Διατροφή

Χυμός παντζάρι οργανισμός: Ο κόκκινος χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει το μυαλό

Χυμός παντζάρι οργανισμός: Ο κόκκινος χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει το μυαλό

Ένας βαθυκόκκινος χυμός από ένα αγαπημένο λαχανικό φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την αγγειακή υγεία καθώς και την γνωστική λειτουργία, διασφαλίζοντας υγιή γήρανση

Χυμός παντζάρι οργανισμός:  Η κατανάλωση χυμού παντζαριού ενισχύει τα βακτήρια του στόματος που σχετίζονται με την αγγειακή υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ανθρώπων ηλικίας 70-80 ετών που δημοσιεύθηκε στο Redox Biology. Το παντζάρι –καθώς και άλλα τρόφιμα όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο- είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά και πολλά στοματικά βακτήρια παίζουν ρόλο στη μετατροπή αυτών των νιτρικών σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο). Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου, πράγμα που σχετίζεται με χειρότερη αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία. Σε αυτή τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter, λοιπόν, 26 υγιείς ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους μελέτης δέκα ημερών με συμπληρώματα: η μία περιελάμβανε την κατανάλωση πλούσιου σε νιτρικά χυμού παντζαριού και η άλλη ενός εικονικού χυμού χωρίς νιτρικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χυμοί καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων σχετικών με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες και φλεγμονή. Επιπλέον, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά πέντε μονάδες (mmHg)  μέσο όρο μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.

«Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγιή γήρανση. Προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει τα στοματικά βακτήρια αφενός νέων και γηραιότερων ανθρώπων και αφετέρου υγιών και ασθενών, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που εξετάζει την πλούσια σε νιτρικά διατροφή με αυτό τον τρόπο», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Anni Vanhatalo και προσθέτει: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η προσθήκη πλούσιων σε νιτρικά τροφίμων στη διατροφή –στην προκειμένη περίπτωση του χυμού παντζαριού- μόλις για δέκα ημέρες μπορεί να τροποποιήσει σημαντικά και προς το καλύτερο την μικροβιακή ισορροπία στο στόμα. Η διατήρηση του υγιούς στοματικού μικροβιώματος μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Οι ερευνητές έκαναν αρκετά τεστ για να εντοπίσουν τις κοινότητες των στοματικών βακτηρίων που τείνουν να αφθονούν σε παρόμοιες καταστάσεις και διαπίστωσαν ότι μια κοινότητα (Prevotella-Veillonella) που έχει σχετιστεί με φλεγμονή μειώθηκε μετά τη λήψη συμπληρωμάτων νιτρικών, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση του Clostridium difficile (που μπορεί να μολύνει το έντερο και να προκαλέσει διάρροια). Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να προσδιορίσουν αν παρόμοιες επιδράσεις εντοπίζονται και σε άλλες ομάδες. «Οι συμμετέχοντές μας ήταν υγιείς, δραστήριοι ηλικιωμένοι με γενικά καλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά της διατροφής μείωσαν κατά μέσο όρο την αρτηριακή τους πίεση και τώρα θέλουμε να διερευνήσουμε τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοματικά βακτήρια και τη γνωστική λειτουργία για να κατανοήσουμε καλύτερα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διατροφή για την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης στις μεγαλύτερες ηλικίες», καταλήγει η Δρ. Vanhatalo.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλήθεια για τα οφέλη του καρότου στην όραση

Βιταμίνη c Οργανισμός: Μάθετε πόσο σημαντική είναι στην διατροφή σας

Οι διατροφικοί σύμμαχοί μας για τη ρύθμιση της υπέρτασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κουρκουμίνη: Ο φυσικός σας σύμμαχος στην προστασία του θυρεοειδούς

Κουρκουμάς Οφέλη Θυρεοειδής: Μάθετε πώς ο κουρκουμάς σας ωφελεί και συμβάλει στη διατήρηση της καλής συνολικής υγείας, προλαμβάνοντας και μειώνοντας τα συμπτώματα των επιπλοκών του θυρεοειδούς.

Φυτικές πηγές που μας δίνουν την απαραίτητη πρωτεΐνη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρία, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μόνο 0.8 g πρωτεΐνης ανά κιλό. Έτσι, ένα άτομο 59 κιλών για παράδειγμα χρειάζεται το πολύ 47g πρωτεΐνης την ημέρα – λιγότερη δηλαδή απ’ όση νομίζαμε.

Δύο πεντανόστιμα και υγιεινά πιάτα για όσους νηστεύουν

Αφού βράσουν, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να τα αφήσεις κομματάκια είτε να τα πολτοποιήσεις σε πουρέ, με τη βοήθεια της κουζινομηχανής την οποία ρυθμίζεις σε υψηλή ταχύτητα. Αραιώνεις με λίγο νερό, αν έχει βγει πηχτή η σούπα, και προσθέτεις το κριθαράκι

Διατροφή υγεία: Τι πρέπει να καταναλώνεται για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας

Διατροφή υγεία: Σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε τα φρούτα και λαχανικά που θα πρέπει να καταναλώνεις αν θέλει και εσύ να αυξήσεις το προσδόκιμο τη ζωής σου και να ζήσεις πολλά περισσότερα χρόνια.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στο αδυνάτισμα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να περιορίσουν την πείνα τους, να αποφύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και κατ’ επέκταση να αδυνατίσουν. Πράγματι, ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Η σημασία της βέλτιστης διατροφής για την αθλητική επιτυχία

Στη συµπλήρωση των κοµµατιών του παζλ για τη µεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης, η σωστή διατροφή είναι ένα απαραίτητο κοµµάτι. Ένα κοµµάτι που σε συνδυασµό µε το κατάλληλο προπονητικό πρόγραµµα και την απαραίτητη αγωνιστική τακτική µπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» της επιτυχίας.

Ανοιξιάτικα φρούτα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όλης της οικογένειας

Άνοιξη Δίαιτα: Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μικρών και μεγάλων. Από αυτήν φυσικά δεν πρέπει να λείπουν τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Την άνοιξη οι επιλογές μας αυξάνονται καθώς κάποια φρούτα έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή και αξίζουν να έχουν μία […]