Διατροφή

Χυμός παντζάρι οργανισμός: Ο κόκκινος χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει το μυαλό

Χυμός παντζάρι οργανισμός: Ο κόκκινος χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει το μυαλό

Ένας βαθυκόκκινος χυμός από ένα αγαπημένο λαχανικό φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την αγγειακή υγεία καθώς και την γνωστική λειτουργία, διασφαλίζοντας υγιή γήρανση

Χυμός παντζάρι οργανισμός:  Η κατανάλωση χυμού παντζαριού ενισχύει τα βακτήρια του στόματος που σχετίζονται με την αγγειακή υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ανθρώπων ηλικίας 70-80 ετών που δημοσιεύθηκε στο Redox Biology. Το παντζάρι –καθώς και άλλα τρόφιμα όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο- είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά και πολλά στοματικά βακτήρια παίζουν ρόλο στη μετατροπή αυτών των νιτρικών σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο). Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου, πράγμα που σχετίζεται με χειρότερη αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία. Σε αυτή τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter, λοιπόν, 26 υγιείς ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους μελέτης δέκα ημερών με συμπληρώματα: η μία περιελάμβανε την κατανάλωση πλούσιου σε νιτρικά χυμού παντζαριού και η άλλη ενός εικονικού χυμού χωρίς νιτρικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χυμοί καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων σχετικών με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες και φλεγμονή. Επιπλέον, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά πέντε μονάδες (mmHg)  μέσο όρο μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.

«Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγιή γήρανση. Προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει τα στοματικά βακτήρια αφενός νέων και γηραιότερων ανθρώπων και αφετέρου υγιών και ασθενών, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που εξετάζει την πλούσια σε νιτρικά διατροφή με αυτό τον τρόπο», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Anni Vanhatalo και προσθέτει: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η προσθήκη πλούσιων σε νιτρικά τροφίμων στη διατροφή –στην προκειμένη περίπτωση του χυμού παντζαριού- μόλις για δέκα ημέρες μπορεί να τροποποιήσει σημαντικά και προς το καλύτερο την μικροβιακή ισορροπία στο στόμα. Η διατήρηση του υγιούς στοματικού μικροβιώματος μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Οι ερευνητές έκαναν αρκετά τεστ για να εντοπίσουν τις κοινότητες των στοματικών βακτηρίων που τείνουν να αφθονούν σε παρόμοιες καταστάσεις και διαπίστωσαν ότι μια κοινότητα (Prevotella-Veillonella) που έχει σχετιστεί με φλεγμονή μειώθηκε μετά τη λήψη συμπληρωμάτων νιτρικών, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση του Clostridium difficile (που μπορεί να μολύνει το έντερο και να προκαλέσει διάρροια). Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να προσδιορίσουν αν παρόμοιες επιδράσεις εντοπίζονται και σε άλλες ομάδες. «Οι συμμετέχοντές μας ήταν υγιείς, δραστήριοι ηλικιωμένοι με γενικά καλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά της διατροφής μείωσαν κατά μέσο όρο την αρτηριακή τους πίεση και τώρα θέλουμε να διερευνήσουμε τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοματικά βακτήρια και τη γνωστική λειτουργία για να κατανοήσουμε καλύτερα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διατροφή για την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης στις μεγαλύτερες ηλικίες», καταλήγει η Δρ. Vanhatalo.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλήθεια για τα οφέλη του καρότου στην όραση

Βιταμίνη c Οργανισμός: Μάθετε πόσο σημαντική είναι στην διατροφή σας

Οι διατροφικοί σύμμαχοί μας για τη ρύθμιση της υπέρτασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Διατροφικά Tips για άτομα με απώλεια μνήμης

Άνοια:Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της γνωστικής υγείας.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο φυστικοβούτυρο;

Επιλογή φυστικοβούτυρο: Όταν πρόκειται για το καλύτερο φυστικοβούτυρο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να λάβετε υπόψη εκτός από το κρεμώδες ή τραγανό δίλημμα. 

Πόσα είδη φασολιών υπάρχουν;

Φασόλια: Η ενσωμάτωση διαφορετικών τύπων φασολιών στη διατροφή σας μπορεί να προσθέσει ποικιλία και πλούτο στα γεύματά σας ενώ προάγει την υγεία και τη βιωσιμότητα.

Γιατί οφείλουμε να προσθέσουμε το τσάι στην διατροφή μας;

Τσάι: Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του τσαγιού, εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε τσάι με ολόκληρα φύλλα ή χαλαρά φύλλα τσαγιού αντί για φακελάκια τσαγιού, καθώς συχνά περιέχουν φύλλα υψηλότερης ποιότητας.

Φτιάξτε ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό

Επιδόρπιο: Αυτό το εύκολο επιδόρπιο είναι πιο ευχάριστο στο πλήθος και μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με παραλλαγές χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους σοκολάτας ή πειραματιζόμενοι με διάφορες επικαλύψεις.