ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πολιομυελίτιδα Μαλάουι: Πρώτο κρούσμα στη χώρα της Αφρικής μετά από 5 χρόνια

Πολιομυελίτιδα Μαλάουι: Πρώτο κρούσμα στη χώρα της Αφρικής μετά από 5 χρόνια

Πολιομυελίτιδα Μαλάουι: Το τελευταίο κρούσμα του ιού της άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εντοπίστηκε στη βόρεια Νιγηρία το 2016 και παγκοσμίως υπήρχαν μόνο πέντε κρούσματα το 2021.

ADMAN

Οι υγειονομικές αρχές στο Μαλάουι κήρυξαν ξέσπασμα άγριου ιού πολιομυελίτιδας τύπου 1 μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε ένα μικρό παιδί στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε. Αυτό είναι το πρώτο κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια. Η Αφρική κηρύχθηκε απαλλαγμένη από την γηγενή άγρια ​​πολιομυελίτιδα τον Αύγουστο του 2020, αφού εξαλείφθηκαν όλες οι μορφές άγριας πολιομυελίτιδας από την περιοχή. Η εργαστηριακή ανάλυση δείχνει ότι το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο Μαλάουι συνδέεται με αυτό που κυκλοφορούσε στην επαρχία Sindh στο Πακιστάν. Η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ως εισαγόμενο κρούσμα από το Πακιστάν, αυτή η ανίχνευση δεν επηρεάζει το καθεστώς πιστοποίησης της περιοχής της Αφρικής χωρίς άγρια ​​πολιομυελίτιδα.

Επείγοντα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας

“Όσο υπάρχει άγρια ​​πολιομυελίτιδα οπουδήποτε στον κόσμο, όλες οι χώρες παραμένουν σε κίνδυνο εισαγωγής του ιού”, δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική. “Μετά τον εντοπισμό της άγριας πολιομυελίτιδας στο Μαλάουι, λαμβάνουμε επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουμε την πιθανή εξάπλωσή της. Χάρη σε ένα υψηλό επίπεδο παρακολούθησης της πολιομυελίτιδας στην ήπειρο και την ικανότητα γρήγορης ανίχνευσης του ιού, μπορούμε να ξεκινήσουμε γρήγορα μια ταχεία απόκριση και να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις εξουθενωτικές επιπτώσεις αυτής της ασθένειας”.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις υγειονομικές αρχές του Μαλάουι για τη διεξαγωγή αξιολόγησης κινδύνου και αντιμετώπισης της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού εμβολιασμού. Η επιτήρηση της νόσου εντείνεται και στις γειτονικές χώρες. Η Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολυομυελίτιδας (GPEI), η οποία εδρεύει στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ στην Αφρική, αναπτύσσει μια ομάδα στο Μαλάουι για να υποστηρίξει τον συντονισμό, την επιτήρηση, τη διαχείριση δεδομένων, τις επικοινωνίες και τις λειτουργίες. Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί θα στείλουν επίσης ομάδες για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και καινοτόμες λύσεις εκστρατείας εμβολιασμού.

“Το τελευταίο κρούσμα του ιού της άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εντοπίστηκε στη βόρεια Νιγηρία το 2016 και παγκοσμίως υπήρχαν μόνο πέντε κρούσματα το 2021. Κάθε κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας είναι ένα σημαντικό γεγονός και θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους για να υποστηρίξουμε την αντίδραση της χώρας”, είπε ο Δρ Modjirom Ndoutabe, συντονιστής πολιομυελίτιδας στο Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Αφρική. Η πολιομυελίτιδα είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό. Εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ολική παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού ή σπανιότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής και πολλαπλασιάζεται στο έντερο. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση ενός απλού και αποτελεσματικού εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλιο ελονοσίας: Μια πραγματική επανάσταση για την επιστήμη

Ξεπερνούν τους 100.000 οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στην Αφρική

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την από του στόματος χορήγηση του εμβολίου κατά της πολυομυελίτιδας.

ΠΟΥ: Περιορισμός της πολυομυελίτιδας στη Συρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι της Νότιας Ασίας υποβάλλονται σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 με δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν αμέσως είτε την πλήρη αντικατάσταση της δίαιτας (περίπου 850 kcal/ημέρα για τρεις έως πέντε μήνες) είτε την καθυστερημένη παρέμβαση ως σκέλος ελέγχου συνήθους φροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένα άτομα διατηρούν τα διανοητικά και φυσιολογικά ταλέντα τους σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλα καταλήγουν να χάνουν αυτές τις ικανότητες τόσο γρήγορα όσο και στην ενηλικίωση.

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οδηγός επιβίωσης για να μείνετε μακριά από αλλεργίες και αυτές τις γιορτές

Αλλεργίες: Ενώ οι γιορτές φέρνουν πολλή χαρά, μερικές από τις καλές στιγμές μπορεί να εκτροχιαστούν από εξάρσεις αλλεργίας και άσθματος, όμως μερικές προφυλάξεις μπορούν να σας κρατήσουν υγιείς.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα.