ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων;

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων;

Κάπνισμα: Η μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο της δομής του εγκεφάλου στον επηρεασμό της καπνιστικής συμπεριφοράς των εφήβων.

Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ της τάσης των εφήβων να ξεκινήσουν το κάπνισμα και της δομής του εγκεφάλου τους, υποδεικνύοντας πιθανούς δεσμούς μεταξύ των διαφορών στη φαιά ουσία και της καπνιστικής συμπεριφοράς. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι που ξεκινούν το κάπνισμα από την ηλικία των 14 ετών παρουσιάζουν μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων και την αναζήτηση ευχαρίστησης.

Κάπνισμα και εφηβεία

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εμβαθύνει στην επίδραση της φαιάς ουσίας στην έναρξη και διατήρηση του καπνίσματος. Η φαιά ουσία είναι ο εγκεφαλικός ιστός που επεξεργάζεται πληροφορίες και περιέχει νευρώνες. Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία εμφάνισαν χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας στον αριστερό μετωπιαίο λοβό, μια περιοχή που συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων και τη συμπεριφορά παραβίασης κανόνων. Επιπλέον, μόλις άρχισαν να καπνίζουν, αυτά τα άτομα παρουσίασαν μειωμένο όγκο φαιάς ουσίας στον δεξιό μετωπιαίο λοβό, κάτι που σχετίζεται με την αναζήτηση ευχαρίστησης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν πιθανή γενετική προδιάθεση για εθισμό στη νικοτίνη, καθώς ο χαμηλός όγκος φαιάς ουσίας στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό φαίνεται να είναι ένας «κληρονομήσιμος βιοδείκτης» για τέτοιες τάσεις. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η απώλεια της φαιάς ουσίας στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό επιταχύνεται μετά την έναρξη του καπνίσματος. Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική για την κατανόηση του ρόλου του εγκεφάλου τόσο στην έναρξη όσο και στη διαιώνιση των καπνιστικών συνηθειών.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι ο μειωμένος όγκος της φαιάς ουσίας στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό συμβάλλει στην αυξημένη συμπεριφορά παραβίασης των κανόνων και στις πρώιμες εμπειρίες καπνίσματος, πιθανώς λόγω περιορισμένης αναστολής και εξέτασης των συνεπειών. Η επακόλουθη μείωση της φαιάς ουσίας στον δεξιό εγκέφαλο μπορεί να αποδυναμώσει τον έλεγχο της καπνιστικής συμπεριφοράς. Η έρευνα υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η υπερβολική απώλεια φαιάς ουσίας στον δεξιό μετωπιαίο λοβό συνδέεται όχι μόνο με το κάπνισμα αλλά και με την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και τη χρήση μαριχουάνας.

Η μελέτη ανέλυσε σαρώσεις εγκεφάλου και δεδομένα συμπεριφοράς από περισσότερους από 800 νέους συμμετέχοντες ηλικίας 14, 19 και 23 ετών. Σύγκρινε τις σαρώσεις εγκεφάλου όσων άρχισαν να καπνίζουν από την ηλικία των 14 ετών με αυτούς που δεν το καπνίζουν, επαναλαμβάνοντας τη σύγκριση στις ηλικίες 19 και 23. Τα αποτελέσματα έδειξε ότι οι έφηβοι που ξεκίνησαν το κάπνισμα νωρίς είχαν χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό, επηρεάζοντας δυνητικά την επιλογή τους να καπνίσουν. Επιπλέον, η συνεχής μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό παρατηρήθηκε σε άτομα που συνέχισαν το κάπνισμα, υποδηλώνοντας συσχέτιση με μακροχρόνιο εθισμό.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο της δομής του εγκεφάλου στον επηρεασμό της καπνιστικής συμπεριφοράς των εφήβων. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του όγκου της φαιάς ουσίας και της έναρξης και συντήρησης του καπνίσματος θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη της εμφάνισης των καπνιστικών συνηθειών και των πιθανών συνεπειών τους. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης τόσο της γενετικής προδιάθεσης όσο και των νευρολογικών παραγόντων για την αντιμετώπιση της καπνιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των νεαρών ατόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις κακές συνήθειες;

Στα κόκκινα Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος αύριο

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε μόλυβδο

Διαβήτης - Διαζύγιο - παράγοντας αύξησης του κινδύνου ακρωτηριασμού των κάτω άκρων σε άνδρες με τη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]

Λαχταριστά κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες

Τα κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες είναι μια τέλεια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε, γιατί ετοιμάζονται με εύκολα με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.