ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καισαρική: Πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το μωρό κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Καισαρική: Πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το μωρό κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Καισαρική: Η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά την καισαρική τομή έχει οφέλη για τη μαμά και το μωρό. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεγαλύτερες συσπάσεις της μήτρας, υψηλότερα επίπεδα μητρικής αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα, λιγότερο πόνο της μητέρας και κλάμα νεογέννητου.

Η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά την καισαρική τομή έχει οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογέννητο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 27 Σεπτεμβρίου στο Nursing Open.

Πρώτη επαφή μητέρας -βρέφους

Ο José Miguel Pérez-Jiménez, από το Hospital Universitario Virgen Macarena στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην Ισπανία, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν εάν η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ υγιούς νεογνού και μητέρας μετά από καισαρική τομή έχει ρυθμιστικό ρόλο στην αιμορραγία μετά τον τοκετό και τη συστολή της μήτρας . Η ανάλυση περιελάμβανε 80 γυναίκες που ανατέθηκαν τυχαία σε επαφή δέρμα με δέρμα ή συνήθη διαδικασία (40 συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα). Οι κλινικές μεταβλητές που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν την αιμοσφαιρίνη του πλάσματος, τη συστολή της μήτρας, τον θηλασμό και τον μετεγχειρητικό πόνο. Οι υποκειμενικές μεταβλητές που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν τη μητρική ικανοποίηση, την άνεση, τη σύγκριση με προηγούμενη καισαρική τομή και το κλάμα του νεογέννητου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στην ομάδα επαφής δέρμα με δέρμα είχαν μεγαλύτερη συστολή της μήτρας μετά από καισαρική τομή και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μητρικής αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα κατά την έξοδο. Επιπλέον, η παρέμβαση συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θηλασμού, ικανοποίηση και επίπεδα άνεσης, καθώς και με λιγότερο μητρικό πόνο και λιγότερο κλάμα στο νεογέννητο.

«Τεχνικές όπως η καισαρική τομή δεν θα πρέπει να αποκλείουν την επαφή δέρμα με δέρμα από το χειρουργείο, καθώς, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, μπορεί να γίνει χωρίς δυσκολία», γράφουν οι συγγραφείς. “Ωστόσο, ένας σημαντικός περιορισμός που είχαμε είναι ότι οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου δεν ήταν 100 τοις εκατό προετοιμασμένες για να εκτελέσουν αυτήν την τεχνική.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παπαγεωργίου: Το χρονικό της νοσηλείας της εγκύου από το Ιπποκράτειο

Covid στο τρίτο 3μηνο κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας επιτρέπουν επιτυχημένες εγκυμοσύνες σε γυναίκες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Βαριατρική χειρουργική: Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, με τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.