Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Κοινωνική δικτύωση: Γιατί ο “νεαρός” εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Γιατί ο “νεαρός” εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας, με δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους εγκεφάλους είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Ο νεαρός εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο νεαρός εγκέφαλος είναι τόσο ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επειδή εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης του εγκεφάλου, κατά την οποία ο εγκέφαλος βιώνει σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του. Ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και την ενσυναίσθηση, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’20. Αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο ή η εμπλοκή σε διαδικτυακό εκφοβισμό, χωρίς να λάβουν πλήρως υπόψη τις συνέπειες.

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των νέων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς, άγχους, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες ομορφιάς, επιτυχίας και ευτυχίας, οι οποίες μπορεί να είναι επιζήμιες για τους νέους που εξακολουθούν να διαμορφώνουν την αίσθηση της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησής τους.

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική ανάπτυξη των νέων. Η συνεχής έκθεση σε ψηφιακές συσκευές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της προσοχής, προβλήματα μνήμης και δυσκολία εστίασης σε εργασίες. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ακαδημαϊκή επίδοση και τις συνολικές γνωστικές ικανότητες.

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να εκθέσουν τους νέους σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι διαδικτυακοί θηρευτές και η παραπληροφόρηση. Οι νέοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε αυτούς τους κινδύνους λόγω της αφέλειάς τους και της έλλειψης εμπειρίας στην πλοήγηση στον διαδικτυακό κόσμο. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία.

Συμπερασματικά, ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές. Είναι σημαντικό οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό τους. Προάγοντας τον ψηφιακό γραμματισμό, διδάσκοντας υγιείς διαδικτυακές συνήθειες και ενισχύοντας την ανοιχτή επικοινωνία με τους νέους, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία της ψυχικής υγείας και της ευημερίας τους στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εμμονική γκρίνια ενισχύει πραγματικά την ευτυχία;

Γιατί ο εγκέφαλος αναγνωρίζει εικόνες ακόμη και χωρίς χρώμα;

Εφιάλτες και «Daymares» μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια μιας αυτοάνοσης νόσου

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απαιτείται νέα διάγνωση για το προβληματικό gaming

Παιχνίδια εθισμός: Περίπου το 3 τοις εκατό των παικτών διαγιγνώσκονται με Διαταραχή Παιχνιδιού, ωστόσο περισσότερο από το διπλάσιο αυτό θα μπορούσε να ταξινομηθεί ως διάγνωση επιβλαβών παιχνιδιών.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο κάνει τον εγκέφαλο των εφήβων ευάλωτο σε εθισμούς πάσης φύσεως

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Χαρακτηρίζεται από μια καταναγκαστική ανάγκη χρήσης του διαδικτύου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση άλλων σημαντικών ευθυνών και δραστηριοτήτων.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συζητήσετε με τα παιδιά για να διατηρήσετε την ψυχική τους γαλήνη

Παιδιά ψυχική: Όσον αφορά τη διατήρηση της ψυχικής γαλήνης των παιδιών, υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή ή να αποφεύγονται εντελώς.

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση τηλεόρασης γιατί επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης

Μελέτη γήρανση: Ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γήρανση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Σιωπηλό άγχος μεταξύ των παιδιών στον οδοντίατρο

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε τους επαγγελματίες να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους και ίσως να σταματούν για διορθωτικά μέτρα πριν από τη συνέχιση της θεραπείας. Στο πλαίσιο της οδοντιατρικής περίθαλψης, όταν πρόκειται για φόβο και πόνο, είναι σημαντικό να εργάζεστε προληπτικά με τα παιδιά και τους εφήβους», λέει η Jaldin.

Ένας στους δύο έφηβους έχει διατροφική διαταραχή λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Έφηβοι διατροφή: Η ενθάρρυνση ανοιχτών και ειλικρινών συζητήσεων σχετικά με την εικόνα του σώματος, την αυτοεκτίμηση και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναπτύξουν μια θετική σχέση με το σώμα τους

Πώς σχετίζεται ο καρκίνος και η ψυολογία με το διορθωτικό μακιγιάζ

Καρκίνος ψυχολογία: Οι διορθωτικές τεχνικές μακιγιάζ μπορούν να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς να καμουφλάρουν σωματικές παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών, ο αποχρωματισμός του δέρματος και οι ουλές.

Close Icon