Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Φυτά Εσωτερικού Χώρου: Μπορεί να ενισχύσουν την ψυχική σας υγεία – Να πώς να διαλέξετε το σωστό

Φυτά Εσωτερικού Χώρου: Μπορεί να ενισχύσουν την ψυχική σας υγεία – Να πώς να διαλέξετε το σωστό

Όταν αποφασίζετε για τον αριθμό των φυτών που απαιτούνται για το μέγιστο όφελος, τα περισσότερα δεν είναι απαραίτητα καλύτερα - ένα μόνο, προσεκτικά επιλεγμένο φυτό μπορεί να είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας. Έρευνα από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η παρουσία φυλλοβόλων φυτών μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα στις εργασίες στο χώρο εργασίας. Αλλά, αν αναλαμβάνετε μια εργασία που απαιτεί εστιασμένη προσοχή, τα πολλά φυτά μπορεί να αποδειχθούν αντιπερισπασμός.

Φυτά Εσωτερικού Χώρου: Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου είναι καλύτερα από άλλα στο να μας ανεβάζουν τη διάθεση. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι περνούν έως και το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά το να περνάτε τόσο πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι μπορεί να έχει συνέπειες για την ψυχική σας υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από κατάθλιψη. Το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος ευθύνονται επίσης για το 55% όλων των χαμένων εργάσιμων ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το έτος 2021-22. Οι μικρές βελτιώσεις στην ψυχική μας υγεία μπορούν να αποφέρουν σημαντικά προσωπικά και οικονομικά οφέλη.

Για όσους από εμάς είμαστε κολλημένοι μέσα όλη την ημέρα, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας εύκολος τρόπος σύνδεσης με τη φύση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους, πολλοί από τους οποίους μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε κήπο. Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία. Έρευνες έχουν συνδέσει τα φυτά εσωτερικού χώρου με τη μείωση του στρες, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης. Και τα περιβάλλοντα γραφείων με φυτά έχουν συσχετιστεί με υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση και μειωμένα παράπονα για την υγεία. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά λόγω της έμφυτης επιθυμίας μας να συνδεθούμε με τη φύση και επειδή θεωρούμε ότι τα πράσινα χρώματα των περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου είναι ηρεμιστικά. Η προσθήκη ενός μόνο φυτού μπορεί να φωτίσει έναν βαρετό χώρο και να ανεβάσει τη διάθεσή σας. Αλλά ποιο θα πρέπει να επιλέξετε;

Πλούσιο πράσινο

Πέρυσι, μαζί με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Reading και τη Βασιλική Εταιρεία Πρασίνου (Royal Horticultural Society) διερεύνησα τις ψυχολογικές αντιδράσεις 520 ανθρώπων στην εμφάνιση διαφορετικών φυτών εσωτερικού χώρου μέσω ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου με φωτογραφίες. Οι συμμετέχοντες είδαν 12 φωτογραφίες φυτών σε διάφορα διαφορετικά σχήματα και απάντησαν σε ερωτήσεις με βάση τη γνώμη τους για την εμφάνιση του φυτού. Οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν το αγαπημένο και το λιγότερο αγαπημένο τους φυτό. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν κλίμακες που περιλάμβαναν έξι ζεύγη αντιθετικών επιθέτων για να βαθμολογήσουν διάφορες πτυχές της εμφάνισης κάθε φυτού. Βαθμολόγησαν επίσης πόσο ωφέλιμο θεωρούσαν το κάθε φυτό για την ευεξία και την ποιότητα του αέρα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη: Τα οκτώ είδη φυτών που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη μας ήταν: κλαψιάρικο σύκο, γλώσσα της πεθεράς, κάκτος, φυτό προσευχής, φτέρη της φωλιάς του πουλιού, χρυσός πόθος (ή κισσός του διαβόλου), δέντρο του δράκου και φοίνικας – τόσο ως υγιές όσο και ως παραμελημένο φυτό. Καθένα από αυτά τα φυτά βρίσκεται σε σπίτια και γραφεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν ότι όλα τα πράσινα και υγιή φυτά θα ωφελούσαν την ευημερία τους. Αλλά τρία φυτά συγκεκριμένα – ο πόθος, η δακρύβρεχτη συκιά και ο φοίνικας – θεωρήθηκε ότι προσφέρουν τη μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Τα οφέλη αυτά βελτιώνονταν όσο αυξανόταν η ελκυστικότητα των φυτών. Αντίθετα, τα ανθυγιεινά φυτά γίνονταν αντιληπτά αρνητικά. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα φυτά με πλούσια πράσινα φύλλα, μεγάλη επιφάνεια φύλλων και πυκνά στέγαστρα είναι πιθανό να δώσουν τη μεγαλύτερη ώθηση στην ευεξία σας. Οι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι αυτά τα φυτά θα προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στην ποιότητα του αέρα. Έτσι, για να διατηρήσετε τα φυτά ελκυστικά, σκεφτείτε να αγοράσετε εκείνα που είναι εύκολο να συντηρηθούν, όπως η γλώσσα της πεθεράς, το zamioculcas zamiifolia (κοινώς αποκαλούμενο φυτό ZZ), το pothos ή ένα φυτό αράχνης. Όλα αυτά μπορούν να αντέξουν μια σειρά από συνθήκες και απαιτούν ελάχιστο πότισμα.

Σχήμα φύλλων

Ψυχολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα καμπυλωτά αντικείμενα προκαλούν θετικά συναισθήματα στους ανθρώπους. Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Φυτά με στρογγυλεμένα φύλλα, όπως η δακρύβρεχτη συκιά και ο πόθος, ή ο φοίνικας με το απαλό τοξωτό σχήμα του θόλου του, θεωρήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη μας ως πιο όμορφα και χαλαρωτικά. Ορισμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένου του φοίνικα, προκάλεσαν επίσης ευτυχισμένες αναμνήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά συνδέονται με διακοπές ή τροπικούς προορισμούς. Φυτά με αιχμές, στενά μυτερά φύλλα και αραιά στέγαστρα, όπως ο κάκτος και το δέντρο του δράκου, προτιμήθηκαν λιγότερο. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη συσχέτιση των αιχμηρών άκρων με τον κίνδυνο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Ωστόσο, τα αιχμηρά χαρακτηριστικά μπορεί μερικές φορές να είναι πλεονεκτικά. Μια μελέτη δείχνει ότι τα σπίτια που περιβάλλονταν από φυτά με αιχμηρά φύλλα ήταν πιο ακριβά και αξιολογήθηκαν ως ασφαλέστερα από τα σπίτια που περιβάλλονταν από φυτά με στρογγυλά φύλλα.

Τι θέλετε από τα φυτά σας;

Τελικά, το κατάλληλο φυτό εσωτερικού χώρου για εσάς εξαρτάται από το τι το χρειάζεστε και τις συνθήκες του δωματίου σας. Οι άνθρωποι γενικά προτιμούν να βλέπουν σχήματα τα οποία ο εγκέφαλος μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα και να επεξεργαστεί εύκολα. Όταν επιδιώκετε ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, επιλέξτε φυτά που είναι αρκετά ενδιαφέροντα για να προσελκύσουν την προσοχή σας -όπως ο πόθος με τα ρυτιδιασμένα αμπέλια του- αλλά επιλέξτε φυτά με εντυπωσιακά σχέδια και έντονα χρώματα σε μικρότερους αριθμούς. Τα φυτά με δραματική εμφάνιση θα ήταν πιο κατάλληλα ως “χαρακτηριστικά φυτά”, για να δημιουργήσουν ένα εστιακό σημείο. Η ομαδοποίηση διαφορετικών σχημάτων και χρωμάτων φυτών σε συνθέσεις μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ενδιαφέρον, ενώ η επιλογή διακοσμητικών γλαστρών ή ζαρντινιερών μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα. Όταν αποφασίζετε για τον αριθμό των φυτών που απαιτούνται για το μέγιστο όφελος, τα περισσότερα δεν είναι απαραίτητα καλύτερα – ένα μόνο, προσεκτικά επιλεγμένο φυτό μπορεί να είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας. Έρευνα από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η παρουσία φυλλοβόλων φυτών μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα στις εργασίες στο χώρο εργασίας. Αλλά, αν αναλαμβάνετε μια εργασία που απαιτεί εστιασμένη προσοχή, τα πολλά φυτά μπορεί να αποδειχθούν αντιπερισπασμός. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να ωφελήσουν την ψυχική μας υγεία. Αλλά όταν επιλέγετε μεταξύ των φυτών, η εμφάνισή τους έχει σημασία. Για τη μεγαλύτερη ώθηση στην ευημερία σας, οι βασικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η φυσική εμφάνιση, το ενδιαφέρον, η ομορφιά και το πόσο υγιές φαίνεται το φυτό. Το να διατηρείτε τα φυτά σας πράσινα και υγιή θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε τη διάθεσή σας, γι’ αυτό επιλέξτε φυτά κατάλληλα για τον χώρο σας που μπορείτε να συντηρείτε εύκολα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 Φυτά εσωτερικού χώρου που εγκρίνει το feng shui

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Για ποιο λόγο τα φυτά μας κάνουν ευτυχισμένους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Διερεύνηση του αυτοτραυματισμού και της υπερβολικής χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας σε νέους με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας

"Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται από νέους με βιωμένη εμπειρία από παθήσεις ψυχικής υγείας και θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα - οι οποίες είναι πολύ απαραίτητες. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν για την καλύτερη υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Εγωκεντρική συμπεριφορά στους εφήβους και η σχέση της με τον ναρκισσισμό 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που επιδεικνύουν εγωκεντρική συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν υψηλότερη βαθμολογία στα μέτρα του ναρκισσισμού, επιδεικνύοντας μια αυξημένη αίσθηση δικαιώματος, ανωτερότητας και αυτοαπορρόφησης.

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ: Επηρεάζει περίπου έναν στους 14 νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών και περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις επιμένει μέχρι την ενηλικίωση, προκαλώντας προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και δυσκολία εστίασης της προσοχής.

Close Icon