Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εφιάλτες: Τα Daymares ίσως είναι τα πρώτα σημάδια μιας αυτοάνοσης νόσου

Εφιάλτες: Τα Daymares ίσως είναι τα πρώτα σημάδια μιας αυτοάνοσης νόσου

Εφιάλτες: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology εξέτασε τις περιπτώσεις ασθενών που βίωσαν συχνούς εφιάλτες ή εφιάλτες πριν διαγνωστούν με αυτοάνοσο νόσημα.

Οι εφιάλτες και οι «daymares», ή οι ενοχλητικές και ενοχλητικές σκέψεις κατά τις ώρες της εγρήγορσης, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας αυτοάνοσης νόσου, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη και γνωστική εξασθένηση. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των αυτοάνοσων ασθενειών και των εφιαλτών ή της ημέρας δεν έχει γίνει καλά μέχρι τώρα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology εξέτασε τις περιπτώσεις ασθενών που βίωσαν συχνούς εφιάλτες ή εφιάλτες πριν διαγνωστούν με αυτοάνοσο νόσημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα άτομα ανέφεραν συχνά μια ξαφνική εμφάνιση ζωντανών και οδυνηρών ονείρων, τα οποία επέμεναν ακόμη και μετά το ξύπνημα.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλό τους, χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε διαταραχές στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι εφιάλτες και οι ημερίδες θα μπορούσαν να είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας αυτοάνοσης νόσου, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν μια υποκείμενη ανοσολογική απόκριση που βλάπτει τον εγκέφαλο. Αναγνωρίζοντας έγκαιρα αυτά τα συμπτώματα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τα αυτοάνοσα νοσήματα νωρίτερα, βελτιώνοντας δυνητικά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Είναι σημαντικό για τα άτομα που βιώνουν συχνούς εφιάλτες ή ηρεμίες να συζητούν αυτά τα συμπτώματα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις ή ανεξήγητη απώλεια βάρους. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια μιας υποκείμενης αυτοάνοσης νόσου που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Συμπερασματικά, οι εφιάλτες και οι αφηρημάδες θα μπορούσαν να είναι πιθανά πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας αυτοάνοσης νόσου και τα άτομα δεν πρέπει να αγνοούν αυτά τα συμπτώματα. Αναζητώντας ιατρική βοήθεια και συζητώντας τις ανησυχίες τους με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν μια πρώιμη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για τη διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διεθνώς καταρτισμένες γυναίκες ογκολόγοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις διακρίσεων στις ΗΠΑ, βρήκαν ερευνητές

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon