Ρεπορτάζ Υγείας

«Tech Neck»: Από πού προέρχεται ο πόνος του αυχένα – Αντιμετώπιση

«Tech Neck»: Από πού προέρχεται ο πόνος του αυχένα – Αντιμετώπιση

Ο πόνος και η ευαισθησία στους αυχενικούς σπονδύλους είναι μια πιο σπάνια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα, επειδή μπορεί να σηματοδοτεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

«Tech Neck»: Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα από τα πιο συχνά μυοσκελετικά προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Το λεγόμενο «tech neck», ο πόνος δηλαδή που εκδηλώνεται στον αυχένα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της χρόνιας πίεσης που ασκούμε στην περιοχή καθώς κοιτάζουμε συνεχώς προς τα κάτω είτε στον υπολογιστή είτε στο κινητό. Μήπως καθίσατε στο ρεύμα και κρυώσατε ή πιαστήκατε; Ίσως και να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε θέσεις που καταπονούν τον αυχένα διαβάζοντας, βλέποντας τηλεόραση ή ακόμη και ξαπλώνοντας σε λάθος μαξιλάρι. Οποιοδήποτε από τα μέρη του αυχένα, οι μύες, τα νεύρα, τα οστά (σπόνδυλοι), οι αρθρώσεις και οι δίσκοι μεταξύ των οστών, μπορούν να προκαλέσουν δυσκαμψία και πόνο στην περιοχή. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τα άβολα και επίπονα συμπτώματα πρέπει πρώτα να καταλάβετε από πού προέρχονται.

Μυϊκός πόνος

Ο πόνος στους μύες του αυχένα και των ώμων μπορεί να εμφανιστεί ως απόκριση στην υπερπροσπάθεια ή σε παρατεταμένη σωματική ή συναισθηματική καταπόνηση. Οι μύες του αυχένα μπορεί να αναπτύξουν σκληρούς κόμπους που είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα.

Μυϊκός σπασμός

Πρόκειται για ένα ξαφνικό, ισχυρό σφίξιμο των μυών του αυχένα. Ο αυχένας σας μπορεί να πονάει σε σημείο που να μην μπορείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας. Όταν ξυπνάτε σε αυτή την κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα η αιτία είναι ο μυϊκός σπασμός. Αυτό μπορεί να προκύψει από μυϊκό τραυματισμό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αντίδραση σε κάποιο πρόβλημα με τον δίσκο ή το νεύρο της σπονδυλικής στήλης ή ακόμη και σε συναισθηματικό στρες. Ορισμένες φορές, μπορεί να μην υπάρχει σαφής αιτία.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με τον αυχένα γίνεται συχνότερα αισθητός στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο άνω μέρος του αυχένα. Είναι, συνήθως, αποτέλεσμα μυϊκής έντασης ή σπασμού. Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι συνήθως αμβλύς ή επώδυνος και όχι οξύς. Η κίνηση του αυχένα σας τον επιδεινώνει.

Πόνος στις αρθρώσεις

Συχνά, περιγράφεται ως βαθύς ή αιχμηρός και επιδεινώνεται αν γείρετε το κεφάλι σας προς την προσβεβλημένη πλευρά. Ο πόνος μπορεί να φτάνει μέχρι τον ώμο και το άνω μέρος της πλάτης. Μπορεί ο πόνος να είναι πιο έντονος το πρωί ή μετά από περίοδο αδράνειας.

Πόνος στα νεύρα

Ο ερεθισμός ή το τσίμπημα των σπονδυλικών νεύρων προκαλεί πόνο που μπορεί να είναι οξύς και έντονος αλλά όχι συνεχόμενος. Ανάλογα με το νεύρο που εμπλέκεται, ο πόνος μπορεί να διαπερνά το χέρι ή ακόμη και την παλάμη.

Πόνος στα οστά

Ο πόνος και η ευαισθησία στους αυχενικούς σπονδύλους είναι μια πιο σπάνια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα, επειδή μπορεί να σηματοδοτεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι σωματικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας;

Γιατί πονάει ο αυχένας σας και πότε ο πόνος κρύβει κάτι περισσότερο;

Ευθειασμός στον αυχένα: Tι είναι και τι μπορώ να κάνω γι' αυτό;

Αποτελεσματική η Οστεοπαθητική στη θεραπεία της ημικρανίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Θέτοντας φραγμούς και απαγορεύσεις, διαβρώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να πληγούν και εκείνων που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν και αυτές οι προτάσεις έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό που θα έπρεπε να ζητάμε είναι καλύτερη κατανόηση από τους ενήλικες και καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους.

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.