Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παντζάρι Οφέλη: Το λαχανικό που αυξάνει τη αντοχή και ρίχνει την πίεση

Παντζάρι Οφέλη: Το λαχανικό που αυξάνει τη αντοχή και ρίχνει την πίεση

Παντζάρι Οφέλη: Τα παντζάρια και ο χυμός παντζαριών έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη απόδοση άσκησης.

Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό ρίζας γνωστό επίσης ως κόκκινο τεύτλο. Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, φυλλικού οξέος (βιταμίνης Β9), μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης C. Τα παντζάρια και ο χυμός παντζαριών έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη απόδοση άσκησης. Πολλά από αυτά τα οφέλη οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανόργανα νιτρικά άλατα. Τα παντζάρια είναι νόστιμα ωμά αλλά πιο συχνά μαγειρεμένα ή τουρσί. Τα φύλλα τους – γνωστά ως χόρτα τεύτλων – μπορούν επίσης να καταναλωθούν. Υπάρχουν πολλοί τύποι παντζαριών, πολλοί από τους οποίους διακρίνονται από το χρώμα τους – κίτρινο, λευκό, ροζ ή σκούρο μοβ.


Τα παντζάρια αποτελούνται κυρίως από νερό (87%), υδατάνθρακες (8%) και φυτικές ίνες (2-3%). Ένα φλιτζάνι βρασμένο παντζάρι περιέχει λιγότερες από 60 θερμίδες, ενώ 3/4 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμά παντζάρια διαθέτει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 43

Νερό: 88%

Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 9,6 γραμμάρια

Ζάχαρη: 6,8 γραμμάρια

Ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά σας. Επιπλέον, είναι μεταξύ των ισχυρότερων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε ανόργανα νιτρικά άλατα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας το σχηματισμό οξειδίου του αζώτου. Μελέτες δείχνουν ότι τα παντζάρια ή ο χυμός τους μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση έως και 3–10 mm Hg για διάστημα μερικών ωρών. Τέτοιες επιδράσεις πιθανότατα οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα οξειδίου του αζώτου, το οποίο προκαλεί τη χαλάρωση και τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική απόδοση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υψηλής αντοχής άσκησης. Τα διατροφικά νιτρικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρήση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, των κυτταρικών οργάνων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Τα τεύτλα και ο χυμός τους χρησιμοποιούνται συχνά για το σκοπό αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανόργανα άλατα. Η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του τρεξίματος και της ποδηλασίας, να αυξήσει την αντοχή, να αυξήσει τη χρήση οξυγόνου και να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση άσκησης συνολικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καθημερινή αποτοξίνωση χωρίς δίαιτα: Δείτε τον τρόπο, είναι απλός

Το βιολογικό μας ρολόι ευθύνεται για τον ύπνο

Οι τροφές που σε προστατεύουν από τις λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon