ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός παιδιά: ο ρόλος τους στη μετάδοση του ιού

Κορωνοϊός παιδιά: ο ρόλος τους στη μετάδοση του ιού

Κορωνοϊός παιδιά: Πολλά έχουν γραφεί για τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 και τη συμβολή τους στην πανδημία COVID-19. Ελληνική μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών με επικεφαλής την Δρ. Έλενα Μαλτέζου, Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο, Προϊσταμένη στη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατέληξε σε ενδιάφεροντα συμπεράσματα. Παρά τα περιορισμένα στοιχεία για τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 στις ελληνικές οικογένειες, η επιστημονική ομάδα θέλησε να χαρτογραφήσει τη δυναμική του κορωνοϊού σε οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί εστίασαν στη χρονική περίοδο από τις 26 Φεβρουαρίου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, έως και τις 3 Μαΐου που έληξαν τα περιοριστικά μέτρα. Οι 23 οικογένειες (66 ενήλικες και 43 παιδιά) που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα εντοπίστηκαν μέσω του Εθνικού Μητρώου για τη λοίμωξη COVID-19, ενώ τα δείγματα τους είχαν αναλυθεί σε τρία εργαστήρια αναφοράς (δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη). Οι οικογένειες είχαν τουλάχιστον ένα παιδί και οι ερευνητές είχαν σε επαφή δια τηλεφώνου με την μητέρα, κυρίως, ώστε να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για την πιθανή πηγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, τα συμπτώματα που εμφάνισαν τα μέλη της οικογένειας και ποιες ήταν οι ενδο-οικογενειακές επαφές. Δείτε ακόμη: Κορωνοϊός συμπτώματα: νέα επιστημονικά στοιχεία για τα παιδιά.

coronavirus_children.jpg

Βάσει αποτελέσματος του RT-PCR τα άτομα εντάχθηκαν σε τρεις ομάδες: υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού ιικού φορτίου. Από την επεξεργασία των δεδομένων προκέκυψε ότι, στο 91,3% των οικογενειών το ενήλικο μέλος ήταν η αρχική περίπτωση λοίμωξης. Η μετάδοση από ενήλικα με COVID-19 σε παιδί συνέβη σε 19 οικογένειες/ομάδες και από ενήλικα σε ενήλικα σε 12 ομάδες (οικογένειες). Δεν διαπιστώθηκε μετάδοση από παιδί προς ενήλικα ή από παιδί σε παιδί.

Συνολικά, θετικά στον νέο κορωνοϊό βρέθηκαν 68 μέλη οικογενειών (62,4%). Οι πατεράδες ήταν τα πρώτα κρούσματα μεταξύ των μελών της οικογένειας σε εννέα περιπτώσεις, οι μητέρες σε οκτώ και οι δύο γονείς σε δύο περιπτώσεις και άλλοι συγγενείς σε δύο περιπτώσεις. Ως προς την αρχική πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, σε 11 περιπτώσεις οφείλονταν σε κοινωνικές επαφές, σε 6 σχετίζονταν με ταξίδι, σε 3 δεν εντοπίστηκε και σε άλλες 3 σχετιζόταν με την παροχή φροντίδας υγείας.

Τα παιδιά ήταν πιθανότερο να έχουν ασυμπτωματική λοίμωξη συγκριτικά με τους ενήλικες (40% έναντι 10,5%), ενώ οι ενήλικες ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο συγκριτικά με τα παιδιά (8,8% έναντι 0%). Τέλος, τα παιδιά με λοίμωξη COVID-19 ήταν πιθανότερο να έχουν χαμηλό ιικό φορτίο ενώ οι ενήλικοι μέτριο ιικό φορτίο. Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, ενώ τα παιδιά προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Επιπλέον τα παιδιά συνήθως έχουν ασυμπτωματική ή μέτρια νόσο, συγκριτικά με τους ενήλικες.

covibook.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αν και το νερό των ωκεανών είναι γεμάτο οφέλιμα συστατικά, ενέχει επίσης κινδύνους

Πατάτες : Υγιεινές η ανθυγιεινές για τον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφή : Δείτε ποια ψάρια μπορείτε να καταναλώνεται καθημερινά

Διατροφή :Το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα σημαντική για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα της , τα οποία είναι απαραίτητα λίπη που δεν παράγει το σώμα μας μόνη της.

Καρκίνος οισοφάγου : Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής ασθενών

Καρκίνος οισοφάγου : Όταν ο καρκίνος του οισοφάγου έχει εξελιχθεί στο τελικό του στάδιο, το επίκεντρο της φροντίδας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η ποιότητα ζωής. Αν και το ταξίδι κάθε ατόμου είναι μοναδικό, υπάρχουν μερικά κοινά θέματα που βιώνουν οι περισσότεροι όταν η θεραπεία με καρκίνο δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Φορολογικές δηλώσεις : Κερδίστε 3% έκπτωση φόρου

Φορολογικές δηλώσεις : Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τις αναγκαίες νομοθετικές, διοικητικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ

Ρινική συμφόρηση : Aίτια που την προκαλούν

Ρινική συμφόρηση : Η ρινική συμφόρηση, που ονομάζεται επίσης βουλωμένη μύτη, είναι συχνά ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος υγείας, όπως μιας λοίμωξης από κόλπους.

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.