Ψυχική Υγεία

Διαταραχές Αγχώδεις: Όταν ο διαχωρισμός του φυσιολογικού στρες από την ύπαρξη διαταραχής δεν είναι σαφής

Διαταραχές Αγχώδεις: Όταν ο διαχωρισμός του φυσιολογικού στρες από την ύπαρξη διαταραχής δεν είναι σαφής

Το άγχος παίρνει διάφορες μορφές και ο διαχωρισμός του «φυσιολογικού» από την ύπαρξη διαταραχής δεν είναι πάντοτε σαφής.

Διαταραχές Αγχώδεις: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φόβους και ανησυχίες, όταν όμως το άγχος γίνεται χρόνιο μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής του ατόμου. Το άγχος παίρνει διάφορες μορφές και ο διαχωρισμός του «φυσιολογικού» από την ύπαρξη διαταραχής δεν είναι πάντοτε σαφής.

Δείτε ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής που μπορούν να σας βάλουν σε σκέψεις:

Υπερβολικές ανησυχίες: Το σημείο αναφοράς της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD) είναι οι υπερβολικές ανησυχίες για καθημερινά πράγματα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά. Στην περίπτωση της GAD, ως «υπερβολή» χαρακτηρίζονται οι επίμονες σκέψεις σε καθημερινή βάση για περισσότερους από έξι μήνες.

Παράλογοι φόβοι: Όταν ο φόβος κατακλύζει το άτομο και αποτελεί εμπόδιο στη φυσιολογική ζωή, μπορεί να υποδεικνύει αγχώδη διαταραχή με τη μορφή φοβίας. Οι φοβίες έχουν σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι το ερέθισμα του φόβου δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο επικίνδυνο όσο θεωρεί το άτομο.

Προβλήματα ύπνου: Η αϋπνία σχετίζεται άμεσα με αρκετά προβλήματα υγείας, σωματικά ή ψυχολογικά. Η χρόνια αϋπνία και η κακή ποιότητα ύπνου σε συστηματική βάση μπορεί να υποδηλώνουν αγχώδη διαταραχή. Ο ύπνος που συνοδεύεται από κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να υποδηλώνει τις έντονες ανησυχίες.

Χρόνια δυσπεψία: Το πεπτικό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο χρόνιο άγχος. Έτσι, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής μπορεί να έχουν τη μορφή έντονου στομαχόπονου, πρηξίματος ή κράμπας στο στομάχι.

Κρίσεις πανικού: Μια μεμονωμένη κρίση πανικού δεν υποδεικνύει απαραίτητα αγχώδη διαταραχή. Όταν όμως τα επεισόδια είναι συχνά, επιβάλλεται η επίσκεψη σε ειδικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

4 τεχνικές για να αποβάλλεις το άγχος

Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής κρίσης πανικού

Αγχώδης διαταραχή και λόγοι για προσεγμένη διατροφή

Πόσο διαφέρει το άγχος από την αγχώδη διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εξημερώστε την κατάθλιψη, στρέφοντας την προσοχή σας προς τα μέσα

Αυτοφροντίδα Ψυχική υγεία: Όταν προσπαθείτε να εξημερώσετε την κατάθλιψη, μερικές φορές βοηθά να στρέψετε την προσοχή σας προς τα μέσα. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ήδη θεραπεία με φάρμακα και λαμβάνετε υποστήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας, η φροντίδα του εσωτερικού σας εαυτού μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα σας και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Τα πάντα, από το διαλογισμό μέχρι την απλή διασκέδαση μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου.

Η πλήξη του lockdown μας παγιδεύει καταστροφικά

Η πλήξη φαίνεται να είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας ωθεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας - αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και την κατάστασή του.

Απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα για να απαλλαγείτε από το στρες

Στρες: Είναι από τις πιο χρήσιμες διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Χωρίς το στρες, θα ήμασταν ανίκανοι να λειτουργήσουμε υπό πίεση. Εκεί, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η πίεση φαίνεται να αυξάνεται, και μαζί της τα επίπεδα του στρες μας, σε σημείο που μάλλον δεν είναι διαχειρίσιμο.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Lockdown: Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) στην έρευνα δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα, όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα για να πάνε σε ανοικτούς χώρους και στη φύση.