Ψυχική Υγεία

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Το μονοπάτι του Belief-Result

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Το μονοπάτι του Belief-Result

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Το Belief-Result Pathway είναι αμφίδρομο και τα συστατικά του αποτελούν τα στοιχεία του CBT. Ας αρχίσουμε λοιπόν να αναφέρουμε τα στοιχεία του Pathway, καθορίζοντας κάθε ένα από αυτά, ενώ περιγράφουμε επίσης τη σχέση μεταξύ τους.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, χάρη στην εφαρμογή της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT), οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί και πώς συμπεριφέρονται τα άτομα με τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Καταφέρανε να βρούνε τρόπους ώστε να παράσχουν βοήθεια τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Και καταφέρανε να βοηθήσουνε τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεταβιβάσιμες δεξιότητες. Δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και για διαφορετικές πτυχές της ζωής τους.

Αλλά πώς λειτουργεί πραγματικά η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία; Ποιος είναι ο μηχανισμός όλων αυτών;

Η πρώτη απάντηση βρίσκεται στο μοντέλο CBT: Σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Ενώ μία άλλη απάντηση αφορά στο Belief-Result Pathway. Ενώ το μοντέλο CBT βοηθάει να καταλάβουμε τι συμβαίνει, το Belief-Result Pathway μας βοηθά να εκτιμήσουμε πλήρως πώς λειτουργούν τα πράγματα στα αλήθεια, δίνοντάς μας περισσότερες επιλογές και περισσότερα μέσα για παρέμβαση, ειδικά όταν συμβαίνει με ανθρώπους που δεν έχουν επωφεληθεί από προηγούμενες δοκιμές της CBT. Αυτό το Pathway βοηθά επίσης τους κλινικούς ιατρούς να βοηθήσουν καλύτερα τους πελάτες τους να συλλάβουν και να κατανοήσουν τον κόσμο.

Το Belief-Result Pathway είναι αμφίδρομο και τα συστατικά του αποτελούν τα στοιχεία του CBT. Ας αρχίσουμε λοιπόν να αναφέρουμε τα στοιχεία του Pathway, καθορίζοντας κάθε ένα από αυτά, ενώ περιγράφουμε επίσης τη σχέση μεταξύ τους.

Ας ξεκινήσουμε με την προέλευση του Pathway ώστε να διασφαλίσουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση. Από το λιγότερο προφανές στο περισσότερο προφανές, έχουμε, με αυτήν τη σειρά, κάποιες έννοιες που διερευνώντας τις θα βοηθηθούμε ώστε να παρατηρήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας στην καθημερινότητα, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

Πίστη

Προτιμήσεις

Αντίληψη

Σημασία / Ερμηνεία / Ιστορία

Εστίαση / Προσοχή

Κατάσταση / συγκίνηση / συναίσθημα

Απάντηση / Δράση / Συμπεριφορά

Συνήθεια

Αποτέλεσμα / Ταυτότητα

Από το λιγότερο κρυμμένο, δηλαδή το προφανές στο πιο κρυφό, απλά πρέπει να πάμε προς τα πίσω, στο σημείο που μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε πως το Pathway είναι κυκλικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει ποιος είναι ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων που σε κάνει πιο ευτυχισμένο

Τρεις τρόποι για να ανεβάσεις αμέσως τη διάθεσή σου

Πόσο χρήσιμες και ευεργετικές είναι για τα παιδιά κάποιες συνήθειες πριν τον ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.