ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Μεντής
Αν. Καθηγητής Νευρολογίας -Παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη
video

Γιώργος Μεντής στο healthweb: Στόχος των ερευνητών είναι η ίαση των παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος

’Για τις παθήσεις  του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι νωρίς να μιλάμε για  ίαση , είμαστε κοντά αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί  . ‘’ είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος  Μεντής , ο οποίος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Νευρολογίας, Παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και την  εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr.

Ο κ. Μεντής ασχολείται με την έρευνα και τη λειτουργία των μηχανισμών μιας νευροεκφυλιστικής ασθένειας. Εργάζεται 25 χρόνια πάνω σε βασική ιατρική έρευνα και από το 2010 βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Ο Καθηγητής τόνισε στο www.healthweb.g  ότι ‘’ Υπάρχει ενδιαφέρον από το κράτος της Αμερικής αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες για ερεύνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών , ωστόσο στις ΗΠΑ ένας στους 9 ερευνητές, θα καταφέρει να λάβει έγκριση για να ξεκινήσει κάποιο  πρόγραμμα κλινικών μελετών.’’

  • Ερευνώντας τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ο κ. Μεντής εξήγησε πως «Οι περισσότερες παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος συμβαίνουν λόγω μιας μετάλλαξης ενός ή περισσοτέρων γονιδίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κυτταρικοί νευρώνες, τα κύτταρα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυαλό να δυσλειτουργούν και να πεθαίνουν. Αποτέλεσμα έχει ότι η κανονική συμπεριφορά μας αλλάζει ριζικά, είτε λέγεται η συμπεριφορά αυτή κίνηση, είτε νόηση, είτε μνήμη, είτε όραση.» Ως βασικός ερευνητής, ο Ερευνητής προσπαθεί να κατανοήσει τους μηχανισμούς, είτε στο μοριακό επίπεδο, γιατί στο κυτταρικό είτε στο επίπεδο του κυκλώματος, όταν πάρα πολλοί νευρώνες λειτουργούν μαζί.

Η βασική ερεύνα  γίνεται  σε ποντίκια διότι :

  • Οι άνθρωποι έχουμε κοινές συμπεριφορές με τα ποντίκια, όπως στο πώς κινούμαστε.
  • Τα ποντίκια ζουν πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και επομένως μπορούμε να κοιτάξουμε την ασθένεια στο εύρος του χρόνου πολύ πιο σύντομα.
  • Υπάρχει μεγάλη τεχνολογία και ανάπτυξη στα διαγονιδιακά ποντίκια.
  • Είναι πολύ οικονομικά.

Ο κ. Μεντής εξειδικεύεται σε παθήσεις που έχουν να κάνουν με την κίνηση και ερευνά τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση:

  • Η νωτιαία μυϊκή ατροφία είναι μια πάθηση η οποία βρίσκεται περισσότερο στα νεογνά και στα παιδιά
  • Η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση είναι περισσότερο για τους ασθενείς.

Υπάρχει ενδιαφέρον για καινούργιες θεραπείες στα σπανία νοσήματα.  Ο Καθηγητής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη νόσο Αλτσχάιμερ, λέγοντας ότι: «Το Alzheimer είναι η ασθένεια που όλος ο κόσμος φοβάται. Πιστεύω όμως ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και άλλωστε αυτή τη στιγμή υπάρχει η πρώτη θεραπεία που δόθηκε το ‘’ πράσινο φως ‘’  από τον FDA, με φυσικά πολύ μικρά αποτελέσματα, αλλά είναι το πρώτο βήμα.»

Παράλληλα, υπάρχουν συνταρακτικές εξελίξεις και για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση όπως είπε  «Όλοι περιμένουμε ιδιαίτερα στο δικό μου τομέα πώς και πώς και υπάρχει ένας φοβερός ενθουσιασμός για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση. Αυτή τη στιγμή είναι μια πάρα πολύ άσχημη πάθηση και για πολλούς θεωρείται ακόμα ότι αν υπάρξει αυτή η διάγνωση είναι ποινή θανάτου. Δεν είναι δραματικός ο τρόπος που το λέω, απλώς έτσι πιστεύουμε. Οι θεραπείες αυτή τη στιγμή, οι οποίες είναι αποτελεσματικές, μπορούν να επιβραδύνουν την κατάληξη του ανθρώπου για 3 μήνες. Για μένα αυτό δεν είναι σημαντικό. Θα πρέπει να μιλήσουμε, πρώτον, για ποιότητα ζωής και δεύτερον, για πολύ σημαντική επιβράδυνση ανθρώπου τουλάχιστον σε χρόνια.»

O κ. Μεντής έθιξε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό του κόστους των θεραπειών : «Με τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, μια ένεση που θα γίνει για μία φορά ενδοφλέβια μπορεί να φτάσει το κόστος των 2,1 ή 2,2 εκατομμύρια δολάρια . Όπως καταλαβαίνετε, εάν δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη που να καλύψει αυτή την ανάγκη, μετά μπαίνουμε σε περισσότερο δύσκολα ερωτήματα φιλοσοφικού περιεχομένου ότι  υπάρχει θεραπεία, αλλά δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε επειδή δεν έχουμε τα χρήματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε και εδώ στην Αμερική.»

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κυρίου Γεωργίου Μεντή εδώ: