ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πολιομυελίτιδα Μαλάουι: Πρώτο κρούσμα στη χώρα της Αφρικής μετά από 5 χρόνια

Πολιομυελίτιδα Μαλάουι: Πρώτο κρούσμα στη χώρα της Αφρικής μετά από 5 χρόνια

Πολιομυελίτιδα Μαλάουι: Το τελευταίο κρούσμα του ιού της άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εντοπίστηκε στη βόρεια Νιγηρία το 2016 και παγκοσμίως υπήρχαν μόνο πέντε κρούσματα το 2021.

Οι υγειονομικές αρχές στο Μαλάουι κήρυξαν ξέσπασμα άγριου ιού πολιομυελίτιδας τύπου 1 μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε ένα μικρό παιδί στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε. Αυτό είναι το πρώτο κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια. Η Αφρική κηρύχθηκε απαλλαγμένη από την γηγενή άγρια ​​πολιομυελίτιδα τον Αύγουστο του 2020, αφού εξαλείφθηκαν όλες οι μορφές άγριας πολιομυελίτιδας από την περιοχή. Η εργαστηριακή ανάλυση δείχνει ότι το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο Μαλάουι συνδέεται με αυτό που κυκλοφορούσε στην επαρχία Sindh στο Πακιστάν. Η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ως εισαγόμενο κρούσμα από το Πακιστάν, αυτή η ανίχνευση δεν επηρεάζει το καθεστώς πιστοποίησης της περιοχής της Αφρικής χωρίς άγρια ​​πολιομυελίτιδα.

Επείγοντα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας

“Όσο υπάρχει άγρια ​​πολιομυελίτιδα οπουδήποτε στον κόσμο, όλες οι χώρες παραμένουν σε κίνδυνο εισαγωγής του ιού”, δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική. “Μετά τον εντοπισμό της άγριας πολιομυελίτιδας στο Μαλάουι, λαμβάνουμε επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουμε την πιθανή εξάπλωσή της. Χάρη σε ένα υψηλό επίπεδο παρακολούθησης της πολιομυελίτιδας στην ήπειρο και την ικανότητα γρήγορης ανίχνευσης του ιού, μπορούμε να ξεκινήσουμε γρήγορα μια ταχεία απόκριση και να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις εξουθενωτικές επιπτώσεις αυτής της ασθένειας”.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις υγειονομικές αρχές του Μαλάουι για τη διεξαγωγή αξιολόγησης κινδύνου και αντιμετώπισης της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού εμβολιασμού. Η επιτήρηση της νόσου εντείνεται και στις γειτονικές χώρες. Η Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολυομυελίτιδας (GPEI), η οποία εδρεύει στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ στην Αφρική, αναπτύσσει μια ομάδα στο Μαλάουι για να υποστηρίξει τον συντονισμό, την επιτήρηση, τη διαχείριση δεδομένων, τις επικοινωνίες και τις λειτουργίες. Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί θα στείλουν επίσης ομάδες για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και καινοτόμες λύσεις εκστρατείας εμβολιασμού.

“Το τελευταίο κρούσμα του ιού της άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εντοπίστηκε στη βόρεια Νιγηρία το 2016 και παγκοσμίως υπήρχαν μόνο πέντε κρούσματα το 2021. Κάθε κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας είναι ένα σημαντικό γεγονός και θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους για να υποστηρίξουμε την αντίδραση της χώρας”, είπε ο Δρ Modjirom Ndoutabe, συντονιστής πολιομυελίτιδας στο Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Αφρική. Η πολιομυελίτιδα είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό. Εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ολική παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού ή σπανιότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής και πολλαπλασιάζεται στο έντερο. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση ενός απλού και αποτελεσματικού εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλιο ελονοσίας: Μια πραγματική επανάσταση για την επιστήμη

Ξεπερνούν τους 100.000 οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στην Αφρική

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την από του στόματος χορήγηση του εμβολίου κατά της πολυομυελίτιδας.

ΠΟΥ: Περιορισμός της πολυομυελίτιδας στη Συρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διάκριση για το ΕΚΠΑ στην παγκόσμια κατάταξη «Webometrics Ranking Web of Universities»

Tο ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 251η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, στην 53η θέση μεταξύ των 3411 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχα στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

Ο Γκάουντερ είπε ότι ορισμένα θέατρα στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους από πιθανές μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων μέσω επαφής με κοινά κοστούμια.

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.