ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πιάσιμο νεύρου: Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Αντιμετωπίζετε πόνο στον αυχένα, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι; Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. Ωστόσο, συνοδεύεται από μια σειρά επιλογών θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση. Αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι το κλειδί.

Τι είναι ένα τσιμπημένο νεύρο;

Ένα τσιμπημένο νεύρο εμφανίζεται όταν ένα νεύρο συμπιέζεται ή ερεθίζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από τα γύρω οστά, τους μύες, τους τένοντες ή τους χόνδρους. Προκαλεί πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στην πληγείσα περιοχή. Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση, όπως ο τραυματισμός, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, οι εκφυλιστικές καταστάσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. 

Αιτίες Νευρικής Βλάβης

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ενός τσιμπημένου νεύρου. Τα πιο τυπικά περιλαμβάνουν:

 • Τραυματισμός ή τραύμα στην πληγείσα περιοχή – Μια ξαφνική δύναμη, πίεση ή πρόσκρουση στο σώμα μπορεί να βλάψει τα τοπικά νεύρα. Μπορεί να συμπιεστούν ή να ερεθιστούν.
 • Επαναλαμβανόμενη κίνηση ή υπερβολική χρήση – Η επανάληψη επαναλαμβανόμενων κινήσεων είναι μια πολύ κοινή αιτία τσιμπημένου νεύρου.
 • Κακή στάση – Η συνεχής κλίση, η καμπούρα ή η λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους.
 • Παχυσαρκία ή ξαφνική αύξηση βάρους – Η συσσώρευση επιπλέον βάρους ασκεί πίεση στα νεύρα και μπορεί να τα συμπιέσει. Ένα τσιμπημένο νεύρο στην πλάτη συνδέεται συχνότερα με την παχυσαρκία.
 • Bone Spurs – Οι ξαφνικές εκρήξεις ανάπτυξης μπορεί να περιορίσουν τους χώρους μέσα από τους οποίους περνούν τα νεύρα, προκαλώντας ένα τσιμπημένο νεύρο.
 • Εγκυμοσύνη – Κάθε τρίμηνο που περνάει ασκεί πίεση στα νεύρα στο κάτω μέρος της πλάτης και στα ισχία, προκαλώντας άπλωμα του νεύρου στην πλάτη και το ισχίο.
 • Αρθρίτιδα ή άλλες εκφυλιστικές καταστάσεις – Οι εκφυλιστικές καταστάσεις επηρεάζουν τις αρθρώσεις και τους ιστούς του σώματος. Αυτό ασκεί πίεση στα γύρω νεύρα.
 • Κήλη ή διόγκωση δίσκου στη σπονδυλική στήλη – Η κήλη ή διόγκωση δίσκου στη σπονδυλική στήλη συμπιέζει τα νεύρα του νωτιαίου μυελού. 

Συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου

Τα συμπτώματα του τσιμπημένου νεύρου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της συμπίεσης του νεύρου. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος – Είναι το πιο κοινό σύμπτωμα ενός τσιμπημένου νεύρου. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να παρουσιάσει οξύ ή θαμπό, συνεχή ή διακοπτόμενο πόνο.
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα – Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα τσιμπήματος «καρφίτσες και βελόνες» στην πληγείσα περιοχή είναι συχνό φαινόμενο. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να είναι σταθερή ή επεισοδιακή.
 • Αδυναμία – Ένα συμπιεσμένο νεύρο συχνά οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και απώλεια δύναμης στην πληγείσα περιοχή. Αυτό δυσκολεύει την κίνηση.  
 • Ευαισθησία – Όταν ένα νεύρο πιέζεται γίνεται υπερευαίσθητο. Αυτό προκαλεί εξαιρετική ευαισθησία στο άγγιγμα και την πίεση καθώς γίνεται πιο αντιδραστικό σε κάθε είδους ερέθισμα.
 • Μυϊκοί σπασμοί – Οίδημα ή μυϊκός σπασμός εμφανίζεται συνήθως στην πληγείσα περιοχή. Αυτό είναι επώδυνο, άβολο και επηρεάζει την κίνηση.
 • Πόνος που ακτινοβολεί – Ένα τσιμπημένο νεύρο στην περιοχή του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει ακτινοβόλο πόνο που ταξιδεύει κάτω από τα χέρια ή τα πόδια. 
 • Απώλεια αντανακλαστικών – Όταν ένα νεύρο συμπιέζεται, επηρεάζει τη φυσιολογική ικανότητα μετάδοσης σήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των αντανακλαστικών στην πληγείσα περιοχή.
 • Δυσκολίες συντονισμού – Η διαταραχή των νευρικών σημάτων που ελέγχουν τις κινήσεις των μυών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον συντονισμό και την κίνηση. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών.

Τσιμπημένα νευρικά σημεία

Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος. Τα πιο κοινά σημεία τραύματος περιλαμβάνουν:

 • Λαιμός – Είναι ένα από τα πιο κοινά τσιμπημένα νευρικά σημεία. Ένα τσιμπημένο νεύρο στο λαιμό μπορεί να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα που ακτινοβολεί κάτω από το χέρι.
 • Ώμος – Ένα τσιμπημένο νεύρο στον ώμο προκαλεί πόνο και αδυναμία στο χέρι και το χέρι.
 • Αγκώνας – Ένα τσιμπημένο νεύρο στον αγκώνα είναι υπεύθυνο για τον πόνο, την αίσθηση μυρμηκίασης και την αδυναμία στον αντιβράχιο και το χέρι.
 • Καρπός – Ένα τσιμπημένο νεύρο στον καρπό είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο χέρι και τα δάχτυλα.
 • Πλάτη – Ένα τσιμπημένο νεύρο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης προκαλεί πόνο, μούδιασμα και αδυναμία που ακτινοβολεί κάτω από το πόδι. Ένα τσιμπημένο νεύρο στη σπονδυλική στήλη μπορεί να βλάψει την κίνηση. 
 • Ισχίο – Ένα τσιμπημένο νεύρο στο ισχίο προκαλεί πόνο και μούδιασμα στην περιοχή του μηρού και των ποδιών.
 • Γόνατο – Ένα τσιμπημένο νεύρο είναι υπεύθυνο για πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο κάτω πόδι και το πόδι.
 • Πόδι – Ένα τσιμπημένο νεύρο στο πόδι προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών και στο κάτω μέρος του ποδιού.

Τσιμπιμένο νεύρο: Ομάδες σε κίνδυνο

Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τσιμπημένο νεύρο. Αυτά είναι:

 • Ηλικιωμένοι – Η γήρανση αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο ανάπτυξης τσιμπημένου νεύρου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι και γίνονται επιρρεπείς σε βλάβες με την ηλικία.
 • Αθλητές και άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες – Τα άτομα που επιδίδονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις και κινήσεις όπως η πληκτρολόγηση, ένα συγκεκριμένο άθλημα κ.λπ. διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τσιμπημένο νεύρο.
 • Υπέρβαροι και παχύσαρκοι – Κάθε επιπλέον κιλό ασκεί επιπλέον πίεση στα νεύρα. Έτσι, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν τον μέγιστο κίνδυνο συμπίεσης ή ερεθισμού των νεύρων.
 • Έγκυες γυναίκες – Ο κίνδυνος ανάπτυξης συμπιεσμένου νεύρου αυξάνεται καθώς αυξάνεται ο χρόνος εγκυμοσύνης. 
 • Διαβητικοί – Τα συνεχώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπιεσμένα νεύρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιώργος Μεντής στο healthweb: Στόχος των ερευνητών είναι η ίαση των παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος

«Tech Neck» - Από πού προέρχεται ο πόνος του αυχένα - Αντιμετώπιση

Ευθειασμός στον αυχένα: Tι είναι και τι μπορώ να κάνω γι' αυτό;

Πόνος στον αυχένα και μούδιασμα στα άκρα: Πότε να ανησυχήσουμε;

Πώς να ανακουφιστείτε από το πιάσιμο στον αυχένα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορείτε να πίνετε κρασί κάθε μέρα;

Κρασί: Η απόφαση να πίνουμε κρασί κάθε μέρα θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση προσωπικές εκτιμήσεις υγείας, τον τρόπο ζωής και τις ατομικές προτιμήσεις.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Διατροφή: Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αναπτύξετε μια θετική σχέση με το φαγητό, να κάνετε συνειδητές επιλογές και να πείτε όχι στις περιττές θερμίδες.

Τι μπορείτε να φάτε μετά από μία επέμβαση;

Επέμβαση: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επισκευή και την ανάκτηση των ιστών. Συμπεριλάβετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, τόφου και όσπρια.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Στοματική υγεία: Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και νόσο των ούλων. Ωστόσο, αναδυόμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής συνδέεται με συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη.