Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καισαρική: Πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το μωρό κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Καισαρική: Πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το μωρό κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Καισαρική: Η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά την καισαρική τομή έχει οφέλη για τη μαμά και το μωρό. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεγαλύτερες συσπάσεις της μήτρας, υψηλότερα επίπεδα μητρικής αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα, λιγότερο πόνο της μητέρας και κλάμα νεογέννητου.

Η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά την καισαρική τομή έχει οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογέννητο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 27 Σεπτεμβρίου στο Nursing Open.

Πρώτη επαφή μητέρας -βρέφους

Ο José Miguel Pérez-Jiménez, από το Hospital Universitario Virgen Macarena στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην Ισπανία, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν εάν η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ υγιούς νεογνού και μητέρας μετά από καισαρική τομή έχει ρυθμιστικό ρόλο στην αιμορραγία μετά τον τοκετό και τη συστολή της μήτρας . Η ανάλυση περιελάμβανε 80 γυναίκες που ανατέθηκαν τυχαία σε επαφή δέρμα με δέρμα ή συνήθη διαδικασία (40 συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα). Οι κλινικές μεταβλητές που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν την αιμοσφαιρίνη του πλάσματος, τη συστολή της μήτρας, τον θηλασμό και τον μετεγχειρητικό πόνο. Οι υποκειμενικές μεταβλητές που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν τη μητρική ικανοποίηση, την άνεση, τη σύγκριση με προηγούμενη καισαρική τομή και το κλάμα του νεογέννητου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στην ομάδα επαφής δέρμα με δέρμα είχαν μεγαλύτερη συστολή της μήτρας μετά από καισαρική τομή και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μητρικής αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα κατά την έξοδο. Επιπλέον, η παρέμβαση συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θηλασμού, ικανοποίηση και επίπεδα άνεσης, καθώς και με λιγότερο μητρικό πόνο και λιγότερο κλάμα στο νεογέννητο.

«Τεχνικές όπως η καισαρική τομή δεν θα πρέπει να αποκλείουν την επαφή δέρμα με δέρμα από το χειρουργείο, καθώς, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, μπορεί να γίνει χωρίς δυσκολία», γράφουν οι συγγραφείς. “Ωστόσο, ένας σημαντικός περιορισμός που είχαμε είναι ότι οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου δεν ήταν 100 τοις εκατό προετοιμασμένες για να εκτελέσουν αυτήν την τεχνική.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παπαγεωργίου: Το χρονικό της νοσηλείας της εγκύου από το Ιπποκράτειο

Covid στο τρίτο 3μηνο κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας επιτρέπουν επιτυχημένες εγκυμοσύνες σε γυναίκες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον καρκίνος;

Ύπνος καρκίνος: Η σχέση ύπνου και καρκίνου είναι ένα θέμα αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Αν και η ίδια η έλλειψη ύπνου δεν είναι άμεση αιτία καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

Συνταγή για μια γευστική ανατροπή για Mango Salsa

Mango Salsa: Η σάλσα μάνγκο είναι ένα ζωντανό, δροσιστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα των ώριμων μάνγκο με πικάντικες, νόστιμες γεύσεις. Είναι τέλειο ως ντιπ, επικάλυψη για ψητά κρέατα ή συμπλήρωμα τάκος.

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πρώιμα συμπτώματα που συχνά αγνοούμε και προδίδουν καρκίνο μαστού

Καρκίνος του μαστού: Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας και τα ποσοστά επιβίωσης. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση.

Close Icon