ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα μελέτη για την ασφάλεια βοτάνων στην εγκυμοσύνη

Νέα μελέτη για την ασφάλεια βοτάνων στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βότανα στην εγκυμοσύνη, διότι δεν έχουν μελετηθεί ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες αν είναι ασφαλή ή όχι. Αν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη, ίσως πρέπει να αποφεύγετε ακόμα και τα (φαινομενικώς αβλαβή) «φυσικά» σκευάσματα με βότανα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Σε συνδυαστική ανάλυση (μετανάλυση) 74 προγενέστερων μελετών διαπίστωσαν ότι ορισμένες τα συσχετίζουν με επιπλοκές της κυήσεως, όπως ο πρόωρος τοκετός και η καισαρική τομή. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα με βότανα ήταν η αιτία των επιπλοκών», έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. James McLay, από το Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Aberdeen. «Απλώς, οι περισσότερες μελέτες για τα βότανα και την εγκυμοσύνη δεν είναι αρκετά μεγάλες. Ούτε αρκετά καλά σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία». Επομένως, «το κύριο συμπέρασμά μας είναι ότι ξέρουμε πολύ λίγα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των βοτάνων στην εγκυμοσύνη», πρόσθεσε.

«Να ρωτάτε τον γιατρό σας»

Το συμπέρασμα αυτό είναι σοβαρό, αν σκεφτούμε τι έχουν δείξει διάφορες δημοσκοπήσεις. Αναλόγως με την χώρα, ποσοστό 10% έως 75% των εγκύων παίρνουν κάποιο βότανο, είτε ως αφέψημα είτε ως συμπλήρωμα ή τοπικό προϊόν. «Μην νομίζετε πως επειδή κάτι είναι βότανο, είναι αυτομάτως και ασφαλές», τονίζει ο Dr. McLay. «Να ρωτάτε πάντοτε τον γιατρό σας, πριν πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα βοτάνων».

Στις 74 μελέτες είχαν εξεταστεί συνολικώς 47 προϊόντα με βότανα. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Ορισμένες από τις μελέτες ήταν «μελέτες παρατήρησης», ενώ άλλες ήταν «κλινικές μελέτες». Στις μελέτες παρατήρησης οι ερευνητές είχαν ρωτήσει τις γυναίκες αν και ποια προϊόντα με βότανα είχαν πάρει όταν ήσαν έγκυοι. Στις κλινικές μελέτες (ήταν συνολικώς 29) τους ζήτησαν να πάρουν κάποιο προϊόν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σύντομα μετά τον τοκετό. Οι 19 από τις 74 μελέτες είχαν διενεργηθεί για να εξεταστούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, γενετικές ανωμαλίες, υστερήσεις στην εμβρυϊκή ανάπτυξη ή αλληλεπιδράσεις των βοτάνων.

Τα ευρήματα

Μία από τις μελέτες έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αμυγδαλέλαιο στο δέρμα τους στον 3ο τρίμηνο της κυήσεως είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.Ανάλογο κίνδυνο διέτρεχαν και οι γυναίκες που συμμετείχαν σε δύο άλλες μελέτες και έτρωγαν πολλή γλυκόριζα. Η κατανάλωση γλυκόριζας κατά την εγκυμοσύνη πιστεύεται ότι καταπολεμά τις καούρες της εγκύου.

Σε μία άλλη μελέτη εξετάστηκε η κατανάλωση αφεψήματος με φύλλα βατόμουρου. Πολλοί πιστεύουν ότι το αφέψημα αυτό μπορεί να επιταχύνει και να μειώσει τη διάρκεια του τοκετού. Οι γυναίκες που έπιναν το αφέψημα είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν καισαρική τομή. Η καισαρική θεωρείται γενικώς μία πιθανή επιπλοκή του προκλητού τοκετού.

Παρόμοια ευρήματα είχε και μία μελέτη με ένα παραδοσιακό αφρικανικό βότανο που λέγεται mwanaphepo. Και αυτό λαμβάνεται για την πρόκληση τοκετού. Η σχετική μελέτη, που διεξήχθη στο Μαλάουϊ, συσχέτισε την κατανάλωσή του και με άλλα προβλήματα, καθώς και με τον νεογνικό θάνατο. Συνολικά σε 14 μελέτες δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τα βότανα. Ωστόσο σε τέσσερις μελέτες αναφέρθηκαν αλληλεπιδράσεις των βοτάνων με φάρμακα.

Δεν είναι σχέση αιτίας-αποτελέσματος

Το πρόβλημα είναι πως καμία από τις μελέτες δεν αποδεικνύει ότι το εκάστοτε βότανο ήταν η αιτία της επιπλοκής στην εγκυμοσύνη, δήλωσε ο Dr. Anthony Scialli, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον. «Μπορεί να ευθύνονταν υποκείμενες παθήσεις ή προβλήματα με την εγκυμοσύνη», είπε. «Οι γυναίκες παίρνουν τα βότανα για κάποιον λόγο». Είναι άραγε πιθανό η τοπική επάλειψη με αμυγδαλέλαιο να προκαλεί πρόωρο τοκετό; Ο Dr. McLay απαντά πως δεν γνωρίζει. «Θεωρητικώς, το αμυγδαλέλαιο θα μπορούσε να περιέχει λιπαρά οξέα ή ρύπους που έχουν αυτή τη δράση», είπε. «Ή πάλι μπορεί η μελέτη να μην ήταν καλά σχεδιασμένη και να έδωσε ένα ψευδώς-θετικό αποτέλεσμα».

Όπως και να ‘χει, ο Dr. Scialli συμφωνεί πως «βότανο» δεν συνεπάγεται αυτομάτως «ασφάλεια». «Τα βότανα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες», είπε. «Η “φυσικότητα” ενός προϊόντος δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Ούτε συνεπάγεται όμως πως είναι και επικίνδυνο. Επομένως, οι έγκυοι πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικές με τα βότανα, όπως είναι και με τα φάρμακα. Και φυσικά να ρωτούν τον γιατρό τους, πριν πάρουν το παραμικρό». Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.