρχαίοι φιλόσοφοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν  τόσο τα όνειρα,  όσο και την ψυχική ασθένεια, αλλά και τα συναισθήματα και τις φαντασιώσεις που είχαν.

Τα παραπάνω μας δημιουργούν το ερώτημα αν αυτά τα ερωτήματα αποτελούσαν πρώιμα στάδια της ψυχολογίας; Ή αν η ψυχολογία είναι αυτή που δίνει τις εξηγήσεις για την ανθρώπινη γνωστική εμπειρία.

Θεωρίες μεγάλων φιλοσόφων

  • Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης,  είχαν σχηματίσει πολύ περίπλοκες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες προσπαθούσαν να εξηγήσουν όρους όπως η μνήμη, η αντίληψη  αλλά και η μάθηση.

Ερωτήματα που δημιουργούνται

Και εμείς πάλι αναρωτιόμαστε αν αυτό ένα σημείο από το οποίο πραγματοποιείται η αρχή για τις βάσεις της επιστημονικής ψυχολογίας;

Πως χάνονται οι ρίζες της ψυχολογίας

Αν και η ψυχολογία άρχισε ως πρακτική να γίνεται γνωστή μόνο όταν μπήκε στον επιστημονικό τομέα, αυτή η πρακτική θεωρείται εντελώς λανθασμένη για τους παρακάτω λόγους.

  1.  Χάνεται η τεράστια κληρονομιά της αλλά και η βαθιά σύνδεση της με την πηγή από όπου ξεκίνησε. Ακόμα παραλείπονται πολύ σημαντικές πλευρές της όπου εντάσσονται εκτός των επιστημονικών ορίων  Αν και
  2. Είναι μία αποδεκτή αλήθεια ότι από το 19ο αιώνα η ψυχολογία, σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει ταυτιστεί με την επιστημονική μέθοδο, αφού πολλοί σημαντικοί ψυχολόγοι δεν ένιωθαν την ανάγκη να ακολουθήσουν τις επιταγές της επιστημονικής μεθόδου.

Έργο κορυφαίων ψυχολόγων

  • Ο φιλόσοφος Gockel  επινόησε τον όρο “Ψυχολογία” αλλά και την οριοθέτηση της ως επιστημονικό κλάδο  το 1879,
  • Η πίστη του Wundt στον τομέα της ψυχολογίας, ήταν τόσο πολύ ισχυρή, ώστε  να καταφέρει να υποστήριξε ότι  η ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες,  είναι οι κατάλληλοι για να προσδιορίσουν με απόλυτη ακρίβεια τις ψυχικές εκείνες διεργασίες που συνδέονται απόλυτα τόσο με  τα συναισθήματα, όσο και με τις αισθήσεις αλλά και τις σκέψεις του ανθρώπινου γένους.

Ακολουθεί βίντεο με την εφαρμογή της ψυχολογίας και επίτευξη της

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξημένη η πιθανότητα πολυοργανικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς με Covid-19

Ο κόκκινος χυμός που ενισχύει την αγγειακή υγεία

Ηλίας Βρεττός: Το ατύχημα που δεν αποδέχτηκε ποτέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.