Ψυχική Υγεία

Διαχείριση θυμού: Πώς να κοντρολάρεις το συναίσθημά σου

Διαχείριση θυμού: Πώς να κοντρολάρεις το συναίσθημά σου

Διαχείριση θυμού: Ο θυμός είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά τα συναισθήματα μπορεί να είναι και “παράλογα” μερικές φορές.

Αν και συχνά τείνουμε να τα συνδυάζουμε στο μυαλό μας, ο θυμός δεν είναι συνώνυμο της επιθετικότητας. Η επιθετικότητα είναι η εφαρμογή του θυμού και μπορεί να πάρει πολλές μορφές από φυσική έως λεκτική. Ο θυμός, ωστόσο, είναι ένα συναίσθημα, ένα συναίσθημα. Υπάρχει μια περίεργη ειρωνεία ότι ο θυμός ανήκει στην ίδια ομάδα συναισθημάτων με τη χαρά και την αγάπη, γιατί μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ξεχωριστός, αναφλέγοντας εύκολα την επιθετικότητα υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Έτσι στο ένα άκρο του φάσματος, ο θυμός μπορεί να είναι η πηγή του άγχους. Από την άλλη όμως, ο θυμός μπορεί να είναι το καύσιμο της βίας και της καταστροφής, ακόμη και του θανάτου.

Ο θυμός είναι τόσο δυνατός που έχει την ικανότητα να αλλάξει τη συμπεριφορά των άλλων. Κανένα άλλο ανθρώπινο συναίσθημα δεν έχει την ικανότητα να λυγίζει τη βούληση του άλλου με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει ο θυμός, ειδικά όταν ο θυμός μετατρέπεται σε επιθετικότητα. Ο θυμός που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο είναι σαν το λιοντάρι που βρυχάται στη φύση. Αυτό το είδος θυμού δημιουργεί φόβο, το αποτέλεσμα του οποίου είναι να τρομάξει έναν εισβολέα ή ένα αρπακτικό.

Όμως το συναίσθημα του θυμού που βιώνουμε συχνά ως άνθρωποι δεν εκφράζεται πάντα, ή μάλλον συνήθως, ως βίαιη επιθετικότητα. Σε αντίθεση με τα λιοντάρια, οι άνθρωποι δε δρουν μονάχα ενστικτωδώς. Συχνά, οι άνθρωποι εσωτερικεύουν το συναίσθημα του θυμού μετατρέποντάς το σε κατάθλιψη ή πικρία.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ήσασταν εξαιρετικά θυμωμένοι. Χρησιμοποιήσατε έντονη φρασεολόγια, φωνάζατε ή χτυπήσατε κάποιον; Παρόλο που φαίνεται ότι αυτές οι απαντήσεις είναι αυθόρμητες και ανεξέλεγκτες, κάθε μία είναι πραγματικά βαθιά υπό τον έλεγχό σας. Έχετε τη δυνατότητα κάθε φορά να επιλέξετε τι θα κάνετε και πώς θα εκφράσετε το θυμό σας.

Αυτή η ικανότητα επιλογής αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά υπάρχει και μια άλλη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε.

Μπορούμε να αναρωτηθούμε: τι γίνεται με τον εσωτερικό κόσμο αυτού του ατόμου που μου προκαλεί θυμό; Όταν ξεπερνάτε τις κραυγές και τις χειρονομίες, διαπιστώνετε ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι είναι συχνά βαθιά απογοητευμένοι για κάτι που δε φαίνεται τόσο σημαντικό στην αναδρομή. Η αποκάλυψη αυτού που πραγματικά κάνει εσάς τους ίδιους ή κάποιον άλλο θυμωμένο είναι το κλειδί για να μάθετε πώς να εξουδετερώσετε το θυμό.

Κατανοώντας την εξέλιξη του θυμού, και τους λόγους που αυτή η φυσική δύναμη παραμένει καθοριστικός παράγοντας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορούμε να μάθουμε να τον εκθέτουμε και να τον χρησιμοποιούμε. Και όταν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να το εφαρμόσουμε με τρόπους που βελτιώνουν τη ζωή μας, επιτυγχάνουν τους στόχους μας και, τελικά, επηρεάζουν τη συμπεριφορά των άλλων προς το καλύτερο.

Ο θυμός είναι απλώς ένα συναίσθημα. Είναι αυτό που κάνετε με το συναίσθημα αυτό που έχει σημασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Shikata ga nai: Το θάρρος να αλλάξεις αποδεχόμενος αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει

Πως θα μπλοκάρουμε τα αρνητικά συναισθήματα;

Τα συμπτώματα του θυμού στο σώμα και το νου μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.